Linkuri accesibilitate

Ziua Victoriei celebrată la Moscova


Liderii de stat și înalte personalități care au asistat la Parada militară din Piața Roșie
Liderii de stat și înalte personalități care au asistat la Parada militară din Piața Roșie

Președintele Vladimir Putin a mulțumit astăzi Alianților, Statelor Unite, Marii Britanii și Franței, pentru contribuția la victoria în cel de al Doilea Război Mondial.

La Moscova a avut loc o mare paradă militară cu caccater istoric pentru a marca 70 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial. Peste 16 mii de militari, armament istoric și modern și peste 143 de avioane de luptă au participat la parada din Piața Roșie.

Rachete intercontinentale RS-24 Yars/SS-27 Mod 2
Rachete intercontinentale RS-24 Yars/SS-27 Mod 2

Amploarea manifestațiilor reflectă importanță dată de autoritățile ruse victoriei în cel de al Doilea Război Mondial, prezentată drept cel mai important moment din istoria modernă a țării. Rusia cultivă memoria victimelor: peste 26 de milioane de sovietici, ceea ce face din Uniunea Sovietică țara cu cele mai mari pierderi în al Doilea Război Mondial.

Parada militară care a marcat Ziua Victoriei la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:45 0:00

În ajunul ceremoniei, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jingping, aflat la Moscova pentru parada militară, și a discutat despre reorientarea treptată a Rusiei spre Asia și piața chineză. Xi Jingping și ceilalți lideri de stat și înalte oficialități aflate la Moscova au participat după Parada militară la o ceremonie de depunere de flori la Mormîntul Soldatului necunoscut din Grădinile Alexandrov, lîngă zidul Kremlinului, unde a fost făcută și o fotografie oficială împreună cu președintele rus.

Aparate de luptă SU-25 la Parada militară de astăzi de la Moscova
Aparate de luptă SU-25 la Parada militară de astăzi de la Moscova

Vorbind în Piața Roșie, președintele Vladimir Putin a mulțumit astăzi Alianților pentru contribuția la victoria în cel de al Doilea Război Mondial, referindu-se direct la Statele Unite, Marea Britanie și Franța. El a vorbit despre noua ordine mondială care a fost creată după război, dar și despre faptul că această ordine ar fi fost neglijată în ultimii ani consecință a încercării „nesăbuite” de a crea o lume „unipolară”. Sunt criticile pe care Putin le-a adus deja direct în trecut Statelor Unite.

Majoritatea liderilor occidentali au refuzat să participe la ceremoniile din 9 mai de la Moscova, exprimându-si astfel dezaprobarea față de anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea și rolul jucat de Rusia în conflictul din estul Ucrainei. Cancelara Germaniei, Angela Merkel va sosi la Moscova duminică 10 mai și va depune împreună cu Vladimir Putin o coroană de flori în memoria victimelor războiului.

Într-o recentă apariție televizată, Putin declara că mulți lideri occidentali ar fi vrut să fie prezenți la ceremoniile de la Moscova, dar că „le este frică de Washington”. În Piața Roșie au fost prezenți astăzi 20 de lideri din lumea întreagă, inclusiv secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG