Linkuri accesibilitate

Tot mai multe țări promit să ajute Ucraina să-și consolideze capacitatea de apărare


Vehicule americane Humvee pentru Ucraina.
Vehicule americane Humvee pentru Ucraina.

După Statele Unite și Canada, Polonia a decis să ajute și ea Kievul.

Polonia a spus joi că în cazul adâncirii conflictului din estul Ucrainei ar putea ajuta Kievul să-și consolideze capacitățile defensive. Mai multe despre această declarație și despre alte promisiuni și acțiuni de sprijin militar pentru Ucraina, într-o sinteză de politică internațională.

„Nu putem exclude că în cazul unei escaladări înnoite a acțiunilor militare vom fi obligați împreună cu alte țări care urmăresc ca și noi situația din estul Ucrainei, să luăm decizia de a ajuta mai puternic statul ucrainean, inclusiv în ce privește capacitatea sa de apărare”, a spus ministrul de externe al Poloniei, Grzegorz Schetyna, într-un discurs rostit la Varșovia.

Declarația șefului diplomației polone vine la scurt timp după ce militari americani și ucraineni au început exerciții comune în vestul Ucrainei într-un efort de consolidare a forțelor guvernamentale angajate în conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus la ceremonia de deschidere a exercițiului luni 20 aprilie că forțele armate ucrainene trebuie reconstruite din temelii pentru a descuraja amenințările străine. Armata Statelor Unite a anunțat săptămâna trecută că 300 de instructori americani vor antrena 900 de membri ai unei unități de rezerviști din Garda Națională, care grupează sub controlul Kievului voluntari și miliții pro-guvernamentale.

Exercițiile au loc la 1000 km de zona de conflict din estul Ucrainei. Ministerul de Externe al Rusiei a criticat exercițiul, spunând că va destabiliza fragilul proces de pace din regiunile Donețk și Luhansk și va fi un „prim pas” către livrarea de arme americane către Ucraina.

Anterior, Canada anunțase că va trimite 200 de instructori militari în Ucraina, alăturându-se efortului Statelor Unite și Marii Britanii de a sprijini forțele armate ale Kievului, confruntate cu separatiștii pro-ruși. Anunțul a fost făcut la Ottawa la 14 aprilie de premierul Stephen Harper și de ministrul apărării Jason Kenney. Militarii canadieni se vor alătura celor americani la începutul verii.

Premierul Harper a spus că participarea canadiană vine după o serie de cereri din partea guvernului ucrainean și va ajuta Ucraina să facă față agresiunii rusești. Cei mai mulți instructori canadieni ar urma să fie găzduiți la centrul de antrenament NATO din Iavoriv, aproape de granița cu Polonia.

Implicarea instructorilor occidentali în Ucraina a fost criticată aspru de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care a spus miercuri că occidentul, în frunte cu Statele Unite, încearcă să facă din Ucraina „o țară anti-rusească”.

Statele Unite au spus însă că prezența instructorilor americani în Ucraina nu are legătură directă cu evenimentele din estul țării.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf a spus în urmă cu o săptămână că misiunea celor aproape 300 de instructori americani face parte dintr-un „efort continuu” de susținere a pregătirii militare ucrainene.

Harf a spus că asemenea acțiuni au avut loc și în epoca fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, dar a adăugat că pe de altă parte Washingtonul este conștient că ele au loc de data aceasta pe fondul conflictului din estul Ucrainei.

Mai recent, Statele Unite au acuzat Rusia tot prin vocea Departamentului de Stat că ar fi intensificat înarmarea și antrenarea rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Miercuri purtătoarea de cuvânt Marie Harf a spus că Rusia instalează sisteme defensive anti-aeriene în interiorul regiunilor separatiste ucrainene, în vreme ce continuă să instruiască formațiunile rebele. Vorbind la scurt timp după ce ministrul de externe rus Lavrov spunea că ar fi trecut „vârful” confruntărilor din estul Ucrainei, Harf a exprimat dimpotrivă temerea Washingtonului că acțiunile rusești ar putea prevesti o escaladare a ostilităților.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG