Linkuri accesibilitate

„Monstrațiile” de 1 mai din Rusia


Artiom Loskutov, organizatorul Monstrațiilor, la marșul de pe bulevardul Krasny din Novosibirsk.
Artiom Loskutov, organizatorul Monstrațiilor, la marșul de pe bulevardul Krasny din Novosibirsk.

Scandări cu conținut absurd, oameni în costume bizare și viu colorate, pancarde cu înscrisuri fără noimă.

Un artist contemporan și activist rus organizează de peste un deceniu mitinguri suprarealiste de 1 Mai. EL spune că acestea nu facă decît să reflece absurdul realităților din Rusia. Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova Tom Balmforth este rezumată de Alexandru Eftode.

Scandări cu conținut absurd, oameni în costume bizare și viu colorate, pancarde cu înscrisuri fără noimă – astfel arată un show cu subtext politic din orașul rus Novosibirsk, ajuns în acest an la a 11-a ediție.

Început în 2004, proiectul este un performance creat și realizat de artistul contemporan și activistul Artiom Loskutov.

Se numește Monstrație, prin opoziție cu „demonstrație”, care subliniază absurditatea realităților ruse.

Numărul participanților a ajuns anul trecut la cifra record de 5.000.

Dar anul acesta, organizatorii nu au reușit să coordoneze cu autoritățile traseul marșului bizar.

Creatorul în vârstă de 29 de ani al Monstrației a anunțat prin urmare că participanții se vor alătura paradei obișnuite de 1 Mai prin centrul orașului, care este organizată de autoritățile locale și de partidele politice parlamentare:

„Participanții la Monstrație”, a spus Loskutov la o conferință de presă în 29 aprilie la Novosibirsk, „au făcut propria alegere, în mod independent și intenționează să se alăture coloanei generale a orașului. De fapt, Monstrația așa a și început - în anii 2004, 2005, 2006 nu aveam autorizație proprie și participanții noștri veneau tot acolo unde se adunau pentru parada de 1 mai comuniștii. Se încolonau la coadă, într-un grup separat și marcau împreună cu toată lumea 1 Mai. A venit probabil timpul să ne amintim de începuturi”.

Numai că, atunci când amatorii Monstrației au venit să se alăture paradei obișnuite de 1 mai vineri la Novosibirsk, au constatat că punctul de pornire este îngrădit de poliție, care le-a spus că nu au autorizație să mărșăluiască.

Așa încât, participanții, cam de 2.000 de oameni, s-au întors cu spatele la demonstrația tradițională și au mărșăluit în direcția opusă.

Presa locală a relatat că după asta Loskutov a fost arestat, și chiar el a scris pe Twitter: „Sînt arestat de către Centrul E [divizie a poliției însărcinată să lupte împotriva extremismului].”

Monstrația a căpătat popularitate în ultimii ani iar, o dată a avut loc chiar în 10 orașe ale Rusiei.

Vineri urma să aibă loc o Monstrație permisă de autorități și la Iaroslavl, între Strada Sovietică și Prospectul Lenin.

Unele din lozinici au conotație politică, ca „Iadul e al Nostru”, lozinca principală de anul trecut, o parafrază a lozincii „Crimeea e a Noastră” a adepților anexării peninsulei ucrainene de către Rusia.

Altele sunt simple glume: „Cer slogane pe înțeles”, sau „Tot înainte spre trecutul întunecat”, sau pur și simplu vorbe fără nici un înțeles: „Chivo, Chivo?”

Artiom Loskutov spune că lozincile de la Monstrații, oricât de absurde, nu sunt neapărat mai aberante decât cele de la demonstrațiile de 1 mai.

„Cum ar trebui să înțelegen expresii de genul: ‘La creșterea prețurilor răspundem cu salarii duble!”, care este lozinca de anul acesta a sindicatelor? Cum trebuie înțelese ele ? Cui i se adresează? E un apel în van. O cerere de dublare a salariilor care în mod evident nu va fi îndeplinită. Astea sînt bătaie de joc, nu îndemnurile de la Mosntrațiile noastre: ‘Hai să trăim în pace și înțelegere, că suntem răi precum cânii”. Asta chiar nu e bătaie de joc.”

Când a început acest performance, era pur și simplu amuzant. Acum are încărcătură politică evidentă, mai spune Loskutov.

„Politica nu se băga atunci în viețile noastre așa agresiv cum o face astăzi”, a spus artistul, cu o altă ocazie, într-un interviu pentru Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere:

„Trăim într-o societate și reacționăm la ce se petrece cu ea. Când am fost etichetați ca anti-globaliști, în anul următor am scris pe o pancardă: ‘Pancardă anti-globalistă”. Când poliția ne-a cerut să dăm asigurări că lozincile noastre nu îndeamnă la răsturnarea ordinii constituționale, am scris o pancardă: ‘Lozincă ce îndeamnă la răsturnarea ordinii constituționale’ (…). Noi nu ne putem adresa politicienilor și nu le putem cere nimic. Ne rămâne numai asta, să descriem situația cu puțină ironie”, mai spune Artiom Loskutov.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG