Linkuri accesibilitate

Cutremurul produs sâmbătă în Nepal a ucis aproape 2.000 de oameni în patru țări


Templul din piața Bashantapur Durbar, Katmandu, Nepal, 25 aprilie, 2015
Templul din piața Bashantapur Durbar, Katmandu, Nepal, 25 aprilie, 2015

A fost cel mai nimicitor cutremur care a lovit statul sărac din Himalaya în ultimii 80 de ani.

Un cutremur puternic s-a produs sâmbătă în Nepal, omorând aproape 2.000 de oameni în patru țări unde seismul a distrus case și temple vechi de sute de ani, declanșând avalanșe pe muntele Everest. A fost cel mai nimicitor cutremur care a lovit statul sărac din Himalaya în ultimii 80 de ani. Poliția din Nepal a confirmat moartea apeste 1.900 de oameni. Alți 20 au murit în India, șase în Tibet și doi în Bangladesh. Doi cetățeni chinezi au murit la frontiera sino-nepaleză. Autoritățile spun că se tem că bilanțul va crește.

Associated Press relatează că seismul cu magnitudinea 7,8 a lovit zona dens populată a Văii Kathmandu cu câteva minute înainte de prânz, iar unda de șoc s-a propagat în toate direcțiile: la nord spre Himalaya și Tibet, la sud spre câmpiile indiene, spre est către delta fluviului Brahmaputra în Bangladesh și spre apus până în orașul istoric Lahore din Pakistan.

O replică de 6,6 grade s-a produs după încă o oră, iar replici mai mici s-au făcut simțite pe tot parcursul serii. Locuitorii au fugit din case, magazine și birouri. Ziduri s-au prăbușit, copacii s-au clătinat, linii de electricitate au căzut, iar în drumuri și pereți au apărut fisuri, în vreme ce nori de praf învăluiau scena haotică.

Parcă pentru a face situația și mai grea, vremea se anunță furtunoasă pentru sâmbătă noaptea și duminică.

La câteva ore după cutremur, spitalele au început să se umple de răniți, mulți venind la spitalul central din Kathmandu. Aeroportul internațional al capitalei a fost închis.

Cutremurul a distrus edificii istorice din Kathmandu, inclusiv un turn din secolul XIX aflat pe lista de monumente UNESCO.

Associated Press scrie că deși pagubele încă nu pot fi evaluate exhaustiv, este limpede că dezastrul pune o povară grea pe umerii țării sărace din Himalaya, cunoscută mai ales pentru cel mai înalt munte al lumii, Everest și pentru cultura ei hinduistă bogată.

Un ghid montan, Ang Tshering, a spus că o avalanșă produsă după cutremur a „măturat” un versant al Everestului, iar oficiali guvernamentali au spus că opt alpiniști au fost uciși, iar 30 răniți. Naționalitățile victimelor nu au fost făcute publice.

Zona cel mai greu lovită de cutremur, Valea Kathmandu, este dens populată, având 2,5 milioane de locuitori, iar calitatea construcțiilor lasă adesea de dorit.

Nepalul a fost lovit de cel mai grav cutremur din istoria sa modernă în 1934, când seismul cu magnitudinea 8 a distrus aproape complet orașele Kathmandu, Bhaktapur și Patan.

Cutremurul de sâmbătă a fost resimțit și în capitala indiană New Delhi și în alte câteva orașe indiene.

India și Pakistanul au oferit sprijin Nepalului pentru înlăturarea urmărilor dezastrului.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG