Linkuri accesibilitate

Vulnerabilitatea guvernului Gaburici (P.Bogatu/Ziarul Național)


Nedumeriri față de blocul electoral condus de Iurie Leancă (adevărul.md).

Editorialistul Petru Bogatu se întreabă într-un articol publicat în Ziarul Național, de ce trebuie dat jos guvernul Gaburici? Fără a pune la îndoială competențele manageriale ale actualului premier, editorialistul susține că acesta trebuie înlocuit, întrucât este o persoană interpusă, un figurant care joacă rolul conducătorului. Cu alte cuvinte, continuă autorul, Republica Moldova are un prim-ministru de carton. În opinia lui Petru Bogatu, ceea ce îl face vulnerabil pe Gaburici este faptul că nu are o forță politică în spatele său și este dependent de adevărații lideri ai celor două partide de guvernământ. În condițiile războiului ruso-ucrainean, când intervenția rusă riscă să se extindă și să lovească R. Moldova, guvernarea prin persoane interpuse este nu doar contraproductivă, ci și periculoasă, conchide editorialistul.

Într-un comentariu publicat pe adevărul.md, Ion Mischevca scrie că îi trezește suspiciuni modalitatea prin care s-a format blocul electoral condus de Iurie Leancă, înregistrat recent la Comisia Electorală Centrală. Autorul scrie că s-au coalizat trei partide existente cu unul inexistent. O altă nedumerire exprimată de autor ține de substratul ideologic și moral al acestei mișcări politice, întrucât, scrie acesta, în componența blocului este un partid liberal, unul social liberal, unul cu doctrină neclară, împărtăşind atât valorile liberale, cât şi cele creştin-democrate, şi unul conservator. Prin urmare, continuă Ion Mischevca, asistăm la un conglomerat de ideologii. Această nouă construcţie nu va putea, asemenea unui dig, să stăvilească puhoiul de comunism şi socialism, ci doar să îngrădească sau să fragmenteze şi mai mult electoratul de dreapta, este de părere autorul.

Portalul Agora.md publică o analiză semnată de expertul economic Alexandru Fală. El notează că există un risc eminent pentru sectorul bancar ce rezultă din creșterea creditelor neperformante. Înrăutățirea perspectivelor economice pentru anul 2015, continuă expertul, va determina reducerea veniturilor populației și firmelor și, prin urmare, va cauza dificultăți sporite în rambursarea creditelor. O altă problemă pe care o identifică autorul, se referă la lipsa încrederii populației în instituțiile publice. Motivul pe care îl notează expertul este faptul că toate instituțiile responsabile de securitatea economică, practic au dat „undă verde” realizării tranzacțiilor frauduloase din sectorul financiar. În atare condiții de incertitudine economică este absolut necesară asigurarea unei evoluții stabile a pieței valutare, observă Alexandru Fală. Pentru a dispune de volumul necesar de resurse, ce ar permite stabilizarea pieței, BNM trebuie urgent să identifice surse pentru majorarea rezervelor valutare. O soluție în acest sens, propusă de expert, ar fi negocierea și semnarea cât mai rapidă a unui nou acord cu FMI.

Jurnaliştii de la portalul Moldstreet scriu că după ce Rusia a impus în anii 2013-2014 o serie de restricţii la exporturile de produse agroalimentare dintr-un şir de state, inclusiv Republica Moldova, şi Ucraina apelează la un astfel de mecanism. Jurnaliştii notează că din luna februarie a acestui an Ucraina a introdus taxe de import suplimentare de 10% la produsele alimentare şi de 5% la mărfurile industriale. Această decizie este argumentată de autorităţile ucrainene prin necesitatea de a stabiliza balanța de plăți și de a crește veniturile la buget, afectate grav ca urmare a războiului din estul Ucrainei. Autorii materialului observă că întreprinderile din Moldova s-au pomenit că după Rusia, pierd şi piaţa Ucrainei, pentru că taxa de 10% la produsele agroalimentare le scumpeşte marfa şi o face să nu mai fie competitivă la preţ.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG