Linkuri accesibilitate

Show-ul parlamentar și reacția președintelui Timofti (Agora; Newsmaker)


Gas Natural Fenosa și veniturile companiei (MoldStreet).

Reacţia preşedintelui Nicolae Timofti la solicitarea unei jurnaliste să comenteze situaţia din sectorul bancar a intrat în atenţia portalului „Agora”, după ce despre acest lucru a scris şi site-ul ProTV. Preşedintele ţării ar fi declarat că are problemele sale şi că va face declaraţii la subiect după ce va analiza situaţia, scrie portalul. Întrebarea jurnalistei urma declaraţiei din Parlament a vice-directorului SIS, Vadim Vrabie, care a spus, în cadrul audierilor de joi, că Nicolae Timofti a fost informat despre problemele de la cele trei bănci cu mult timp înainte de producerea dezastrului.

Tot urmare a audierilor parlamentare în problema bancară este un editorial publicat de Victor Ciobanu pe site-ul „NewsMaker”. Analistul crede că după „show-ul” parlamentar desfăşurat joia trecută cu participarea tuturor celora care au vreo atribuţie la „jaful secolului”, situaţia s-a încurcat şi mai mult. Premierul a răspuns cu un citat dintr-o comedie veche la întrebarea despre situaţia din bănci: „Totul a fost furat înainte de noi!”. Replica a stârnit o reacţie de veselie din parte deputaţilor. Motive pentru veselie nu erau deloc, însă, crede pe de altă parte Victor Ciobanu. Articolul său, totuşi, reliefează, întâi de toate, nemulţumirea sa faţă de inexactitatea cu care se vehiculează, inclusiv de către instituţiile statului, cifrele despre proporţiile furtului.

Portalul „Independent” remarcă observaţia ex-ministrului de Finanţe, Veaceslav Negruţa, potrivit căreia decizia Guvernului din septembrie 2014, de asumare a răspunderii asupra unui pachet de legi, ar fi servit drept bază pentru devalizarea BEM, Unibank şi Banca Socială. BNM, chiar dacă cunoştea situaţia proastă din cele trei bănci, a aşteptat „decizia Guvernului ca să poată credita băncile comerciale cu garanţia Guvernului”, consideră dl Negruţa. „De ce BNM aşteaptă decizia Guvernului şi nu ar avea pretenţii faţă de Parlament? Doar de modificarea legilor, în cele din urmă, responsabil este Legislativul. Adică, aleşii poporului. Este evident că, intenţionat, a fost aleasă formula de angajare de răspundere pentru a evita discuţii în Parlament. Pentru că această modificare, de permisiune de creditarea a băncilor în dificultate, se face din contul cetăţeanului. Iar unii aleşi ai poporului puteau să aibă şi întrebări”, a mai afirmat fostul ministru al Finanţelor într-un articol publicat pe blogul său.

Sveatoslav Mihalache, directorul companiei de investiţii şi consultanţă „Alfa Invest” scrie în articolul său publicat de „NewsMaker” despre „ce a cauzat criza din sistemul bancar al R. Moldova?”. „Colegii mă întreabă: „Cine este vinovat de mega-furt?”. Banii au fost furaţi de sistem. Iar noi am fost indiferenţi atunci când acest sistem cleptocratic creştea şi i-a permis să-şi bage mâinile în buzunarele noastre. Acum va fi mai complicat să retezăm tentaculele caracatiţei, dar trebuie să depunem acest efort pentru o viaţă mai demnă”, conchide în articolul său Sveatoslav Mihalache.

„MoldStreet” scrie că „veniturile Gas Natural Fenosa au crescut cu 22%, iar profitul a scăzut cu circa 18%”. Potrivit autorului portalului, „Grupul spaniol Gas Natural Fenosa, cea mai mare companie de distribuţie a energiei electrice din Republica Moldova, anunţă o creştere cu circa 22% a veniturilor din vânzări, de la 68 de milioane de euro, în primul trimestru al anului 2014, la 81 de milioane de euro (1,62 miliarde de lei) în aceeaşi perioada a acestui an”. „Creşterea veniturilor a avut loc ca urmare a scumpirii curentului electric, a reducerii pierderilor şi creşterii cererii. Astfel consumul real de energie electrica a fost în creştere cu 2,8%, iar numărul consumatorilor s-a majorat cu 1,2% si a ajuns la 859.000, cum arata raportul trimestrial al Gas Natural Fenosa”, se mai concretizează în articol. Totodată, compania raportează un profit de 9 milioane de euro, cu circa 18% mai puţin decât în aceeaşi perioada a anului 2014. De vina este deprecierea semnificativa a leului moldovenesc”, mai menţionează autorul.

Site-ul politicon.md publică o analiză a unui autor de la contributors.ro, Valentin Naumescu, despre concluziile alegerilor britanice. Analiza este întitulată „repetarea scenariului electoral german în Marea Britanie. Polarizarea politică a Europei şi topirea partidelor liberale”. Ideea autorului e că alegerile din Regat au arătat o dată în plus că nu mai e loc pe scena politică pentru partidele liberale de centru şi că Europa se (re)polarizează politic, spre regretul analistului, pe axa conservatorism-socialism. Pentru a reveni în atenţia alegătorilor, partidele liberale occidentale vor fi nevoite să facă un efort conceptul şi politic de reconstrucţie majoră, mai scrie Valentin Naumescu în analiza sa consemnată de politicon.md.

XS
SM
MD
LG