Linkuri accesibilitate

Cazul avionului malaezian MH17 și implicarea Rusiei în războiul din estul Ucrainei


Sistemul anti-aerian rusesc BUK într-o fotografie pe un site ucrainean
Sistemul anti-aerian rusesc BUK într-o fotografie pe un site ucrainean

InformNapalm și fotografii găsite pe rețeaua de socializare vKontakte, pe pagina presupusă a soldatului rus Dmitri Zubov.

Pe reţelele de socializare au aparut recent mai multe fotografii facute de diferiti ucraineni, care sustin guvernul de la Kiev si care ar arata ca in iunie 2014 un convoi militar masiv rusesc, care avea si sisteme pentru rachetele anti aeriene Buk – ar fi intrat in Ucraina. Autorii fotografiilor susţin că ele au fost facute cu citeva saptamini inainte ca avionul companiei malayeziene MH 17 sa fi fost doborît in regiunea Doneţk cu 300 de oameni la bord. O relatare a corespondentului nostru Robert Coalson, în rezumat.

Apar din ce în ce mai multe dovezi ca acest impresionant convoi rusesc ar fi transportat si sofisticatele sisteme de racheta BUK in regiunea Doneţk si că ele ar fi fost oferite separatistilor pro-rusi. Moscova nega anul trecut si neagă si acum că ar fi susţinut in vreun fel operatiunile militare ale separatistilor din estul Ucrainei.

Investigatia in legatura cu prabusirea avionului de pasageri malaezian continuă, dar din dovezile de pina acum, multi spun ca avionul a fost lovit de o racheta BUK, lansata din zona controlata de separatistii pro rusi.

Ieri, un grup de activisti civici ucraineni, InformNapalm a publicat o relatare bazindu-se pe fotografiile pe care le-a gasit pe reteaua de socializare vKontakte, pe pagina presupusa a fi a unui soldat rus, Dmitri Zubov .

Acesta sustine că pagina sa, pe care a afisat fotografiile care arata convoiul rusesc, ar fi fost de mai multe ori blocata, dar InformNapalm a reusit sa le copieze si să le pastreze. Zubov ar fi fost soldat in Batalionul pentru support logistic 147, al unitatii militare 83 466, cu garnizoana la periferia Moscovei şi, in iunie 2014, isi satisfacea ultimele zile ale serviciului sau militar, inainte sa fie demobilizat.

Una din fotografii arata sistemul BUK cu numarul de identificare 232. Acelasi sistem, cu acelaşi numar, apare si intr-o fotografie facuta in orasul rusesc Starîi Oskol, in imediata apropiere a graniţei cu Ucraina, publicata pe site-ul Instagram in iunie 2014 de un utilizator care foloseste numele Rokersson.

Eliot Higgins este fondatorul site-ului pentru jurnalismul civic Bellingcat si colaboreaza citeodata cu site-ul ucrainean InformNapalm si el i-a declarat corespondentului nostru Rob Coalson că fotografiile publicate de site-ul ucrainean se potrivesc cu dovezile pe care le-a adunat el despre acest convoi militar rusesc din estul Ucrainei si despre acest sistem BUK, care se presupune că a fost cel care a tras in avionul malaezian de pasageri.

„Am cercetat acelasi convoi si exista o multime de informatii interesante. InformNapal a gasit o piesa, un element. Noi am gasit mult mai mult material. Noi am descoperit si numele militarilor rusi care erau in acel convoi. Stim si cam ce vehicule conduceau. De fapt, militarul despre care ei vorbesc, este foarte probabil ca a condus chiar vehiculul care mergea inaintea celui care transporta lansatorul de rachete care a doborit avionul malaiezian MH17.

Intre 23 si 25 iunie a fost o miscare masiva de personal si de echipamente, inclsuiv a lansatorului de rachete care a doborit avionul malaezian, si peste citeva saptamini, gasim exact acelasi lansator BUK in Ucraina.”

Bellingcat a colaborat cu anchetatorii olandezi care investigheaza prabusirea avionului malaezian, în care majoritatea victimelor au fost olandezi. Parte din informatiile descoperite de acest site au fost oferite investigatorilor si Bellingcat intenţioneaza sa facă publice aceste informatii intr-un raport propriu pe 28 mai.

Coperta raportului Nemțov «Putin. War»
Coperta raportului Nemțov «Putin. War»

Relatarile site-ului ucrainean InformNapalm au aparut la numai o zi dupa ce a fost publicat raportul asupra implicării armatei Rusiei in Ucraina, la care a lucrat asasinatul lider al opozitiei ruse Boris Nemţov. Si acel raport, care vorbeste despre cel putin 200 de militari rusi morţi in confruntările din estul Ucrainei se bazeaza pe informatii gasite pe site-urile de socializare si sustine ideea ca atit militari rusi cit si mercenari straini, platiti de Moscova, ar participa alaturi de separatistii pro-rusi la operatiunile din estul Ucrainei.

Capitolul opt al raportului Nemţov afirma ca avionul malaiezian MH17 a fost doborit de o racheta BUK trasa de separatist.

Previous Next

XS
SM
MD
LG