Linkuri accesibilitate

O audiere controversată în Congresul american


Lidera organizatiei Mujaheddin-e Khald spune că există o conexiune între ISIS și guvernul iranian

Maryam Rajavi, lidera timp indelungat al organizatiei Mujaheddin-e Khald sau MEK a fost audiata de o subcomisie pentru relatii externe a Camerei Reprezentantilor.

Obiectivul: martora considera ca exista o conexiune intre gruparea terorista Statul Islamic (ISIS) si regimul de la Teheran, asta in conditiile in care administratia Obama continua sa incerce sa incheie un acord nuclear cu Iranul.

Organizatia MEK s-a aflat pe lista Departamentului de Stat, care cuprinde entitati implicate in terorism, cel mai recent in 2012 si este cunoscuta pentru alianta facuta cu fostul dictator irakian Sadam Hussein, impotriva Teheranului.

Dar in conditiile in care organizatia a renuntat la violenta, adversarii americani ai Iranului au imbratisat-o. Audierea din subcomisia Congresului a avut drept obiectiv fenomenul ISIS.

Rajavi a spus ca regimul Iranian nu este solutia impotriva gruparii Statul Islamic, ci reprezinta problema.

Ea a adaugat ca solutia este o schimbare de regim la Teheran. Luna trecuta, secretarul de stat, John Kerry a spus ca ar fi o eroare sa se stabileasca o conexiune intre regimul siit din Iran si gruparea sunita, Statul Islamic.

El a plusat chiar aratind ca ISIS a oferit Americii o ratiune sa faca front comun cu Iranul. „Ei vor sa distruga ISIS” - a spus Kerry cu referire la regimul Iranian, continuind „ISIS este o amenintare pentru Iran, este o amenintare pentru intreaga regiune”.

Rajavi a fost audiata in calitate de presedinte ales al Consiliului National de Rezistenta al Iranului, afiliatul politic al organizatiei MEK.

Prezenta ei in fata subcomisiei a antrenat retragerea altui martor, fosta oficialitate de la Departamentul de Stat, Daniel Benjamin. „Congresul poate invita pe oricine doreste, dar nu inteleg de ce o grupare cu un astfel de trecut trebuie sa primeasca asa un tratament” - a spus Benjamin, referindu-se la rolul jucat de MEK in timpul revolutiei islamice iraniene din 1979 si atacurile teroriste de care s-a facut vinovata organizatia.

Daniel Benjamin a spus ca MEK nu vrea altceva decit sa rastoarne regimul iranian si este absurd sa se creada ca are informatii privilegiate despre ISIS.

Sheylyn Hynes, purtatoare de cuvint a sefului subcomisiei care a audiat-o, a spus ca Rajavi a fost invitata pentru ca cunoaste problemele create de islamismul radical si pentru a impartasi situatia altor membri MEK care traiesc intr-o tabara de la Bagdad.

XS
SM
MD
LG