Linkuri accesibilitate

Ana Gomes: „Pledez pentru obiective realizabile, pentru continuarea drumului început”


Riga pregătindu-se de summitul Parteneriatului Estic
Riga pregătindu-se de summitul Parteneriatului Estic

Înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Riga, de vorbă cu europarlamentara socialistă, raportoarea Parlamentului European în dosarul viitoarelor capabilitățile de apărare ale UE.

Despre cum văd socialiștii din Parlamentul European viitorul relațiilor UE cu partenerii estici, dar si despre viitoarea strategie de securitate a UE, într-o discuție cu raportoarea PE în dosarul viitoarelor capabilitățile de apărare ale UE.

Europa Liberă: Ana Gomes, europarlamentar socialist din Portugalia, autor al unui raport despre capabilitățile militare ale UE. Însă vom vorbi despre acest lucru mai târziu. Aș începe discuția noastră cu Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, care începe poimâine. Toată lumea se întreabă care este miza acestui summit?

Ana Gomes
Ana Gomes

Ana Gomes: „Cred că unii au așteptări prea mari. Eu nu. Cred că este un summit important și trebuie să spună cu hotărâre că cele 6 țări din Parteneriatului Estic au nevoie de susținerea noastră, să croim politicile în funcție de nevoile fiecărei țări, căci sunt diferite, să spunem clar că principalul obiectiv este transformarea societății din aceste țări (in ceea ce priveste statul de drept, participarea civica, respect pentru drepturile omului, securitatea și facilitarea contactului dintre persoanele private prin libera circulație). Tot acest proces are loc în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cel mai mare dintre acesti parteneri.

Este important, așadar, să susținem aceste țări, să conștientizăm că este un proiect pe termen lung, iar UE trebuie să dea o mână de ajutor societății ucrainiene, de exemplu, care face eforturi să se transforme. Pe de altă parte, există celălalt grup de țări (Azerbaidjan, Armenia, Belarus) cu un rol foarte important, în privinta securității energetice, de exemplu, dar care au mari probleme cu respectarea drepturilor omului, cazul Azerbaidjanului si Belarusului. Nu putem continua să ne facem că nu vedem faptul că în Azerbaidjan starea drepturilor omului este foarte proastă, în ciuda sumelor mari pe care guvernul le pompează în activități de PR în UE. Trebuie să susținem mai mult societatea civilă din aceste țări, pentru a putea fi capabilă să își joace rolul în astfel de situații.”

Europa Liberă: În ce măsură a modificat conflictul din Ucraina felul în care a abordat UE acest summit?

În direct de la Strasbourg: cu Ana Gomes
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:51 0:00

Ana Gomes: „Sper că statele membre vor înțelege că este crucial să ne implicăm si să ajutăm transformare societății în aceste țări: mai multă democrație, lupta impotriva corupției, o monitorizare a utilizării banului public. Nu este neapărat ceva ce dorim noi, UE, ci ceea ce ucrainenii, georgienii sau moldovenii vor, oamenii de rand, adică. Unele elite din aceste țări sau din UE cred că ideea principală este pregătirea acestor țări să se alăture NATO. Eu nu cred că asta este punctul cheie. Aceste țări vor vea securitate o data ce societatea din fiecare dintre ele se va transforma, cand sistemul va fi unul in care va domni legea, in care societatea se dezvoltă, economia este sustenabila, securitatea energetică nu va mai fi o problemă…”

Europa Liberă: Și, la un anumit moment, devenind membre UE? Ar trebui să fie acesta obiectivul principal?

Ana Gomes: „Nu cred că UE trebuie să promită asta, dar nici să excludă această posibilitate. Este un obiectiv pentru viitor. Acum ar trebui să conlucrăm pentru dezvoltarea pe mai departe a acestor țări, să transformăm vecinătatea noastră în ceva sigur, societatea să se dezvolte, nu neapărat economia sau, daca vreți, în paralel cu economia.”

Europa Liberă: Față de summitul de la Vilnius, UE pare să își fi schimbat strategia, cel puțin strategia de comunicare. Mai puțină vorbă, mai puține cuvinte, dar mai multe fapte, se pare, în perioada ce va urma summitului. E doar o impresie sau chiar asa este?

Ana Gomes: „Da, așa este, și este foarte bine. La ce ne trebuie atâtea declarații ambițioase, dacă realitatea nu se potrivește au acestea. Aș merge mai degrabă pe obiective realizabile, căci și așa se solicită foarte mult efort din partea guvernelor si a societatii civile. Așa că eu mai degrabă pledez pentru continuarea drumului bun pe care am inceput, prin intensificarea angajamentului ambelor parti astfel încât transformările de care am vorbit mai sus să se producă în beneficiul cetățenilor din aceste țări.”

Europa Liberă: Suntem martorii unor intensificări a schimburilor diplomatice dintre Washington și Moscova în ultima vreme. Săptămâna trecută, Dl Kerry, Secretarul de stat american, s-a întâlnit cu dl Putin prima dată după doi ani, ulterior fiind rândul Secretarului de stat pentru Europa, Victoria Nuland, să vină la Moscova pentru a discuta, se pare dosarele ucrainian si iranian. Ce să înțelegem de aici?

Ana Gomes: „În ciuda agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (sau a celei impotriva Georgiei) nu cred că nu trebuie să discutăm cu Rusia. Dimpotrivă. Cred că trebuie să discutăm în orice format și pe orice subiect. Trebuie să le explicăm partenerilor noștri că investiția noastră în Parteneriatul Estic nu este împotriva Rusiei. Iar cu Rusia trebuie să vorbim deschis. Ce se întâmplă în Ucraina este o agresiune a Rusiei. Trebuie să spunem clar acest lucru și să continuăm să descurajăm Rusia să meargă mai departe pe acest drum.

Trebuie, pe de altă parte, să evităm declarațiile provocatoare precum cele care sugerează ca aceste țări din Parteneriatul Estic trebuie să se alăture NATO. Nu cred că este bine pentru relația dintre UE si Rusia. NATO nu le va aduce securitate oricum acestor țări. Ce le va aduce securitate este dezvoltarea, statul de drept, drepturile omului si mai putină corupție. Exact opusul a ceea ce oferă Rusia condusă de dl Putin.”

Europa Liberă: Apropo de securitate, sunteți raportorul unui document al PE care analizează capabilitățile de securitate ale UE. Există așa ceva?

Ana Gomes: „Da, sigur că există, dar sunt fragmentate, pentru că statele membre sunt tentate să creadă că în ciuda faptului că avem o strategie europeană de securitate, acest subiect tine de suveranitatea națională, ceea ce este ridicol! Nu mai există suveranitate națională în UE! Fie lucrăm impreună la nivel european, fie nu o să fim în stare să asigurăm securitate pentru cetățenii noștri. Ca atare, este nevoie mai mult ca oricând să punem la un loc resursele pe care le avem, mai ales acum. Iată, în sfârșit, guvernele noastre vorbesc despre o misiune comună de securitate și apărare pentru Mediterana.

Primul obiectiv ar trebui să fie salvarea de vieți omenești. Si apoi dezmembrarea rețelelor de traficanți. Însă pentru asta trebuie să ne asigurăm că forțele navale din statele membre au echipamentul necesar si pot opera impreuna. De aceea este nevoie ca si in acest domeniu, al securității și apărării, să avem piețe si comerț transparente, astfel incat sa fie cat mai putina coruptie si managment defectuos in acest domeniu. De ce ar trebui sa avem 23 de modele de tancuri in UE si nu doar două sau trei? De ce nu am avea impreuna elicoptere sau nave? Banii ar trebui cheltuiti mai eficient si in acest domeniu. Sistemul actual este sistemul NATO. Un mic buget din partea UE pentru pregăritea misiunilor comune, si atat. Ceea ce este nedrept. Tarile care participa cu personal plătesc această contribuție. Cele care nu participa cu personal, nu. De ce sa nu plateasca si tarile care nu trimit personal, drept compensatie ca nu trimit personal? Mai exista cercetare, dezvoltare tehnologica, toate agentiile relevante, care exista si care au scopuri civile, pot fi integrate si deveni instrumentale in sistemul de securitate european.”

Europa Liberă: Unii ar spune că această strategie de securitate pe care o pregătește UE este indreptată și împotriva Rusiei.

Ana Gomes: „Nu neaparat. Este vorba despre apararea cetatenilor nostri, fie că vorbim despre misiuni care au loc in Oceanul Indian sau in Mediteranta. Dar, sigur, și în situații ca cea care are loc în Ucraina, unde Rusia, trebuie să o spunem clar, are o abordare agresivă. Noi trebuie să fim pregătiți să ne apărăm cetățenii de orice, inclusiv de atitudini agresive ca cea a Rusiei.”

XS
SM
MD
LG