Linkuri accesibilitate

„Sînt curioasă să văd şi eu lucrările celor din generaţia Z. Să văd viitorul cu ochii lor”


Jurnalul săptămânal cu Violeta Văsa.

Născută la 7 iunie 1971 în satul Zberoaia, raionul Nisporeni. Absolventă a facultăţii de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării şi a Departamentului Relaţii Internaţionale al Academiei de administrare publică. A lucrat 15 ani la postul national de televiziune, la programul de ştiri Mesager. După o perioadă de muncă peste hotare, a revenit în ţară. Din 2011, lucrează la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Secretar de stat la MTIC.

Luni

Mirosul de liliac a cuprins toată casa. Soțul meu a găsit în buchetul adus ieri din sat un liliac cu 5 petale. Norocul va fi cu noi şi in aceasta noua saptamina plina de evenimente – multe, interesante şi importante pentru echipa în care lucrez. Eforturile noastre dau roade şi asta ne face mai optimişti.

Dupa un weekend petrecut impreuna cu prietenii, după două zile de distractie copioasa, am mai mult curaj de muncă decît în alte zile de luni. Mă gîndesc ce minunat e că avem oameni atît de pozitivi in cercul nostru de prieteni, cu care, cum spune ardeleanul, ai tot sta in poveşti de viaţă..

Colegii de la Registru imi spun ca i-au facut de urgenta pasaport mamei fetei electrocutate la Iasi, dar n-a mai reusit sa-si prinda fiica in viata.

Toată ziua - şedinte, pregatiri, intilniri, intrevederi. Pe 17 mai este Ziua internatională a societăţii informaţionale. O considerăm şi ziua profesională a celor ce muncesc în acest domeniu. Avem planificate un şir de acţiuni dedicate acestei zile.

Prietenii fac haz de intenţiile noastre *cu character permanent* , pe care le enunţăm aproape la fiecare întîlnire - de luni reluăm mersul la sport. A devenit un banc deja, dar nu renunţăm la idee.

Marți

Mi-am promis de ceva timp să-mi petrec dimineţile fără internet. Nu reuşesc totdeauna. În drum spre serviciu găsesc pe Skype 18 apeluri nepreluate de la fratele meu din Canada. Nici un mesaj scris. M-a ingrijorat enorm, dar nu indraznesc sa-l sun in toiul noptii. Astept cu inima cît un purice să se facă dimineaţă în Canada. La telefon aflu ca buburuzele au pus stăpînire pe tabletele din casă şi sună necontenit. La toţi cei pe care-i cunosc din pozele de profil. Nepoţeii mei au pus mâina pe tehnologii:) Ori ne-o fi simţit Matei şi Dragoş că, aici în Moldova, ne topim de dorul lor.

Seara vorbesc şi cu Olivia, nepoţica mea din Calgary. La cei aproape 8 ani ne da lecţii de gramatică. Pînă anul trecut ne-a impresionat vorbind o spaniolă melodioasă, acum îsi ajută părinţii să înţeleagă mai bine engleza. Are capacităţi copiliţa, iar faptul că locuiesc şi în Spania, şi în Canada, o face chiar prea competitive pentru vîrsta ei. Tare mult îmi doresc să fiu împreună cu fratele şi sora mea. Să ne vadă părinţii împreună cred că le-am lua o grea povară de pe umeri. Povara dorului.

O veste tristă de la colegii de şcoală. Pe ultimul drum o petrece tot satul pe prima mea invatatoare. Cred că în fiecare familie este cite un fost elev de-al dumneaei. Printre şedinţe şi discuţii de serviciu, rasfoiesc în gînd amintiri din şcoală. Prima mea învăţătoare a scris istorie. Cel puţin 60 de ani a lucrat cu copiii satului. O fire veselă. Orice stress, bine, că elevă fiind nici nu ştiam acest cuvînt, dar de se întîmpla să ne certe sau ne vedea obosiţi, imediat ne îndemna să cîntăm în cor. Orice lecţie ar fi fost. Fie şi matematică.

Miercuri

În primele ore ale dimineţii, doua comisii îşi ţin lucrările în sălile de şedinţe ale ministerului. Analizez în gînd şi le văd legate undeva. Prima comisie evaluează dosarele pentru conferirea titlului onorific de Maestru în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Am primit circa 400 de dosare. Oamenii muncesc şi ne place să-i susţinem, să-i încurajăm. A doua comisie evaluiază lucrările finaliştilor Concursului Generaţia Z. Aceştea sunt copiii Internetului, viitorul TIC, dar şi viitorul ţării. Unul din membrii juriului, postează pe Facebook că este încîntat de lucrările prezentate la concurs. Bucuroasă să aud! Domnul ministru Pavel Filip tine foarte mult la acest concurs, insistă să fie organizat excellent pentru a încuraja tinerii să facă din tehnologii nu doar pasiune, dar profesie. La minister lucrul fierbe. Avize, note, scrisori, corespondenta. Proiecte promovate, altele restituite. Tehnologia informaţiei este domeniul care cere abordare noua şi chiar o schimbare serioasă de mentalitate în ce priveşte cadrul de politici. Astăzi, anunţăm un nou proiect pentru consultari publice – acte de identitate pe policarbonat. Modern!

După serviciu, mergem la biserică să punem o lumînare în amintirea tatălui socru. Nu l-am cunoscut în viaţă, doar din povestiri şi mă întreb oare ce legatură poate fi acolo în ceruri, cind părinţii pleacă la Domnul chiar de ziua copilului …

Joi

E un dar de la Dumnezeu. Cald la suflet şi răbdător. Detestă minciuna şi mediocritatea, şi astăzi e ziua lui, a sotului meu! De cînd şi-a pierdut tatăl, nu are mare chef de sărbătoare, dar planificam o intalnire la iarba verde cu prietenii in weekend.

Campania electorala ia amploare. Concurenţii politici trec de la dezbateri la pumni. Fiecare iese în arena cu ceea ce are. Toţi caută milionul şi fac politică:)

Recunosc că nu am ţinut un jurnal niciodată în viaţă. Agenda mi-e plină întotdeauna cu ce am de făcut. Linia o trag înainte de somn. Uneori sar din pat să mai notez ceva. Dar nu ce-am făcut, dar ce trebuie să mai fac.

Vineri

Parcă le-am pus la punct pe toate. Mă amuză un coleg de la alt minister, care mai în glumă, mai în serios mă dă la socoteală. Ce-i cu voi, acolo la MTIC, sânteţi o mână de oameni, dar puneţi la treabă multă lume. Mereu cereţi avize, convocări, standarde, recomandări. Mă bucur că aşa se vede echipa de la TIC din alte ministere.

Astăzi am avut festivitatea consacrată Zilei internationale a societăţii informaţionale. Cîteva sute de oameni, care-şi dedică viaţa acestui domeniu au participat la eveniment. Felicitări, flori, distincţii. Reacţia sălii vine cînd se vorbeşte despre majorări de salariu. De asta au nevoie oamenii.

Astept ziua de duminică. Sînt curioasă să văd şi eu lucrările celor din generaţia Z. Să văd viitorul cu ochii lor.

XS
SM
MD
LG