Linkuri accesibilitate

Zsolt Németh: „UE trebuie să le ofere partenerilor estici perspectiva de a deveni membri”


Un interviu cu șeful delegației Ungariei la APCE.

Șeful delegației Ungariei la APCE a declarat în plenul APCE reunit la Strasbourg că cel mai important sprijin pe care îl poate acorda UE Ucrainei este să îi ofere o perspecivă clară de aderare. Și asta nu mai departe de luna mai, la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Potrivit fostului secretar de stat pentru afaceri externe in guvernul Orban, aceeași abordare clară și curajoasă ar trebui să aibă UE și față de Modlova și Georgia, țări care au depus deja eforturi uriașe pentru adaptarea la standardele europene.

Europa Liberă: Domnule Németh, ați pledat în APCE pentru o mai clară perspectivă europeană pe care UE ar trebui să le-o ofere la Summitul Parteneriatului Estic din mai, de la Riga, Moldovei, Georgiei și Ucrainei. Cât de departe ar tribui să meargă acestă perspectivă?

Zsolt Németh: „Cred că trebuie să ne întoarcem la Vilnius, când a început acest proces. Atunci a avut loc o întreagă dezbatere dacă Ucraina ar trebui să semneze sau nu Acordul de asociere. Și, la presiunea externă, dl. Ianukovici nu a semnat acordul. Consecința a fost Maidanul și tot ce a urmat.

Ucraina, prin dl Poroșenko, a semnat ulterior acest acord. S-a declanșat războiul care a atins cote de neimaginat. Problema care se pune acum este ce se va întâmpla la Riga. Va face UE pași înapoi sau crede cu adevărat că integrarea euro-atlantică este maniera prin care poate ajuta cu adevărat partenerii estici? Cu această dilemă ne confruntăm acum. Sunt convins că Riga va fi un eșec dacă UE va face pași înapoi.

UE trebuie să continue drumul început cu partenerii estici și să le ofere acestora perspectiva de a deveni membri ai blocului comunitar. Până într-acolo ar trebui să mergem. Obstacole de ordin legislativ nu există. Aceste țări sunt, din punct de vedere geografic în Europa. Iar Tratatul de la Roma spune că orice țară care se află pe continentul european este eligibilă să se alăture UE, dacă respectă un set de condiții, și dacă își doresc asta. Se pare că există între partenerii estici țări care sunt nerăbdătoare să devină membre UE.”

Europa Liberă: Moldova este una dintre acestea și a aplicat reformele necesare foarte bine până acum.

Zsolt Németh: „Așa este, Moldova este una dintre acestea. Apoi Ucraina și Georgia. Vom vedea ce se va întâmpla cu Armenia, Azerbaijan și Belarus, dar pentru moment celor trei țări menționate mai sus (Moldova, Georgia și Ucraina) ar trebui să le fie oferită la Riga perspectiva clară a aderării sau măcar câteva stimulente clare.

Moldova de pildă beneficiază deja de regimul liberalizat de vize, dar ce se întâmplă cu Ucraina? Cred că la Riga ar trebui făcut un pas spectaculos în chestiunea liberalizării vizelor cu Ucraina.”

Europa Liberă: Dar dle Nemeth, având în vedere contextul din regiune, conflictul dintre Rusia și Ucraina, care depășește granițele celor două țări, de fapt, este aderarea un scenariu realist?

Zsolt Németh: „Dacă este un scenariu realist pentru Balcani, după războaiele din Balcani, care nu au fost mai puțin sângeroase, dacă rememorăm genocidul și masacrul ce au avut loc sub conducerea lui Slobodan Miloșevici, iar acum Slovenia și Croația sunt membre ale UE, dacă ne gândim că Muntenegru va fi, probabil, următoarea țară balcanică ce va deveni membru UE, atunci cred că partenerii estici au toate șansele să ni se alăture într-un viitor previzibil.”

În direct de la Strasbourg
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:07 0:00

Europa Liberă: Rămânem la Ucraina. Ați fost raportor APCE în anii '90 când Ucraina a aderat la Consiliul Europei. Ce dificultăți avea atunci țara care s-au dovenit greu de depășit și care poate au jucat un rol în situația dificilă pe care o traversează Ucraina de doi ani încoace?

Zsolt Németh: „Cu siguranță nu doar Rusia poartă o vină pentru ce se întâmplă în Ucraina. Desigur, nu putem trece cu vederea peste agresiunea militară din Crimeea și estul Ucrainei. Și fără pace în Ucraina nu putem merge prea departe.

În același timp trebuie să vedem că în ultimii 24 de ani Ucraina a demarat un proces revoluționar pe care apoi l-a întrerupt de mai multe ori. Acest tip de angajament trebuie continuat. Ucraina se luptă acum pentru libertate în exterior și, în același timp, face și revoluție în interior. Să continue pe acest drum este precondiția pentru viitorul lor european.

Țările vecine, România, Ungaria, țările din grupul Vișegrad, UE, Consiliul Europei pot juca un rol important în acest proces care presupune descentralizarea democratică, reforma constituțională, organizarea alegerilor locale. Dacă de această dată Ucraina nu se oprește din drum, dacă va continua reformele, țara va reuși.”

Europa Liberă: Ungaria, țara dumneavoastră, este des criticată pentru abordarea ezitantă în privința politicilor Rusiei în Ucraina. Unii analiști sunt de părere că Ungaria și Grecia sunt caii troiani ai Rusiei în UE. De ce ar acționa Ungaria împotriva intereselor UE?

Zsolt Németh: ,„Aș vrea să clarificăm lucrurile. Poziția Ungariei vizavi de Ucraina este neschimbată din 1991, când țara noastră a fost prima care a recunoscut Ucraina independentă. Ne-am exprimat pentru integritatea teritorială și pentru suveranitatea Ucrainei. Furnizăm Ucrainei gaz, ajutând astfel economia țarii vecine.

Sigur, când vine vorba de Rusia, veți remarca faptul că există abordări diferite în UE. Iar asta pentru că situațiile în care ne aflăm sunt diferite. Ungaria, de exemplu, este dependentă 100% de gazul rusesc. La fel în cazul petrolului sau al combustibilului nuclear. Fără aceste materii prime economia Ungariei ar colapsa. Suntem nevoiți să cooperăm. Susținem sistemul de sancțiuni împotriva Rusiei, dar trebuie să cooperam economic cu Rusia.”

XS
SM
MD
LG