Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

Cum astazi la Chisinau este inca o zi liberă, pentru ca oamenii sa-şi aminteasca mortii in acest Paste al Blajinilor, nu gasim pe agenda evenimente politice.

Pe plan international, atentia lumii este concentrata asupra situatiei din Marea Medierana, unde sute de migranti ilegali venind din Africa de Nord s-au innecat dupa ce ambarcațiunea cu care calatoreau s-a scufundat la 200 de km distanta de localitatea Lampedusa, in apele libiene. Saptamina trecuta au fost salvati de la innec zece mii de migranti.

Duminică, Papa Francisc a cerut Uniunii Eurpene sa faca mai multe pentru salvarea acestor oameni si pentru a ajuta autorităţile italiene in fata acestui impresionant val de imigranti: „Sunt barbati si femei ca noi, sunt fratii nostru care cauta o viata mai buna, mor de foame, sunt persecutati, raniti, exploatati, victime ale razboaielor. Ei cauta sa aiba o viata mai buna, isi cauta fericirea…”

La Luxembourg are loc Consiliul de afaceri externe al Uniunii Europene si pe agenda va fi figura probabil situatia din Marea Mediterana.

Tot la Luxembourg are loc si o intilnire ministeriala a tarilor din programul Parteneriatului Estic, din care face parte si Moldova, alaturi de Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan, si Belarus.

La Strasbourg incepe sesiunea de primavara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

La New York vor fi anunţati cistigatorii premiului Pulitzer pe 2015. Lista finalistilor nu este cunoscută dinainte, iar anuntul oficial va fi făcut la ora 15.00, ora locala, la Universitatea Columbia. Premiul se da din anul 1917, la 20 de categorii, iar laureatul fiecareia din aceste categorii primeste cite zece mii de dolari. Premiul, care se da pentru jurnalism, literatura si muzica, a fost infiintat de publicistul american de origine maghiara Joseph Pulitzer.

XS
SM
MD
LG