Linkuri accesibilitate

Mihai Ungureanu: „În Veneția învăț libertatea de a gîndi”


Un interviu cu un tînăr artist din Moldova care studiază la Academia de Arte din Veneția.

Pînă la sfîrșitul acestei săptămîni puteți admira la Salonul Moldeco lucrările pictorului Mihai Ungureanu, originar din R. Moldova. În acest moment, tînărul artist își face studiile la Academia de Arte din Veneția, iar la Chișinău a venit pentru expoziția personală de lucrări. Vă propunem să-l cunoașteți pe Mihai Ungureanu din interviul pe care l-a oferit lui Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Există albastrul de Voroneţ. Dacă ai alege o culoare pentru Moldova pe care ai cărat-o după tine în Veneţia, care ar fi?

Mihai Ungureanu: „Albastru de Voroneţ.”

Europa Liberă: Dar insişti şi cu galben, şi cu roşu. Nu eşti cam patetic? Nu se duce spre tricolor?

Mihai Ungureanu: „Am văzut odată o postare pe un site de socializare care spunea: „Tricolorul nostru are culorile mult prea simple”. Şi am zis că nu le are mult prea simple. Dacă bagi acolo albastru de Voroneţ şi roşu de mac, şi un auriu, un galben de spic de grâu, ajungi la o combinaţie extraordinară. Şi cred că şi aceasta m-a împins puţin să explic lumii că, dacă pui natura noastră, care este pe pământul nostru în tricolorul nostru, va ieşi ceva mult mai frumos decât ce este acum.”

Europa Liberă: La vârsta dumitale e logic să-ţi fiarbă sângele, umerii fetelor sunt dezgoliţi.

Mihai Ungureanu: „Frumos dezgoliţi.”

Europa Liberă: Frumos dezgoliţi. Şi am văzut comentarii spunând că sunt poate mai erotice decât „Playboy”-ul. Chiar introduci în mod intenţionat element erotic?

Moldova - painting by Mihai Ungureanu, painter, Chisinau
Moldova - painting by Mihai Ungureanu, painter, Chisinau

Mihai Ungureanu: „Îl introduc în mod intenţionat, ca să arăt lumii că se poate şi altfel de observat lucrurile acestea. De fapt, am vrut să arăt o mândră naturală, o femeie naturală. Şi vorbind de MOA, să zică: „Uite cum poate să vadă un bărbat fără să ajungă direct la ideile erotice. Poate vedea mândra dezgolită la umăr văzând în ea o libertate”.”

Europa Liberă: Dar de unde acest pudibondism? Se consideră că eşti dintr-o generaţie libertină, crescut în oraş, care a văzut numai filme porno, poate înainte de Dostoievski. De unde această atitudine pioasă faţă de trupul femeii, faţă de ţinuta ei?

Mihai Ungureanu: „De la părinţi şi din alte medii în care am avut posibilitatea să fiu. Pentru mine personal, fuga aceasta după trup în zilele noastre este cam jos, nu văd nimic bun în fuga aceasta. Trupul este, după 20 de ani e mai urât şi după 100, sperăm, nu e de loc. Este sufletul pe care încerc să-l redau, anume prin umerii aceştia goi. Şi vreau să bat până la sfârşit, până când vor fi mai mulţi bărbaţi care vor vedea frumosul în umerii goi şi nu numaidecât site-urile pentru adulţi.”

Europa Liberă: Ce înveţi la Veneţia şi n-ai fi putut învăţa în Republica Moldova?

Mihai Ungureanu: „Am învăţat foarte multe în Republica Moldova. Şi îi mulţumesc profesorului meu Igor Savin şi profesorului meu Victor Cobzac. În Veneţia învăţ libertatea de a gândi, de a deveni un pictor independent, chiar un tânăr pictor independent. Pentru că la noi, de exemplu, vârsta de la început nu-ţi dă prea multe şanse să te expui sau să-ţi zici punctul tău de vedere, pentru că mai persistă ideea: „Eu sunt mai în vârstă decât tine, am mai multă experienţă”. Şi tu chiar fiind talentat şi muncit ani bunişori, oricum nu prea ai şansa de a te exprima.”

Europa Liberă: Măsura succesului la vârsta pe care o ai dumneata care este? De exemplu, expoziţia aceasta, fără îndoială, este un succes, chiar dacă un douăzeci la sută e complezenţă, din politeţă îți oamenii spun lucruri frumoase, dar totuşi, dacă ar fi să dai măsura succesului, ce ar fi? Vânzări, expoziţii, publicitate prin mass-media?

Mihai Ungureanu: „O satisfacţie artistică şi o satisfacţie financiară. Un pictor şi el vrea să mănânce.”

Europa Liberă: Dar pentru aceasta trebuie să dai modernisme, trebuie să dai tocmai lucruri trăsnite. Dumneata le eviţi.

Mihai Ungureanu: „Nu tocmai aceasta. Eu ştiu că persistă ideea aceasta, trebuie să fii în pas cu lumea, trebuie să faci ce vrea lumea. Până la urmă, lumea critică ceea ce vede. Atunci când un artist îi dă lumii ceea ce îi dă, lumea critică ceea ce vede.

Dacă mai mulţi artişti ar încerca să dea mai multă calitate decât comercialitate în lucrări, lumea ar critica artistismul şi nu lucrurile mai puţin plăcute pe care le vezi pe unele pânze care te bagă în pământ de ruşine.”

Europa Liberă: Dar lumea mai vrea şi realism. Or, viaţa este foarte sumbră, foarte dificilă şi din cauza aceasta au succes tocmai cei care zgândăresc rănile oamenilor. Dumneata rămâi senin, rămâi luminos, nu te marchează mizeriile care ne înconjoară inevitabil?

Mihai Ungureanu: „Cred că la mizerie să mai adaugi încă o mizerie sau să vorbeşti despre mizerie iarăşi e o moarte lentă. Da, ştiu că este o lume în care greul persistă tot mai mult. Şi aş vrea ca măcar câteva procente din greul acesta să dispară, sper că eu aduc ceva mai bun şi ceva de bine, şi măcar câteva procente să dispară din greul acesta.”

Europa Liberă: Unde ţi-ai dori să locuieşti şi să creezi?

Mihai Ungureanu: „Aş vrea să fiu acasă să creez, dar în acelaşi timp vreau să fiu cât mai flexibil, pentru că, cum spunea cineva, oamenii fac locul şi nu peisajul.

Sigur că rădăcinile sau pământul nostru mai negru decât în Italia este mai frumos şi mai aproape de ceea ce creez eu. Dar în acelaşi timp plecările acestea, venirile acestea îţi dau mai multă libertate şi nu te prinzi aşa de mult de pământ, dar te prinzi mai mult de oameni şi de sufletele lor, de ceea ce vrei să creezi cu adevărat.”

Europa Liberă: Speri să ajungi şi cu expoziţii în capitale mondiale? Ai aşa un vis, ca toată lumea?

Mihai Ungureanu: „Da. Şi vreau să ajung anume prin diversitatea colecţiilor, nu vreau să rămân doar fixat pe tradiţional. Vreau să văd tradiţionalul şi prin modernismul care este în Europa sau în afara Moldovei. Cred că va fi mult chin, dar până la urmă, voi ajunge la un autentic sau o ie de demult în prezentul acesta care este din fugă şi mai puţin bine.”

Europa Liberă: Pragmatic vorbind, în câţi ani te vedem la un Sotheby's?

Mihai Ungureanu: „Sper cât mai repede. Dar este mult de muncă, ca să ajungi să fii în primul rând tu sigur pe ceea ce faci. Aşa şi publicul e sigur pe ceea ce faci tu şi pe ceea ce vede. Aşa că eu dau un zece ani şi sper că nu mai târziu.”

Europa Liberă: OK. Pariem.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:24 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG