Linkuri accesibilitate

Cum se luptă împotriva „culturii” mitei din sistemul educațional al Moldovei


©Shutterstock
©Shutterstock

Despre proiectul noului cod de etică profesională pentru profesorii din R.Moldova.

Ministerul Educaţiei a lansat spre dezbatere publică un proiect al noului codului de etică profesională pentru cadrele didactice. El ar urma să fie pus în aplicare de la 1 septembrie și pare să-și propună mai ales înlăturarea culturii mitei din învățământ.

În proiectul Codului de Etică se spune că profesorii nu vor avea dreptul să accepte sau să ceară de la elevi şi părinţi bani, cadouri sau servicii. Între altele, cadrele didactice nu vor mai putea impune elevii să cumpere manuale ce nu sunt incluse în programul şcolar sau să frecventeze activităţi extracurriculare, contra plată.

În esenţă, documentul îşi propune să facă apel la moralitatea profesorului şi să prevină cazurile de luare de mită, totuşi, nerespectarea acestuia va putea fi sancţionată disciplinar, spune Anatol Gremalschi, fost ministru al educaţiei, unul din iniţiatorii proiectului. Tocmai pentru că dascălii ar putea fi penalizaţi, în prezenţa unei plângeri, proiectul a atras critici din partea celor vizaţi, adaugă expertul:

„Evident că învăţătorii, profesorii l-au considerat ca fiind unul prea restrictiv, adică faci un pas în stânga, unul în dreapta şi poţi fi pedepsit. Părinţii, unii şi-au exprimat nemulţumirea că condiţiile fizice din şcoli nu sunt aşa precum şi le-ar dori ei şi sunt gata să ajute şcoala, şi de aceea ei nu înţeleg de ce nu ai voi să dai bani. Pe urmă s-a clarificat că în fine, părintele poate da bani la şcoală, dar se duce la contabilitate, îi depune în contul şcolii.”

Deşi directorii instituţiilor de învăţământ dau asigurări categorice că profesorii nu iau parte la colectarea fondurilor pentru clasă sau şcoală, de altfel, cotizaţii obligatorii în multe şcoli, studii recente arată că cel puţin unul din patru părinţi dă mită la profesori.

Agnesa Cozonac, director adjunct al liceului Petru Rareş din capitală susţine că profesorii nu trebuie să fie implicaţi nicidecum în cotizaţiile pe care le fac părinţii, lucru care le poate submina autoritatea. Pe de altă parte, spune ea dascălii sunt vulnerabili din cauza condiţiilor în care muncesc. Iată de ce, de rând cu măsuri le restrictive ar trebui sporit volumul investiţiilor în şcoli:

„Şcoala funcţionează şi cu ajutorul părinţilor, dar cred că acest fapt nu-l pune pe profesor într-o poziţie corectă şi undeva scade şi din prestigiul profesiei nobile de profesor, atunci când în procesul de învăţământ, de educaţie sunt implicaţi banii. Da aici nu trebuie numai să pedepsim profesorul, dar statul să nu facă nimic, trebuie să se implice statul.”

În opinia specialiştilor, acest Cod de etică nu va mai lăsa loc pentru interpretări, de exemplu în cazul cadourilor pentru profesorii, care vor fi interzise, indiferent de valoare. Rodica Esanu, director adjunct al liceului din satul Coloniţa aprobă acest proiect şi spune că în mediul şcolar trebuie interzise lucrurile care generează favoritism:

„Mie îmi place faptul că profesorul nu ar trebui să accepte banul. Profesorul este la şcoală pentru a preda, de a educa copilul şi nu de a aduna banii.”

Europa Liberă: Acest va mai interzice profesorilor să facă ore suplimentare cu proprii elevi.

„Este echitabil, fiindcă oricum, profesorul dacă ar face lecţii cu elevul la care îi predă, oricum s-ar vedea o influenţă asupra corectitudinii.”

Un asemenea Cod de etică nu va produce schimbări imediate, notează expertul Anatol Gremalschi, întrucât totul depinde de părinţi, elevi şi poate alţi profesori, de la care să cere să nu tolereze practici imorale sau lezarea drepturilor lor.

„E un cerc vicios pe care noi trebuie să îl rupem. Schimbările radicale pot veni prin schimbarea mentalităţii şi doi, prin implementarea unui cadru normativ juridic foarte explicit. Este evident că dacă un coleg de al meu, într-o universitate, îşi permite să strângă bani şi ce face el nu se pedepseşte, lumea poate să fie tentată să repete lucrul acesta, mai mult ca atât să-l considere o normă. De aceea, schimbările vor fi, dar nu imediate.”

Odată cu punerea în aplicare a codului, în instituţiile de învăţământ vor fi formate Consilii de etică în atribuţiile cărora va intra examinarea plângerilor, pentru a decide dacă profesorul trebuie sancţionat sau nu. Evident, la promovarea în funcţii a cadrelor didactice se va ţine cont şi de abaterile disciplinare pe care acestea le-au admis.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG