Linkuri accesibilitate

Rusia, războiul informaţional şi R. Moldova


Vehicul folosit de propaganda rusă în SUA, statul Florida,18 aprilie 2015
Vehicul folosit de propaganda rusă în SUA, statul Florida,18 aprilie 2015

Expulzarea jurnaliștilor ruși de la TV „Țentr” - explicaţii şi reacţii.

Poliția de Frontieră spune că cei doi jurnaliști ruși ai televiziunii „Țentr” pe care i-a întors luni de la aeroport ar fi încercat să mintă autoritățile moldovene pentru a ajunge în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută Europei Libere de purtătoarea de cuvânt, Daniela Mânzatu. Întoarcerea din drum a celor doi nu este primul caz de anul acesta în care autoritățile moldovene interzic intrarea unor jurnaliști ruși în țară. La Moscova, un deputat rus influent a spus că Rusia trebuie să recurgă la contramăsuri față de Republica Moldova pentru că ar fi declanșat un „război informațional” împotriva țării sale.

Jurnaliştii străini care vor să oglindească evenimentele din Republica Moldova urmează să se acrediteze, printr-o cerere, la Ministerul de Externe de la Chişinău. Procedura durează, de obicei, o lună de zile, iar odată obţinută, acreditarea îi oferă jurnalistului străin posibilitatea de a practica meseria liber şi nestingherit pe întreg teritoriul ţării.

Tocmai acest document, susţine Poliţia de Frontieră, nu l-au avut asupra lor reporterii de la canalul de televiziune „Ţentr” atunci când au încercat să intre pe teritoriul Republicii Moldova. În plus, ne-a spus ofiţerul de presă al instituţiei, Daniela Mânzatu, reporterii, care vroiau să ajungă în regiunea transnistreană, s-au încurcat în declaraţii atunci când au fost întrebaţi care este scopul călătoriei lor:

„Iniţial, persoanele au declarat că merg în vizită privată, însă nu au putut numi nicio persoană de contact în stânga Nistrului. Apoi s-au încurcat în declaraţii, ca în final să spună că sunt jurnalişti ai unui canal rusesc şi merg în regiunea transnistreană pentru realizarea unui reportaj, dar din motiv că le lipseau acreditările, acestora le-a fost restricţionată intrarea în Republica Moldova, prin urmare, au făcut cale întoarsă în Federaţia Rusă.”

La câteva ore de la interdicţia impusă de grănicerii moldoveni, Ministerul rus de Externe a difuzat o declaraţie prin care a calificat decizia Chişinăului ca fiind una discriminatorie faţă de presa rusă şi o încălcare flagrantă a libertăţii de expresie. Între altele, autorităţile ruse au amintit de alte două incidente similare, care au avut loc cu puţin timp în urmă. La începutul acestei luni, jurnalişti de la televiziunea „Zvezda” care au vrut să meargă să filmeze în regiunea transnistreană au fost opriţi la Aeroport şi trimişi îndărăt la Moscova pentru că nu aveau documente care să justifice deplasarea. De asemenea, luna trecută, Chişinăul a întors de la graniţă o echipă de filmare din Federaţia Rusă care voia să relateze despre alegerile din Găgăuzia.

Valeri Demideţchi
Valeri Demideţchi

Fără a pune la îndoială deciziile autorităţilor de la Chişinău, şeful biroului Itar-Tass în Republica Moldova, Valerii Demideţchii, constată că acestea ar da dovadă de o atitudine selectivă atunci când vine vorba de jurnaliştii din Federaţia Rusă:

„Sunt de acord că acreditarea reprezintă cel mai important document care îi permite unui jurnalist să lucreze într-o ţară anume, însă procedura de obţinere a acestuia este de durată, iar uneori pot interveni subiecte care nu necesită amânare. Prin urmare, au fost multe cazuri în care reporteri din ţările Uniunii Europene, din România sau chiar din Federaţia Rusă au venit în Republica Moldova fără aranjamente prealabile. Regret că de această dată decizia i-a vizat pe colegii de la Moscova. Dacă autorităţile de la Chişinău ar fi oferit mai multe detalii despre motivele care au stat la baza deciziei şi de ce nu vor să-i lase pe teritoriul ţării, ne-ar fi fost mai uşor să înţelegem această situaţie”.

Jurnaliştii care au fost opriţi luni la intrarea în Republica Moldova făceau parte din echipa emisiunii de analiză politică „Post-scriptum” de la postul de televiziune „Ţentr”. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, descrie emisiunea ca una care promovează interesele Federaţiei Ruse în fostele ţări sovietice, prin urmare, crede el, decizia autorităţilor de la Chişinău nu ar fi lipsită de temei:

Petru Macovei
Petru Macovei

„Judecând după conţinutul acestei emisiuni aş putea presupune că reporterii au venit să facă un nou material propagandistic îndreptat foarte clar împotriva Republicii Moldova şi pentru susţinerea regimului separatist de la Tiraspol. (...) Nu sunt susţinătorul interzicerii accesului jurnaliştilor străini în Republica Moldova, însă cred că măsurile de a limita accesul propagandiştilor din Federaţia Rusă care vin cu acoperirea unei legitimaţii de jurnalist în ţara noastră, aici aş avea un pic altă atitudine şi aş aborda fiecare caz în special.”

Realizatorul emisiunii „Post-scriptum” de la canalul de televiziune „Ţentr” este preşedintele Comisiei de afaceri externe din Duma de Stat a Moscovei, Aleksei Puşkov. În seara zilei de ieri, Puşkov a spus că ţara sa ar trebui să recurgă la contra-măsuri faţă de Republica Moldova care ar fi declanşat „un război informaţional” împotriva Federaţiei Ruse. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei constată că declaraţia oficialului rus nu ar fi lipsită de cinism, or tocmai presa pro-Kremlin ar fi iniţiat războiul informaţional la care s-a referit Aleksei Puşkov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG