Linkuri accesibilitate

Întrevederea Angela Merkel - Vladimir Putin de la Moscova


La conferința de presă de la Kremlin (AFP Photo/Kiril Kudrianțev)
La conferința de presă de la Kremlin (AFP Photo/Kiril Kudrianțev)

Cancelarul german a făcut un apel la cooperare chiar „în situații dificile” și a depus o jerbă de flori cu președintele Putin în memoria soldaților sovietici, într-un gest de aparentă reconciliere.


„Am venit la Moscova într-un stadiu dificil al relațiilor ruso-germane pentru că, pentru mine, este foarte important ca la aniversarea de 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial să-mi manifest respectul, împreună cu președintele Putin, pentru cei uciși în timpul războiului” - a declarat astăzi la Moscova, citată de agențiile de presă, cancelara Germaniei, Angela Merkel. Fără să se sfiască să spună lucrurilor pe nume, liderul german a numit și cauzele divergențelor din raporturile bilaterale, spunînd: „Anexarea ilegală a Crimeei, efectuată cu violarea dreptului internațional și acțiunea militară din estul Ucrainei, au produs pagube importante asupra cooperării noastre, deoarece noi le considerăm ca o amenințare la adresa fundațiilor ordinii pașnice din Europa”.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a deplîns astăzi la Moscova faptul că „nu există încă o încetare a focului în Ucraina”, în ciuda intrării sale oficiale în vigoare la sfîrșitul lunii februarie, urmare a acordurilor Minsk-2, ce trebuiau sâ pună capăt conflictului dintre Kiev și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

„Astăzi, încă nu există încetare a focului în Ucraina” - a subliniat lidera guvernului german, la o conferință de presă comună cu președinte Putin.

Răspunzînd declarațiilor liderei germane, președintele Vladimir Putin a spus: „După părerea mea, procesul Minsk avansează, în ciuda unor dificultăți. Dumneavoastră știți că, după 19 februarie, situația din Ucraina, în ciuda tuturor problemelor din sud-estul Ucrainei, a devenit mai liniștită.”

„Am încredere că singura reglementare posibilă serioasă și de durată se poate realiza doar prin dialog direct între Kiev, Donețk și Lugansk. Cred că aceasta este, în general, o condiție cheie pentru o reglementare.”

"I am confident that a reliable and lasting settlement is only possible through a direct dialogue between Kyiv, Donetsk and Luhansk. I think this is a key condition for the settlement in general."

Într-o referire la absența celor mai mulți lideri de stat de la Parada militară de la Moscova, la 9 mai, președintele rus a adoptat o atitudine aparent mai conciliantă: „Aceasta a fost alegerea, decizia lor. Cred că problemele în relație cu situația politică actuală sînt mai puțin importante decît cele fundamentale cum ar fi menținerea păcii la scară globală și prevenirea ca asemenea catastrofe, cum a fost cel de-al Doilea Război Mondial, să se repete.”

Angela Merkel a salutat, pe de altă parte, memoria soldaților sovietici uciși în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, adresînt Rusiei un apel la cooperare, pe fundalul tensiunilor existente în legătură cu războiul din Ucraina.

Dna Merkel a depus o jerbă de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut, în apropierea Kremlinului, ca un gest de conciliere după ce a refuzat să participe la celebrările de la Moscova a celor 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste.

La convorbirile de la Kremlin, cancelara germană, care a jucat un rol cheie în ultimele luni în negocierile referitoare la conflictul din Ucraina, a subliniat importanța cooperării internaționale. „Este necesar să conlucrăm, să cooperăm, inclusiv în situațiile complicate” și „să încercăm să găsim soluții diplomatice”, a spus Merkel la începutul întrevederii cu președintele Putin.

XS
SM
MD
LG