Linkuri accesibilitate

De ce sînt importante alegerile din Marea Britanie în Statele Unite


Liderul laburist Ed Miliband (stînga) și premierul britanic, liderul conservator David Cameron.
Liderul laburist Ed Miliband (stînga) și premierul britanic, liderul conservator David Cameron.

Angajamentul britanic în chestiuni de securitate a devenit, în ultimii ani, mai ezitant.

Astazi au loc alegeri in Marea Britanie. Cum sint ele vazute in Statele Unite? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Analistii politici arata ca in ciuda faptului ca Statele Unite prefera sa mentina neutralitate in alegeri din alte tari, asta nu inseamna ca rezultatul scrutinului din Marea Britanie ii este indiferent administratiei Obama. Asta din cauza relatiilor speciale care exista intre Statele Unite si Marea Britanie.

Dar presa din America aminteste cine sint cei care-i sfatuiesc pe principalii candidati la postul de prim ministru: cel in functie, conservatorul David Cameron si rivalul sau laburist, Ed Miliband.

Fostul sef de campanie al lui Obama si adjunct al sefului personalului Casei Albe, Jim Messina si un alt fost colaborator apropiat al presedintelui Statelor Unite, Reggie Love il ajuta pe premierul Cameron sa se mentina in functie.

Fostul consilier special al candidatului Barack Obama, David Axelrod, expertii in comunicatii Larry Grisolano si Mathew McGregor lucreaza pentru Miliband.

Multi britanici, activi acum in campania laburista au participat la campaniile lui Obama, in 2008 si 2012.

Dar dincolo de acest aspect, Washingtonul priveste cu mare atentie ce se va intimpla in Marea Britanie in planul politicii.

Daca Cameron invinge exista riscul ca Marea Britanie sa se desprinda de Uniunea Europeana, ceea ce Washingtonul nu doreste.

Daca Miliband cistiga, Uniunea Europeana e mai in siguranta, dar Marea Britanie ar putea fi un partener mai greu de convins in legatura cu angajamente de securitate.

Si aceste pozitii au mai putina legatura cu viziunile celor doi candidati, cit mai curind cu aliantele in care vor fi fortati cum ar fi Partidul Independentei sau Partidul National Scotian.

Expertii cred ca pentru a forma o coalitie, Miliband va trebui sa devina mai izolationist decit si-ar dori. In plus pentru ca alegerile vor fi echilibrate si marile partide vor obtine circa o treime din voturi, invingatorul va fi preocupat sa mentina coalitii fragile, ceea ce ii va diminua interesul pentru politica internationala.

Obama este familiarizat si are o relatie buna cu Cameron, dar chiar si in aceste conditii, angajamentul britanic in chestiuni de securitate a devenit, in ultimii ani, mai ezitant.

Se va accentua tendinta, daca guvernul e preluat de laburistul Miliband? Ideologic, intre democratul Obama si Miliband ar trebui sa existe mai multe afinitati, dar experientele comune au intarit raporturile sefului executivului american cu Cameron.

Louis Susman, fosta ambasadoare americana la Londra, a spus ca ceea ce intereseaza in Statele Unite nu e identitatea invingatorului ci ca relatia strategica privilegiata sa continue.

XS
SM
MD
LG