Linkuri accesibilitate

La o lună până la alegerile locale, campania electorală își face cu greu loc pe scena politică (N. Negru/Ziarul Național)


Moldova revine la tactica de guvernare a lui Voronin (V. Călugăreanu/Deutsche Welle).

Nicolae Negru își începe editorialul publicat în Ziarul Național cu constatarea că la o lună până la alegerile locale, campania electorală își face cu greu loc pe scena politică, dominată, în opinia autorului de „scandalul” băncilor jefuite. Firesc i se pare editorialistului faptul că cele mai mari bătălii se vor da pentru Chișinău și Bălți. Și astfel, scrie Nicolae Negru, se observă o coordonare a acțiunilor partidelor dirijate de FSB, acestea și-au împărțit rolurile și și-au concentrat eforturile în așa fel, încât să nu concureze unele cu altele, nici în Chișinău, nici în Bălți. În același timp, pe dreapta sprijinul pentru actualul primar al Chișinăului nu mai este cel care a fost, observă editorialistul și de asemenea, scrie acesta, este posibil ca unii dintre contracandidații săi de dreapta să atragă mai multe voturi decât candidații de data trecută, notează autorul.

Moldova revine la tactica de guvernare a lui Voronin. Un cetățean roman a fost expulzat!, este titlul unui material semnat de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle. Jurnalistul scrie că prin acest incident, relațiile diplomatice moldo-române au fost zdruncinate din nou, după 6 ani de la căderea regimului comunist în Republica Moldova. În context, autorul amintește că sâmbătă, 16 mai, Acțiunea 2012, liderul căreia a fost expulzat, are planificat un miting la care se așteaptă o prezență masivă a basarabenilor nemulțumiți de guvernarea coruptă. Vitalie Călugăreanu notează că acest subiect a ajuns în atenția legislativului de la Chișinău, și îl citează pe deputatul liberal Valeriu Muntean care a declarat „în spatele acestei decizii stau comuniștii, aduși la guvernare pe ușa din spate”.

Acest subiect este analizat şi în Ziarul Naţional, de Petru Bogatu, care se întreabă cu de s-a ajuns în această situaţie, pe care o numeşte aiuritoare. Între timp, scrie autorul, Renato Usatîi, acuzat de fraudă electorală, revine nestingherit la Chișinău, Igor Dodon, de pe micile ecrane, cheamă moldovenii să se unească rapid cu Belarusul, Kazahstanul și Rusia în cadrul Uniunii Euroasiatice și nimeni nu-l deranjează nici cu un deget măcar, remarcă autorul. Se pare, continuă editorialistul, că SIS este ocupat tot timpul cu filajul unioniștilor. Din același motiv i-au scăpat de sub nas Baghirov, Papuc și Perju. SIS a acționat, probabil, prin analogie, este de părere editorialistul. De ce să nu-l rețină pe un lider al unionismului românesc, de vreme ce le dă papucii în aeroportul Chișinău separatiștilor ruși. Dacă-i așa, rătăcirea din capetele autorităților este gravă de tot, conchide Petru Bogatu.

Jurnaliştii de la portalul Moldstreet scriu despre o nouă pretenţie de sute de milioane de dolari de la Gazprom. Autorii menţionează că în timp de Moldova Gaz aşteaptă calcularea unui nou tarif de furnizare a gazelor, pentru a plăti gazul important în anul 2014, Gazprom a cerut la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional încasarea de la întreprinderea Moldova Gaz a sumei de 830 de milioane de dolari, ca şi datorie pentru gazul livrat în 2012. Jurnaliştii notează că noua pretenţie este a zecea din ultimii şapte ani şi aduce valoarea datoriilor la circa 3,2 miliarde de dolari, dintre care 4-5 procente sunt restanţe ale Chişinăului, restul fiind datorii acumulate în regiunea transnistreană.

Portalul NewsMaker publică un articol în care menţionează că „partidele coaliţiei de guvernare discută o nouă variantă a amendamentelor la Codul Audiovizualului. Prima variantă a proiectului, care conţinea între altele şi interdicţia ştirilor din Federaţia Rusă, a provocat critici din partea experţilor media, care au întrezărit o tentativă de instaurare a cenzurii”. Autorul articolului, Nicolai Paholniţki, menţionează că „atât prima versiune, cât şi a doua au fost elaborate cu participarea reprezentanţilor de la Casa Media, controlată de vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc, motiv din care se crede că scopul amendamentelor este de a crea condiţii privilegiate pentru holdingul media controlat de Plahotniuc”, se mai spune în articol.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG