Linkuri accesibilitate

O numire controversată în Consiliul Coordonator al Audiovizualului: Artur Cozma


Deşi ar trebui să fie un regulator independent, CCA-ul moldovenesc este adesea bănuit că ar fi controlat politic.

Parlamentul a aprobat joi numirea fostului ministru comunist al culturii Artur Cozma în funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Decizia a fost criticată aspru de opoziția liberală, care a văzut în ea o dovadă că guvernarea minoritară face concesii comuniștilor, care o sprijină tacit sau pe față.

Artur Cozma a fost ministru al culturii într-un guvern comunist timp de trei ani, din 2005 şi până în 2008, şi a fost rechemat din această funcţie de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, fără vreo explicaţie. Demiterea sa fusese totuşi anticipată de o serie de scandaluri, unele de rezonanţă, legate mai ales de înstrăinarea sau demolarea unor imobile din patrimoniul gestionat de minister. Acesta a fost şi primul motiv din care spiritele s-au încins astăzi în Parlament, când coaliţia minoritară formată din PLDM şi PD se pregătea împreună cu comuniştii să-l numească pe fostul şef al culturii în autoritatea audiovizuală.

Deputatul liberal Lilian Carp afirmă: „Am ridicat stenograma din data de 13 martie 2008 în ceea ce priveşte moţiunea simplă privind iresponsabilitatea faţă de monumentele ocrotite de stat şi atunci, în cadrul acelei moţiuni împotriva lui Artur Cozma au existat un şir de învinuiri privind demolarea a peste 100 de monumente ocrotite de stat, dar cu preponderenţă a Conacului Teodosiu chiar de sub nasul preşedintelui Vladimir Voronin. Cel mai bine a punctat atunci acest lucru liderul PLDM, Vlad Filat, care l-a acuzat de incompetenţă pentru faptul că nu s-a adresat Procuraturii în ceea ce priveşte demolarea acestui monument. A dus la distrugerea culturii şi, teamă mi-i, că va duce şi la distrugerea audiovizualului.”

Deputata socialistă Elena Hrenova a spus: „Sunt din sfera culturii şi ştiu ce lucru distrugător aţi dus. Oriunde v-aţi aflat, aţi adus doar prejudicii culturii, bugetului culturii şi Republicii Moldova. Aţi vândut clădiri, aţi distrus studiului MoldovaFilm. Dvs. personal sunteţi responsabil de asta.”

În 2010, la doi ani de la demitere, Procuratura Generală a confirmat pentru ziarul „Timpul” că-l urmăreşte penal pe Artur Cozma pe cazuri de înstrăinare ilegală a unor imobile din patrimoniului culturii, cum ar fi Circul din Chişinău sau a unor monumente ocrotite de stat ca Palatului Grinfeld Daculov Rîşcanu de pe str. Bucureşti din Chişinău.

Nu se ştie ce s-a întâmplat cu acele dosare, dar Vladimir Hotineanu, preşedinte al unei comisii parlamentare care a desfăşurat concursul pentru această numire, a ţinut să precizeze că fostul ministru are cazierul curat:

„Cazier de certificate juridic: persoana respectivă nu este înregistrată în registrul de informaţii criminologice din Republica Moldova. Comisia de concurs judecă în funcţie de acte oficiale. ”

Problemele de integritate nu sunt singurele care i-au fost imputate fostului ministru ajuns la CCA. Liberalii îl acuză pe Artur Cozma că ar fi fost cel mai antinaţional ministru pe care l-a avut cultura şi, după ce i-au amintit mai multe episoade care ar demonstra, la părerea lor, acest lucru, au căutat să-i afle viziunea în ceea ce priveşte combaterea propagandei posturilor ruse difuzate în Republica Moldova.

Corina Fusu a declarat: „Dacă vă votează astăzi Parlamentul şi dacă se adevereşte şi faptul că veţi deveni şi preşedinte al CCA, aşa cum a fost înţelegerea în minunata alianţă PLDM-PD-PCRM, vă adresez o întrebare foarte serioasă: în Parlament există un proiect cu privire la securizarea spaţiului informaţional faţă de războiul informaţional hybrid al unor posturi din Federaţia rusă. În opinia Dvs., CCA ce ar trebui să întreprindă pentru soluţionarea acestei probleme?

Artur Cozma a răspuns: „Eu cred că vom activa în strânsă legătură cu Parlamentul şi vom executa acele legi care vor fi adoptate de legislativ. Şi vom înlătura, dacă va fi necesar, orice pericol la adresa securităţii informaţionale a Republicii Moldova.”

Într-o listă secretă, scursă în presă, de demnităţi publice pe care le-ar fi cerut comuniştii pentru sprijinirea la guvernare a coaliţiei minoritare figurează şi cea de preşedinte al CCA. Aşa se explică pretenţia liberalilor că Artur Cozma va deveni şi şef al autorităţii audiovizuale, iar numirea de astăzi ar fi primul pas. Deşi ar trebui să fie un regulator independent, CCA-ul moldovenesc este adesea bănuit de organizaţiile de media că ar fi controlat politic, în ultimii ani mai ales de Partidul Democrat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG