Linkuri accesibilitate

Ce ştim şi ce nu ştim despre vaccinuri?


Săptămâna europeană a imunizării în Republica Moldova.

Săptămâna curentă este săptămâna europeană a imunizării, la care participă și autoritățile moldovene. Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că în Republica Moldova tot mai puțini copii sunt vaccinați contra bolilor copilăriei, din cauza reticenței părinților.

În încercarea de a găsi argumente în favoarea sau împotriva imunizării copiilor, părinţii ar trebui să apeleze la medicul de familie şi nicidecum la îndrumări anonime din spațiul virtual. Acesta este sfatul specialiştilor care se arată îngrijorați de atitudinea iresponsabilă față de vaccinarea copiilor. Părinții care iau decizia c de la sine putere să ingnore recomandarea doctorilor se conduc de pretinse ştiri despre cazuri de deces sau experienţe negative prezentate de părinţi, dar combătute de medici. Să vaccineze sau nu copilul? Este întrebarea pe care şi-a pus-o şi Natalia Rusu şi, zice ea, îndoielile pot fi spulberate doar de un specialist:

„Eu am mers pe aspectul informatizării de la specialişti, adică nu surse online care nu sunt argumentate sau nu sunt studiate, am consultat şi mulţi specialişti. La început eram şi eu împotriva vaccinării şi spuneam că nu o să-l vaccinez, dar când am pus pe cântar aspectele pozitive şi negative, totuşi am decis că e mai bine să-l vaccinez şi că nu este bine să-mi expun copilul unor riscuri.”

Pornind de la propria experienţă, Natalia constată că unii medici de familie nu sunt suficient de convingători și alteori nici nu încearcă să convingă părinții. Dar în cele din urmă responsabilitatea totală pentru sănătatea copilului o poartă părinții.

Svetlana Cotelea, viceministra sănătăţii, recunoaşte că la nivel de sistem există uneori restanţe la capitolul înţelegerii între medici şi pacienţi. Iată de ce cadrele medicale sunt instruite cum să-şi sporească capacităţile:

„Responsabilitatea pentru indicaţii sau contraindicaţii pentru vaccinare o poartă medicul de familie. Deci doar medicul de familie poate lua decizia dacă copilul respectiv poate fi vaccinat sau nu poate fi vaccinat. Trening-urile respective sunt şi pentru medicii de familie, şi pentru asistentele medicale, care sunt instruite nu doar despre modul de administrare, dar şi despre calea corectă de abordare a pacientului.”

În Republica Moldova, nivelul de vaccinare a ajuns la cota de 90 la sută, care este insuficientă încă pentru a putea constata că există o imunitate colectivă, spune Stela Gheorghiţă, vicedirectoarea Centrului Naţional de Sănătate Publică. În această situaţie pică argumentul unor părinţi care refuză vaccinul întrucât cei mai mulţi ar fi vaccinaţi, şi astfel şi copilul lor este protejat.

Stela Gheorghiţă avertizează că virusul unor maladii, precum difteria, sau rujeola poate fi adus în Moldova, de imigranţi de exemplu, şi atunci expuşi riscului de îmbolnăvire sunt copii nevaccinaţi:

„În anul 2013 noi am înregistrat două cazuri de import, după care boala s-a răspândit la alte 25 de persoane. Toate persoanele care au contractat rujeola nu au fost vaccinate. În anul 2014 noi am înregistrat două cazuri de rujeolă, ambele cazuri au fost la copii nevaccinaţi. Practic, boala apare anume la acei copii care nu sunt protejaţi, care nu au primit vaccin. Până în prezent nu avem date că boala ar fi apărut în rândul copiilor care sunt imunizaţi.”

De asemenea, spune Galina Rusu, pediatru infecţionist de meserie, în procesul obligatoriu al imunizării trebuie respectată cu stricteţe tehnica de vaccinare, întrucât de obicei nu vaccinul este cauza unei reacţii adverse, ci felul în care copilul reacţionează la anumite preparate:

„Sunt mulţi copii care au alergie la medicamente la alimente şi atunci în cazul acestor copii, starea lor trebuie să fie bine analizată, ca să se ştie dacă nu cumva aceşti copii pot să aibă nişte reacţii de tip alergice la vaccin. Fiindcă nu este de vină vaccinul, este de vină reacţia copilului. Acelaşi vaccin, la majoritatea copiilor nu dă nici un fel de reacţie nedorite, dar se poate întâmpla la un copil, la doi copii.”

În Săptămâna Europeană a Imunizării care se desfășoară între 20 si25 aprilie, la Depozitul Naţional de Vaccinuri sunt anunţate zilele uşilor deschise, timp în care părinţii pot merge pentru a se convinge de calitatea şi siguranţa vaccinurilor. Actualmente, guvernul Republicii Moldova acoperă 80 la sută din cheltuielile pentru procurarea vaccinurilor, restul banilor sunt asiguraţi de Alianţa Globală pentru vaccinuri, până în anul 2020. Până atunci, guvernul ar trebui să constituie un fond care ar acoperi integral costul programului naţional de imunizare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG