Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Ultimele evoluții în dosarul băncilor devalizate și expulzarea liderului Platformei Unioniste Acţiunea 2012,

Procurorii și ofițerii anticorupție spun că au reținut un beneficiar de credite de la Banca de Economii în cea mai recentă razie în dosarul băncilor devalizate, dar numele reținutului care și-ar fi însușit aproape 3 milioane de dolari n-a fost făcut public. Ultimele evoluții în dosar, inclusiv anunțul bănuitului principal Ilan Shor că va candida la funcția de primar al Orheiului pe 14 iunie sunt trecute în revistă, împreună cu alte subiecte, la retrospectiva săptămânii alcătuite de Tamara Grejdeanu.

Referindu-se la dosarul băncilor devalizate, jurnalistul Vitalie Călugăreanu spune că deşi ar exista parcă nişte eforturi din partea Centrului Naţional Anticorupţie, lanţul arestărilor nu este încă dus până la capăt. După ce principalul suspect în dosarul băncilor Ilan Shor nu s-a prezentat la Curtea de Apel, unde urma să fie examinată schimbarea formei de arest, şi fostul preşedinte al Băncii de Economii, Viorel Bârcă, de asemenea învinuit în dosarul furtului de la BEM, a cerut amânarea şedinţei de judecată pe motiv de boală:

„Am impresia că la nivelul instanţelor de judecată şi parţial al Procuraturii Anticorupţie lucrurile sunt blocate politic şi aceste dosare pur şi simplu stau pe linie moartă. Cât priveşte faptul că Ilan Shor candidează pentru funcţia de primar la Orhei, eu cred că acesta este chiar un show, cu anumite consecinţe pe care el şi le râvneşte juridice. Pentru că se ştie că un candidat la o funcţie electivă nu poate fi arestat în perioada până la alegeri. Prin urmare, eu cred că Ilan Shor mizează pe acest răstimp pentru a-şi face bagajele.”

Un alt subiect care a stârnit discuţii aprinse în societate ţine de expulzarea lui George Simion, cetăţean român, liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care are programat pentru mâine un marş unionist în centru capitalei. Vitalie Călugăreanu notează că asemenea incidente nu s-au întâmplat din 2009, când la conducere erau comuniştii:

„Nu putem să nu remarcăm aici că structurile de forţă din Republica Moldova l-au găsit „periculos pentru securitatea naţională” pe George Simion, dar pe de altă parte vedem că nu mişcă un deget pentru a-i apăra pe cetăţenii moldoveni de miliţia separatistă care iată a început să răpească tineri moldoveni tocmai de pe la Cimişlia şi să-i încarcereze la Tiraspol. Organele de forţă n-au văzut pericole nici atunci când s-a furat miliardul de dolari din băncile moldoveneşti, nu l-au expulzat nici pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin când l-au prin cu materiale interzise la aeroportul din Chişinău.”

Şi editorialistul Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” califică expulzarea liderului unionist drept o acţiune care nu are o explicaţie logică şi raţională. Deşi, spune el, conform legii, Serviciul de Informaţie nu este obligat să de-a explicaţi, ar fi cazul ca guvernanţii să ia atitudine, şi nu doar să simuleze preocupare în acest caz:

„Am putea crede că e vorba de o presiune care se exercită asupra Republicii Moldova dinspre FSB, dinspre Federaţia Rusă şi că este o încercare de a băga zâzanie între Republica Moldova şi România. Poate fi şi un exces de zel, o încercare de a transmite că atitudinea Republicii Moldova faţă de Rusia şi faţă de România este simetrică, deşi nu are nici o bază logică o asemenea mişcare, un asemenea demers, de care este acuzat George Simion, sub încercarea de a organiza acest miting. Unionismul nu este în afara legii în Republica Moldova.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG