Linkuri accesibilitate

Raport OCDE: „Cunoștințe de bază: ce are de câștigat fiecare țară”


Mitul școlii est-europene, rigidă din cauza regimului comunist, dar „serioasă”, este spulberat.

Deseori, părinți originari din Europa de est, se plâng că „aici” adică într-o școală din Occident, „nu se învață nimic”. Mitul școlii est-europene, rigidă din cauza regimului comunist, dar „serioasă”, este spulberat de un nou studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) dar publicității la Paris. Și asta dintr-un motiv simplu, criteriile după care este evaluată calitatea învățământului s-au schimbat, s-au modernizat. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere Mark Baker.

„Cunoștințe de bază: ce are de câștigat fiecare țară”, acestea este titlul raportului care analizează cunoștințele de bază ale elevilor din 76 de țări OECD la matematică și științe exacte.

Cei mai buni elevi sunt la țările asiatice, în Singapore, Hong Kong, Coreea de sud, Japonia și Taiwan. Din țările est-europene, Estonia, Polonia și Slovenia sunt singurele care se regăsesc între primele 20.

Andreas Schleicher, directorul programului OCDE pentru educație, spune că după criteriile moderne care stau la baza actualelor statistici, s-ar putea ca elevii din Europa de est și Uniunea Sovietică să nu fi fost nici odată printre cei mai buni.

„În Balcani și Europa de est, în general, se punea accent pe cantitatea noțiunilor învățate, nu pe calitate, nu pe capacitatea elevilor de a folosi creativ ceea ce au învățat. Astăzi, important nu este cât ai învățat , ci cum ști să folosești ce ai învățat” a mai explicat Schleicher.

Când vine vorba de Europa, elevii din țări est-europene ca Cehia, Slovacia sau Ungaria se situează de multe ori după cei din Occident dar constat peste cei din fosta Uniune Sovietică.

Elevii cei mai slabi, între țările est-europene, sunt cei din Balcani, mai ales Macedonia și Muntenegru.

Îmbunătățirea învățământului, în primul rând modernizarea acestuia, măresc șansele de dezvoltare ale unei țări, șansele de a crea o societate a bună-stării.

Dar, avertizează Andreas Schleicher, o școală de succes nu se obține numai dacă se mărește bugetul învățământului. Calitatea reformelor este cel puțin la fel de importantă ca mărimea bugetului, este de părere expertul OCDE.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG