Linkuri accesibilitate

Nursultan Nazarbaev la al cincelea mandat prezidențial în Kazahstan


La Astana după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale
La Astana după anunțarea rezultatelor alegerilor prezidențiale

97,7% din voturi în urma unei prezențe la urne de peste 95%.

Președintele kazah Nursultan Nazarbaev care conduce de un sfert de veac fosta republică sovietică bogată în hidrocarburi a câștigat duminică un nou mandat de cinci ani, adjudecându-și aproape 98% din voturi, la un scrutin considerat nedemocratic de către observatorii sub egida OSCE.

Comisia Electorală Centrală din Kazahstan spune că președintele Nursultan Nazarbaev a câștigat duminică al cincilea mandat prezidențial cu 97,7% din voturi, în urma unei prezențe la urne de peste 95%.

Victoria liderului kazah în vârstă de 74 de ani nu a surprins pe nimeni. Acuzat de critici că s-a menținut la putere prin suprimarea opoziției și controlul asupra presei care i-a creat un cult al personalității, Nazarbaev a înfrânt doi contracandidați puțin cunoscuți, un lider sindical și un politician comunist.

Bogat în petrol și gaze, Kazahstanul se confruntă în ultimul an cu o încetinire a creșterii economice pe fundalul ieftinirii petrolului și recesiunii din Rusia învecinată.

Vorbindu-le jurnaliștilor duminică la Astana, la ieșirea de la vot, Nazarbaev spunea că alegerile trebuie să fie un factor de stabilitate în vremuri incerte.

„Sunt convins că locuitorii Kazahstanului vor vota înainte de toate pentru dezvoltarea stabilă a țării noastre și îmbunătățirea vieții poporului, iar în al doilea rând – pentru stabilitatea statului și sprijinul politicii implementate de țară sub conducerea mea”.

În cei 25 de ani de aflare la putere a lui Nazarbaiev, Kazahstanul și-a câștigat reputația internațională de stat afectat de corupție, suprimarea libertăților civile și libertății presei.
Liderul kazah a promis că, o dată reales, va crea o comisie pentru amendarea constituției cu scopul întăririi economiei și promovării dezvoltării politice printr-o mai mare transparență și deschidere.

Prezența masivă la vot înregistrată duminică de autorități contrastează cu aprecierea dată de observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care au spus în timpul campaniei electorale că aceasta a fost ”abia vizibilă”.

Astăzi, misiunea OSCE a spus că alegătorii au avut o alegere limitată din cauza lipsei unei opoziții veritabile și restricțiilor impuse libertății de exprimare.

Nazarbaev a salutat însă prezența la urne, spunând că, fără acest sprijin masiv, i-ar fi fost greu să îndeplinească sarcini dificile. „Prezența record a demonstrat unitatea poporului Kazahstanului și dorința sa de a trăi într-un stat stabil”, a spus liderul kazah.

Agenția AP remarcă într-o relatare de la Astana că autoritățile kazahe privesc cu îngrijorare la situația din Ucraina, unde, în urma răsturnării președintelui pro-rus, Victor Ianukovici, etnicii ruși din sud-estul țării au fost împinși de Moscova să sprijine o insurecție armată împotriva guvernului de la Kiev.

Kazahstanul are și el o minoritate rusă substanțială și este îngrijorat de potențialul unui asemenea grup în cazul în care și-ar propune o agendă separatista similară cu cea din estul Ucrainei, mai scrie AP.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG