Linkuri accesibilitate

BERD a făcut o prognoză și mai proastă decât FMI despre evoluția economiei Moldovei în 2015


Sediul central al BERD de la Londra.
Sediul central al BERD de la Londra.

Într-un studiu regional proaspăt, BERD spune că PIB-ul moldovean o să scadă cu 2 procente, nu doar cu unul, cât estima FMI.

Economia Moldovei a crescut în 2014 cu 4,6%, dar perspectivele s-au deteriorat recent, scrie BERD: „Veniturile din remitențe și exporturi s-au contractat, reflectând dificultățile reorientării comerțului dinspre Rusia spre Uniunea Europeană, cu care Moldova a încheiat anul trecut un acord de liber-schimb ca parte dintr-un acord de asociere cu UE.”

BERD mai notează că sectorul financiar moldovean a fost urmărit de scandaluri, iar trei bănci mari au trebuit să fie puse sub administrație specială.

În studiul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare sunt notate și „riscurile politice” aduse de formarea unui guvern moldovean minoritar și de alegerea bașcanului găgăuz. Se amintește că leul moldovean s-a depreciat la începutul anului „în conformitate cu tendința altor monede din regiune”, fiind stabilizat în martie după înăsprirea politicilor monetare și intervențiile Băncii Naționale.

„Perspectiva Moldovei este tot mai incertă, existând riscuri semnificative de declin. Este de așteptat ca economia să scadă cu 2% în 2015 (în jos față de creșterea zero prevăzută anterior) și să crească cu 1,5% în 2016”, se spune în studiul BERD.

Noua prognoză pentru zona în care activează Banca a fost prezentată în Georgia de economistul-șef interimar BERD Hans Peter Lankes. El a spus că țările est-europene simt în prezent efectul a două tendințe contrare: pe de o parte un început de relansare economică în UE și pe de altă parte recesiunea severă din Rusia.

„Vecinele Rusiei sunt integrate în măsură mai mare sau mai mică cu economia rusească prin comerț, prin remitențe, prin legături bancare și prin investiții”, a spus oficialul BERD, adăugând că mai ales țările cu mulți cetățeni la muncă în Rusia resimt efectul pierderii de slujbe în acea țară și al întoarcerii acasă a muncitorilor.

Potrivit prognozei BERD, economia rusească ar urma să scadă cu 4,5% în 2015 și cu două procente în 2016.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG