Linkuri accesibilitate

„Unchiul Vova ne ajută”


Lîngă Donețk în martie 2015
Lîngă Donețk în martie 2015

Chiar dacă poartă haine de camuflaj, prezența rusă în estul Ucrainei nu este invizibilă.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a salutat astăzi sosirea în țara sa a primilor instructori militari din Statele Unite. Ei vor antrena, ajutați mai târziu de colegi britanici și canadieni, trupele ucrainene confruntate cu separatiștii pro-ruși. Trimiterea instructorilor occidentali a fost criticată previzibil de Rusia, care vede în ea o „imixtiune” în treburile interne ale Ucrainei și o provocare anti-rusă. Presa occidentală scrie însă că trimiterea de instructori în Ucraina nu este chiar așa o noutate – fiind în ultima vreme instrumentul preferat tocmai de Rusia pentru a influența raportul de forțe din estul separatist. O sinteză a unei relatări Associated Press.

Într-o dimineață de primăvară, un oaspete de vază privea cum rebelii sprijiniți de ruși fac manevre de infanterie pe un tăpșan însorit de lângă orașul Ienakieve, din estul Ucrainei.

„Generalul este foarte mulțumit”, le-a spus soldaților comandantul batalionului, Ostap Cernîi, referindu-se la personajul în haine de camuflaj înconjurat de cinci body-guarzi înarmați.

Bărbatul – aproape sigur ofițer de armată rus – a devenit agitat când a văzut doi jurnaliști apropiindu-se. Gărzile s-au strâns în jurul lui, avertizând că fotografiatul este interzis, iar grupul a dispărut curând într-un convoi de patru mașini. „Generalul” a urcat într-o Toyota SUV neagră, fără plăcuțe de înmatriculare.

La un an de la începerea conflictului ucrainean – scrie AP – dimensiunile implicării directe a Moscovei au devenit clare. Chiar dacă poartă haine de camuflaj, prezența rusă în estul Ucrainei nu este invizibilă.

În același timp, a avut loc recent o schimbare de tactică, menită să minimalizeze prezența rusă ca parte din efortul de a convinge Occidentul să renunțe la sancțiunile economice.

Vizitele reporterilor Associated Press la terenuri de instrucție precum cel de lângă Ienakieve și interviurile acordate de zeci de rebeli au arătat că forțele armate ruse au fost vârful de lance al unor ofensive rebele majore, după care s-au retras rapid înainte de a fi observate.

Mai recent, pe măsura aplicării fragilului armistițiu, Rusia a menținut efective mai reduse în Ucraina, dar și-a sporit activitatea de instruire a rebelilor ca să se asigure că sunt capabil să mânuiască arme rusești sofisticate și să apere teritoriul pe care-l controlează. NATO și un expert în probleme rusești de la Londra estimează – scrie AP – că Rusia are în estul Ucrainei câteva sute de instructori militari.

De la începerea ostilităților la jumătatea lunii aprilie a anului trecut, Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia că poartă un război nedeclarat în Ucraina, trimițând mii de soldați să lupte de partea separatiștilor și livrându-le arme ca să împingă îndărăt trupele guvernamentale.

În vreme ce Kremlinul recunoaște că mulți cetățeni ruși au luptat în Ucraina ca voluntari – și asemenea voluntari pot fi văzuți la puncte de control din zonele de conflict - Rusia neagă vehement că ar trimite trupe peste graniță sau ar înarma rebelii.

De-a lungul conflictului și mai ales înaintea izbucnirii luptelor într-un „punct fierbinte”, reporterii AP au văzut câte 80 de vehicule pe zi venind mai ales din direcția frontierei rusești, transportând trupe și remorcând artilerie. Punctul de plecare a fost imposibil de stabilit, iar rebelii i-au împiedicat pe reporteri să fotografieze sau să urmărească asemenea convoaie.

În vreme ce comandanții rebeli evită să vorbească cu ziariștii despre rolul Rusiei în conflict, luptătorii separatiști confirmă de obicei că primesc din Rusia printre altele îmbrăcăminte și muniție.

AP relatează mai multe asemenea episoade, inclusiv cum un sniper poziționat la vest de Donețk, care-și spune Kvadrat, s-a mândrit reporterilor cu noua sa pușcă din Rusia. „Unchiul Vova ne ajută”, a spus, referindu-se probabil la președintele Vladimir Putin.

Igor Sutiagin, cercetător la un institut de studii politice din Londra, a petrecut luni adunând dovezi despre prezența rusă în Ucraina și a alcătuit o listă de unități de luptă care au fost trimise de Moscova în zona de conflict. Sutiagin crede numărul mare de trupe rusești „a devenit o trăsătură permanentă a conflictului” începând din august, ajungând la cifra cea mai mare – 9000 - la sfârșitul lui februarie, la capătul luptelor de la Debalțeve.

Ministerul rus al apărării nu a vrut să răspundă niciunei întrebări pe această temă din partea AP.

Într-o seară de noiembrie, într-o garnizoană a rebelilor la marginea Donețkului era mare agitație. Luptătorii își aruncau în grabă bagajele în remorca unor camioane militare de transport nou-nouțe. Un rebel între două vârste, care s-a prezentat cu numele de război Keșa, a spus că el și tovarășii lui merg la instrucție.

Instructorii – s-a scăpat Keșa – sunt ruși din Rusia. Întrebat ce mai pot avea de învățat el și camarazii săi, Keșa a răspuns, chicotind: „O grămadă de lucruri!”.

În timpul vizitelor la trei terenuri de antrenament din estul Ucrainei, în martie, reporterii AP au văzut mineri, șoferi și instalatori participând la exerciții cu sute de oameni și zeci de vehicule blindate. La poligonul din Ienakieve, unde individul numit „generalul” a trecut în revistă manevrele, absența pregătirii militare reale în rândul rebelilor era evidentă. Când vehiculele infanteriei s-au repezit spre un deal și au deschis focul, comandantul rebel Cernîi a luat un megafon și a strigat. „De ce-ați deschis focul? V-am spus eu să trageți?”

Cernîi le-a spus camarazilor rebeli că după exercițiu că „generalul” s-a declarat mulțumit, dar că el, Cernîi, știe că „mai sunt multe de făcut”.

Ofițerul a cărui uniformă de camuflaj nu avea însemne nu s-a apropiat deloc de luptători și a plecat cu anturajul protector după un scurt schimb de cuvinte cu rebelul care conducea poligonul. Toyota neagră a fost văzută după câteva ore parcată lângă un hotel bine-păzit din Luhansk, la mai puțin de 25 km de frontiera rusă. Hotelul părea gol, dar celor care întrebau dacă sunt camere libere li se spunea că nu sunt. În restaurantul hotelului se aflau numai bărbați între două vârste, unii în camuflaj, cu epoleți. Ei nu scoteau o vorbă în prezența străinilor. Fiecare colț din hotel era păzit de bărbați înarmați care păreau să aibă deprinderi de soldați profesioniști. Unii dintre ei petreceau zile în șir în fotoliile din holul hotelului, privind televiziunea rusă, cu pistoalele automate pe podea. Într-o dimineață la hotel a sosit un camion militar cu 12 oameni transportând pistoale automate de calibru mare și puști pentru sniperi.

Expertul londonez Igor Sutiagin crede că Rusia a reușit să creeze cu ajutorul trupelor și al instructorilor o forță armată care „de bine de rău” este capabilă să apere republicile autoproclamate din Donețk și Luhansk. „Una din sarcinile cele mai importante acum este să folosească aceste regiuni ca pârghii de presiune asupra Ucrainei. Rușii au nevoie ca așa-numitele republici să supraviețuiască și să fie gata de luptă în timp ce Moscova încearcă să obțină ridicarea sancțiunilor” – a spus Sutiagin.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG