Linkuri accesibilitate

Cu ce promisiuni vin în faţa alegătorilor candidaţii?


Afişaj electoral înainte de alegerile generale din 30 noiembrie 2014
Afişaj electoral înainte de alegerile generale din 30 noiembrie 2014

La Chişinău şi-au lansat programele electorale primarul degrevat Dorin Chirtoacă, din partea Partidului Liberal, şi analistul Oazu Nantoi, candidatul din partea Blocului „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”.

Odată cu încheierea perioadei de înregistrare a candidanţilor pentru funcţiile de primar şi consilieri din toată ţara, formaţiunile politice antrenate în campanie prezintă publicului concurenţii. La Chişinău, în cursa pentru primărie s-au înscris 17 candidaţi, iar astăzi şi-au lansat programele electorale primarul degrevat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, din partea Partidului Liberal şi analistul Oazu Nantoi, candidatul din partea Blocului „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. Cu ce promisiuni vin în faţa alegătorilor candidaţii, a căutat să afle Diana Răileanu:

Oazu Nantoi, lansându-şi programul electoral
Oazu Nantoi, lansându-şi programul electoral

Blocul electoral al fostului premier Iurie Leancă, care şi-a prezentat candidaţii pentru Consiliul Muncipal Chişinău, contează pe electoratul pro-european dezamăgit, potrivit fruntaşilor blocului, de rezultatele parlamentarelor din noiembrie anul trecut. Fără a intra în detalii privind mijloacele ce au de gând să le puna în aplicare, reprezentanţii platformei au promis o restructurare a primăriei capitalei după modelul oraşelor europene şi organizarea online a concursurilor la şefia întreprinderilor municipale. În campanie, a menţionat candidatul blocului pentru funcţia de primar, Oazu Nantoi, formaţiunea nu va pune accentul pe publicitatea electorală, ci pe dialogul direct cu cetăţenii.

Tot astăzi şi-a prezentat programul electoral primarul degrevat al capitalei, Dorin Chirtoacă, înaintat de Partidul Liberal pentru un al treilea mandat. El a criticat aspru opoziţia de stânga pentru întărirea legăturilor cu Moscova.

...şi Dorin Chirtoacă
...şi Dorin Chirtoacă

„De aceea, avem datoria să mobilizăm întreg municipiul la vot, toţi, sută la sută, să iasă la vot şi să arate că noi avem calea noastră, noi avem voinţa noastră. Este, din nou, un moment decisiv în istoria Republicii Moldova. Avem pe unii care s-au vândut unei puteri străine, unei puteri certate cu bunul simţ şi cu legea, şi cu vecinii”.

În cazul în care va reuşit să obţină un nou mandat pentru primăria capitalei, Dorin Chirtoacă promite să înnoiască parcul de troleibuze până în anul 2019, să desfăşoare un program general de izolare termică a tuturor blocurilor din Chişinău. Chirtoacă mai promite să repare străzile din cartiere şi să soluţioneze problema deşeurilor.

Observatori ai campaniei pentru locale constată că discursurile concurenţilor electorali nu sunt lipsite de tentă geopolitică şi anticipează că alegătorii nu vor trece prin sită promisiunile electorale ale candidaţilor ci, mai degrabă, îşi vor da votul pentru cei care promit legături mai strânse cu Estul sau, din contra, cu Vestul.

Iată de ce, crede vicedirectorul Centrului de Analiză „Politicon”, Ion Tăbârţă, favoriţi în cursa electorală pentru capitală ar fi candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă şi cea a Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, formaţiunile cărora, la parlamentarele din noiembrie, au acumulat un număr aproape egal de voturi:

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

Ion Tăbârţă: „Desigur, noi am avut anumite centre politizate, ne referim la Chişinău, Bălţi, poate alte centre raionale, dar actualele alegeri sunt influenţate clar de acest aspect geopolitic”.

Europa Liberă: Anticipaţi un tur doi al alegerilor în capitală?

Ion Tăbârţă: „Da, aproape sigur va fi un tur doi al alegerilor. Dacă ne uităm la experienţa municipiul Chişinău, întotdeauna am avut parte de un tur doi. Dacă să ne uităm în aparenţă, desigur că favoriţi pornesc actualul primar Dorin Chirtoacă şi candidatul stângii Zinaida Greceanîi”.

În zisa capitală de nord a ţării, la Bălţi, atmosfera electorală este destul de calmă, constată redactorul-şef al ziarului „SP”, Ruslan Mihalevschi, mai ales după înregistrarea concurentului din partea „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în cursa electorală. Dacă candidatura sa va fi acceptată de Consiliul electoral de circumscripţie, spune Ruslan Mihalevschi, acesta ar avea şanse reale pentru a câştiga primăria oraşului din primul tur al alegerilor, fiind favorit printre ceilalţi 11 candidaţi înscrişi în cursă:

„După ce a apărut la orizontul nostru electoral Dl. Usatîi, mi se pare că tensiunile dintre socialişti şi comunişti au scăzut puţin. Nu ştiu dacă există vreo înţelegere între socialişti şi „Partidul Nostru”, dar la nivel local noi vedem că Renato Usatîi are şanse destul de mari. Toţi ştiu că la Bălţi electoratul este mai mult de stânga în comparaţie cu alte oraşe. Iată de ce aici lupta principală se va da între forţele de stânga”.

Amintim că la finele lunii martie, liderul socialiştilor Igor Dodon şi cel al „Partidului Nostru” Renato Usatîi, pe atunci retras în Federaţia Rusă după ce a fost exclus de la alegerile parlamentare din noiembrie, s-au întâlnit la Moscova şi au discutat despre participarea la alegerile locale.

În campania din acest an, atenţia opiniei publice este concentrată şi pe oraşul Orhei, unde şi-a anunţat candidatura la funcţia de primar Ilan Shor, principalul bănuit în dosarul băncilor devalizate. Comentatorii politici văd în această decizie o încercare de a tărăgăna ancheta, or, potrivit Codului Electoral, pe durata campaniei, candidaţii nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi sau supuşi unor sancţiuni administrative, fără permisiunea biroului electorat care i-a înregistrat.

XS
SM
MD
LG