Linkuri accesibilitate

„Rusia planifică războiul pentru 2015”


Tanc al republicii populare Donețk în regiunea Kirovsk, Ucraina (aprilie 2015)
Tanc al republicii populare Donețk în regiunea Kirovsk, Ucraina (aprilie 2015)

Interviu cu un ofițer din forțele speciale ucrainene despre probabilitatea încetării conflictului și cei doi militari ruși capturați în Ucraina.

Cetățenii ruși Aleksandr Aleksandrov și Evgheni Erofeev, capturați în regiunea Luhansk din Ucraina după un schimb de focuri din apropierea orașului Șciastie, sunt acuzați de crearea unei grupări teroriste. Conform oficialilor ucraineni, Erofeev și Aleksandrov fac parte din forțele speciale ale Direcției Principale de Informații a Rusiei. Un ofițer ucrainean al forțelor speciale care a dorit să-și păstreze anonimatul a vorbit despre rolul serviciilor secrete ruse în conflictul din estul Ucrainei. Un interviu de Mark Krutov de la serviciul rus al Europei Libere.

Europa Liberă: Conform datelor de care dispuneți, Evgheni Erofeev și Aleksandr Aleksandrov sunt militari ruși care fac parte din forțele speciale ale Direcției Principale de Informații a Rusiei?

„Da, la sigur, sunt forțele speciale ruse.”

Europa Liberă: Erofeev și Aleksandrov spun că misiunea lor era „să supravegheze, să nu treacă linia de intersectare, să nu deschidă foc fără necesitate”. În ce constă munca voastră, se încadrează în această descriere?

- „Munca mea este să-mi apăr patria. Forțele speciale sunt servicii de informație. Subdiviziunile forțelor speciale sunt unități ale serviciilor speciale de informație.”

Europa Liberă: Există opinii că armata ucraineană abia de era pregătită pentru operațiunile din Donbas și Crimeea. Se referă asta și la forțele speciale?

- „Nu, nu se referă. Forțele speciale erau în plină capacitate de luptă, în primul rând, datorită entuziasmului ofițerilor care au făcut multe ca forțele speciale să fie demne de a purta acest nume. La fel, 90% au fost mercenari.”

Europa Liberă: Ce ați putea spune despre alte unități militare? E atât de proastă situația precum spun instructorii americani veniți la antrenamente, la Lviv?

- „Nu e în competența mea să vorbesc despre alte unități militare. Peste tot e diferit. Cât despre instructorii americani, au venit să antreneze Garda Națională, creată relativ recent și care nu trebuie confundată cu Forțele Armate ale Ucrainei. Dacă vorbim de forțele speciale, pregătirea noastră e la un nivel înalt.”

Europa Liberă: Ați putea comenta cifrele din raportul „Putin. Război”, publicat recent de colegii liderului opoziției Boris Nemțov asasinat la începutul anului, precum că lângă Ilovaisk s-au înregistrat pierderi de 150 de oameni, iar sub Debalțeve – 70 de oameni?

- „Dacă e vorba de trupe regulate ruse – e foarte posibil, fiindcă trupele regulate ale Federației Ruse nu luptă în eșalonul întîi, ele luptă în spatele „armatei republicii populare Donețk”, în care sunt locuitori din Donbas, militari „în vacanță” și voluntari. Dar, de fapt, pierderile celeilalte părți sunt mult mai mari. Pur și simplu, nimeni nu-i numără pe oamenii din republica populară Donețk căzuți pe câmpul de luptă. Sub Debalțeve, pierderile totale a inamicului au ajuns la 2000 de oameni, după socotelile noastre.”

Europa Liberă: În raport se mai spune că înainte de evenimentele din Crimeea, serviciile speciale ruse au recrutat generali ucraineni, șefi și angajați ai organelor de drept, care într-un moment-cheie au încălcat jurământul și au trecut de partea rusă. Sunteți de acord cu opinia că Rusia ar fi planificat anexarea Crimeei și războiul în Ucraina, înainte de protestele de pe Maidan?

- „Sunt de acord că Rusia a planificat totul din timp. Cred că războiul a fost planificat pentru 2015, după pierderea la alegeri a lui Viktor Ianukovici, care e loial Kremlinului. Apoi, situația ar fi fost adusă la un punct critic prin intermediul unui grup special clandestin și a unui război informațional. Ca urmare, ar fi început un război de separare a Ucrainei pe linia Nistrului. Maidanul a încurcat planurile și Rusia a fost nevoită să se grăbească.”

Europa Liberă: Care este numărul trupelor ruse în Donbas, cum apreciați nivelul lor de organizare și dotare cu echipament tehnic?

- „Numărul de militari ruși în Ucraina este de până la 10.000 de oameni. Dar trupele republicii populare Donețk sunt formate nemijlocit din specialiști ruși, ofițeri, generali. Dacă vorbim de trupele regulate ale armatei Federației Ruse, munca principală o fac unitățile de artilerie, de siguranță radioelectronică și de spionaj radioelectronic. Unitățile mecanizate ale armatei regulate ruse intră în luptă doar în caz de necesitate stringentă.”

Istoria minerului de 36 de ani Aleksandr Gurov care a smuls steagul republicii populare Donețk de pe o clădire administrativă din Novogradovka, după care a fost torturat de separatiștii pro-ruși

Europa Liberă: Ce făceați în timpul Maidanului, ați fost implicat cumva în evenimente?

- „În perioada Maidanului, antrenam o unitate de pregătire militară. N-am participat la evenimentele de pe Maidan.”

Europa Liberă: În Rusia, a fost instituită recent Ziua Forţelor pentru Operaţiuni Speciale. Imediat, mulți au numit-o „ziua omuleților verzi”. Ce știți despre colegii voștri ruși, cum le apreciați acțiunile în Crimeea și Donbas?

- „Destul de înalt. Și în Crimeea, și în Donbas. Operațiunea din Crimeea era deosebit de bună. Ceea ce n-au avut în vedere forțele pentru operațiuni speciale în regiunile Donețk și Luhansk e rezistența Forțelor Armate ale Ucrainei și consolidarea rapidă a națiunii ucrainene. Din acest motiv, separatiștii pro-ruși controlează doar o parte din Donbas, nu întreg sud-estul Ucrainei.”

Europa Liberă: Conflictul va continua sau va rămâne „înghețat”?

- „Conflictul nu s-a terminat, a luat sfârșit doar una dintre fazele active. În interesele Rusiei este să nu înghețe conflictul, așa că luptele vor continua.”

Europa Liberă: Prevederile acordului de la Minsk se respectă?

- „Ucraina respectă în totalitate înțelegerile de la Minsk, este în interesul ei. Separatiștii pro-ruși nu urmează prevederile de la Minsk.”

Europa Liberă: Unde este spionaj este și contraspionaj. Cum apreciați inamicii în acest sens, există contraspionaj în republicile populare Donețk și Luhansk? Cine se ocupă de el: localnici sau ruși?

- „Cum aș putea aprecia ceea ce fac niște măcelari? Priviți raporturile din orașele recucerite de armata ucraineană de la separatiștii pro-ruși. În fiecare, ca un simbol al „separatismului”, este un subsol în care erau ținuți și torturați prizonieri. Priviți cadavrele pe care le dădeau la schimb – toate sunt fără ochi, degete, urechi. Așa-zisul lor contraspionaj este o simplă măcelărie. În mare parte, sunt localnici, dar șefii și administrația sunt ruși. Totuși, specialiștii ruși de supraveghere și îndrumare au o calificare destul de înaltă.”

XS
SM
MD
LG