Linkuri accesibilitate

Audierile pe marginea raportului Kroll: un spectacol al disimulării (Nicolae Negru/Politicon)


Ne credem mai curajoşi ca Ştefan cel Mare, mai cărturari ca Dimitrie Cantemir, mai poeţi ca Eminescu, într-un cuvânt – mai moldoveni decât moldovenii din România (Ion Mischevca/Adevărul Moldova)

Politicon.md difuzează un comentariu despre mizele summit-ului de la Riga scris de o autoare de la Bucureşti, Ana Birchall, şi publicat iniţial de Adevărul.ro. Comentariul face o pledoarie în favoarea unui răspuns „adecvat aşteptărilor” pe care ar trebui să-l aibă la acest summit Uniunea Europeană faţă de ţările de la graniţa sa estică. În condiţiile în care statele membre ale Parteneriatului Estic – şi în principal Republica Moldova, Ucraina şi Georgia – aşteaptă o poziţionare mai explicită privind extinderea către est, UE ar trebui, la părerea Anei Birchall, să formuleze un angajament mai clar şi mai susţinut privind continuarea politicilor de extindere. „Trebuie să sprijinim state din Europa de Est care nutresc aspiraţii europene şi să le arătăm că nu sunt singure în parcursul lor pe calea integrării în UE,” scrie Ana Birchall.

Un alt comentariu de pe Politicon.md este dedicat audierilor de acum o săptămână din Parlamentul moldovean pe marginea raportului Kroll. Autorul, Nicolae Negru, a rămas cu impresia unui spectacol al simulării şi disimulării, al eschivării de la răspunsuri şi responsabilităţi. Se au în vedere instituţiile statului ca BNM, CNA, Procuratura generală, SIS. Acestea ar fi profitat de ocazie pentru a-şi justifica eşecul de a-i prinde de mână pe cei ce au devalizat BEM, Unibank şi Banca Socială. „Puţin a rămas să se arate cu degetul în sus”, scrie autorul. Nicolae Negru crede că nimic nu absolvă aceste instituţii pentru ce s-a întâmplat, nici chiar dacă ar fi fost vorba de o diversiune cu scopuri politice din partea Rusiei. El crede că demisia de onoare a celor audiaţi ar fi fost ceva ce trebuia să se întâmple sau măcar să li se sugereze, iar dacă nu s-a întâmplat, cineva e cu „pufuşor pe botişor”. Negru mai scrie despre un tratament „special” care i se oferă, în opinia sa, lui Ilan Shor şi care ar fi semn că acesta se bucură de protecţia unei sau unor persoane politice importante. „Oricine ar fi acesta (aceștia), responsabilitatea politică le revine în primul rând partidelor de guvernământ, liderilor PLDM și PDM, Vlad Filat și Marian Lupu”, mai scrie autorul.

„Adevărul Moldova” se ocupă, sub semnătura lui Ion Mischevca, de aniversarea a 203-a „de la extirparea Basarabiei din trupul Moldovei”. „Fără să se fi inflamat sau să fi cauzat dureri, acest ţesut al organismului românesc a fost înlăturat ca un apendice de doi şarlatani ambulanţi încă în 1812”, apreciază autorul şi continuă: „nu am pretenţia că toate metehnele ni se trag de la fatidicul an al anexării, dar cred că suntem în pragul disperării tocmai pentru că nu ne propunem soluţia reunificării. Ne încăpăţânăm să luptăm cu morile de vânt: corupţia instituţionalizată, injustiţia generalizată, exodul masiv şi secesionismul tot mai activ. Ne credem mai curajoşi ca Ştefan cel Mare, mai cărturari ca Dimitrie Cantemir, mai poeţi ca Eminescu, într-un cuvânt – mai moldoveni decât moldovenii din România”.

Jurnaliștii de la „Agora” relatează că Ilan Shor nu va putea fi tras la răspundere dacă va fi înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile locale. Autorii fac trimitere la articolul 46, alineat 5, din Codul Electoral, potrivit căruia candidaţii "nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţământul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante". Potrivit sursei, marţi, 12 mai, mai multe persoane acționând din numele omului de afaceri au solicitat liste de circumscripție pentru colectarea semnăturilor în orașul Orhei. Ilan Shor ar avea nevoie de 1.300 de semnături pentru a putea fi înregistrat în cursa electorală.

Ion Preașca scrie pe portalul „MoldStreet” că restricţiile impuse din iulie 2014 de Federaţia Rusă la livrările de fructe şi legume moldoveneşti nu au dus la o prăbuşire a exporturilor de astfel de produse din Moldova. Autorul face trimitere la datele Biroului Naţional de Statistică potrivit căruia în primul trimestru al acestui an Moldova a exportat doar cu 2,3% mai puţine fructe, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014, în timp ce per total exportul a scăzut cu circa 15%.

Jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă” scot la iveală că prietenii și partenerii de afaceri ai lui Vitalie Iurcu, șeful Moldtelecom, câștigă, prin intermediul unui grup de firme, licitații de milioane de lei, organizate de societatea pe acțiuni deținută de stat. “Conducerea Moldtelecom încearcă, însă, secretizarea acestui fapt și evită, de aproape o lună, să ne ofere informații la acest subiect, neglijând brutal Legea cu privire la accesul la informație”, scriu reporterii.

Petru Grozavu își dedică editorialul din „Ziarul de Gardă” alegerilor locale. “Pe 14 iunie, Rusia e pusă să ia Chișinăul cu Greceanîi, Bălții - cu Usatîi și, surpirză, Orheiul - cu Shor. Soroca e demult sub comuniști, Cahulul, la fel. Rămân Unghenii și putem garanta că riscul dezlănțuirii unei serii de rebeliuni locale este asigurat de 10 cu plus... Suntem gata sa rezistăm?”, se întreabă retoric autorul.

XS
SM
MD
LG