Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: „O unificare ar aduce în granițele României mai mult de un milion ruși și ucraineni ce pot fi folosiți pentru o destabilizare politică”


La marșul pro-unionist de la Chișinău
La marșul pro-unionist de la Chișinău

Comentarii la demonstrația pro-unionistă de la Chișinău într-o discuție cu un expert în spaţiul post-sovietic

Simbata a avut loc la Chisinau un mare Mars al Unirii, la comemorarea a 203 ani de la alipirea Basarabiei la Rusia ţaristă. Multimea a cerut retragerea armatei ruse din regiunea transnistreana, iar organizatorii – Platforma unionista „Actiunea 2012” – au sustinut ca participarea a fost de aproximativ 25 de mii de oameni. L-am intrebat pe Armand Goşu, analist politic de la Bucuresti, cum s-a vazut din România acest miting si cit de „populară” este in România ideea unionistă.

Armand Goșu: „La București putem vorbi mai degrabă de un interes scăzut pentru Republica Moldova în ultimul an, un sentiment de dezamăgire față de ultimele evoluțiile politice de la Chișinău.

Bucureștenii și în general opinia publică din România dacă este atentă la ceva din Est este atentă, în primul rând, la ce se întâmplă în Ucraina și asta vine și pe fundalul unei creșteri a temerii de Rusia. Este o teamă față de orice vine din Est și o amalgamare, într-un fel, în mintea omului simplu între moldovean, ucrainean și rus.

E de pomină faptul că la București cel puțin, cam toți moldovenii sunt numiți ruși – de la cei care vând în piețe până la funcționarii de origine din Republica Moldova, care sunt angajați în Ministerul de Externe sau în alte ministere din România – toți sunt numiți ruși.

Mai e și o altă problemă aici – când vorbim despre Moldova, în România e

În cazul unei unificări, totuși R. Moldova ar aduce în granițele României mai mult de un milion ruși și ucraineni, populație rusofonă care ar putea fi utilizată mai apoi de Kremlin pentru a destabiliza România...

vorba și de imaginea proastă, în general, a celor care provin în Republica Moldova, imagine care s-a perpetuat, aș spune eu, în mod nedrept, dar care se datorează și presei de la București care aleargă după lucruri senzaționale.

Dar există și un discurs rațional, aș spune, practicat de analiștii care pun în discuție contextul mai mare al Estului unde, evident, polul central e Rusia și faptul că, în cazul unei unificări, totuși Republica Moldova ar aduce în granițele României mai mult de un milion ruși și ucraineni, de populație rusofonă care ar putea fi utilizată mai apoi de Putin sau de cineva de la Kremlin pentru a destabiliza România, cum s-a întâmplat și în Ucraina.

Deci, mai degrabă este vorba de reținere privind acest proiect unionist, în cazul în care el este discutat. Dar, repet, e discutat foarte puțin, extrem de puțină lume părând interesată de ce s-a întâmplat în ultimele zile la Chișinău”.

Europa Liberă: Unul dintre sloganurile sub care a avut loc această manifestație era cea legată de plecarea armatei ruse din regiunea transnistreană și de șansa Republicii Moldova de a se apropia mai rapid de Uniunea Europeană și de a-și rezolva cumva problemele interne printr-o apropiere mai mare din România. Cum vezi acest slogan?

Armand Goșu: „După 1990, practic în discursurile politice privind unirea s-au impus două paradigme. Cea de la Chișinău, mai ales printre moldoveni: e vorba de „modelul 1859”, când s-au unit Moldova și România – ar fi echivalentele principatelor Valahiei și Moldovei de la 1859. De aici și candidatura lui Mircea Druc, de aici și Partidul Național al Reîntregirii…

Iar la București este răspândită paradigma „martie 1918”, cu o Basarabie amenințată de trupe ruse bolșevizate, care cere ajutorul României cu care, până la urmă, se și unește. Dar, conform celei de a doua paradigme, cu atât îi merge mai rău Republicii Moldova, cu atât cresc șansele de unire a ei cu România.

Or, acest lucru poate să se întâmple în condițiile în care clasa politică de la Chișinău e într-un mare impas. Avem un Guvern minoritar susținut de PCRM, după negocieri penibile, o corupție endemică, vor s-o importe pe Condruța

Clasa politică de la Chișinău e într-un mare impas...

Kövesi la Chișinău. E un nepotism – acea instituție a nănășiei – care, practic, omoară birocrația din Republica Moldova și, peste toate astea, mai avem și un scandal cu furtul unui miliard de dolari…

Deci, este clar că elita politică și economică de la Chișinău e într-un mare impas și trebuie să pună repede ceva pe masă pentru că, altfel, o minoritate, totuși – tineri, dar tineri bine școliți, plus oameni destul de educați care nu vor sub nicio formă să abandoneze visul lor de a se apropia de Uniunea Europeană – o vină și o să-și găsească, să spunem, soluția. Or, soluția, la disperare, pare a fi unirea cu România. Deci, s-ar putea tocmai pe fundalul acesta în care toate lucrurile merg rău, unirea cu România să pară tot mai mult pentru tot mai mulți singura, ultima soluție”.

Europa Liberă: În România am înțeles că societatea civilă e foarte precaută, lumea politică este foarte precaută față de această idee. Cum este văzută de la Moscova și cum ar putea ea fi manipulată de către Kremlin?

Armand Goșu: „În mod tradițional, Rusia privește spre Moldova, spre Chișinău prin paradigma „vor să se unească cu România”, „o minoritate agresivă acolo

Cu astfel de mitinguri, cu mesaje unioniste nu faci decât să alimentezi propaganda rusească, să spunem, în paradigma ei tradițională ...

vrea să-i alunge pe ruși”. Deci, în acest fel, cu astfel de mitinguri, cu mesaje unioniste nu faci decât să alimentezi propaganda rusească, să spunem, în paradigma ei tradițională, adică: „V-am spus noi că România e un pericol pentru stabilitatea regiunii Europei Centrale și de Est! Uite, vrea să înghită Republica Moldova”.

XS
SM
MD
LG