Linkuri accesibilitate

Expert-Grup: fără un nou memorandum cu FMI şansele consolidării securităţii economice ale Moldovei sînt minime


Adrian Lupuşor: autorităţile moldovene au avut suficient timp pentru a preveni criza economică.

Problemele din sectorul bancar, scăderea exporturilor şi a remitenţelor vor rezulta într-o uşoară diminuare a Produsului Intern Brut, se arată într-o prognoză a Centrului analitic Expert-Grup, care aprofundează raportul prezentat marți de Fondul Monetar Internațional. Potrivit Expert-Gurp, economia moldovenească ar fi în pragul recesiunii, urmând să scadă anul acesta cu cel puțin 0,2%. Moldova se aliniază astfel țărilor din CSI, unde FMI prevede aproape fără excepție pentru anul acesta contracții economice, de exemplu -5,5% în Ucraina și -3,8% în Rusia. Relatează Alla Ceapai.

Dupa ce anul trecut economia moldovenească a înregistrat o creştere surprinzător de înaltă în raport cu economiile din regiune, atingând o cotă de 4,6 la sută, anul acesta Moldova e în prag de recesiune economică, constata studiul semnat de Expert-Grup. Autorii acestuia prognozează pentru acest an o scădere economică de circa 0,2 la sută. Prognoza Expert-Grup pare a fi oarecum mai optimistă faţă de cea prezentată marţi de Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit căreia economia moldovei ar putea scădea cu un procent. Centrul Expert-Grup ia în calcul, însă, şi un scenariu pesimist - scădere economică de 1,8 la sută, spune directorul Executiv al Expert-Grup Adrian Lupuşor:

Adrian Lupușor
Adrian Lupușor

„Materializarea prognozei de 0,2 la sută are la baza ipoteza lipsei unor adiţionale şocuri negative. Dacă vom avea şocuri negative suplimentare din partea monedei naţionale, din partea aplicării unor restricţii suplimentare din partea Rusiei, acutizarea crizei de securitate din Ucraina, un an climateric mai nefavorabil, atunci vom avea o deviere a acestei prognoze şi se va materializa scenariul pesimist.”

Potrivit Expert-Grup, e puțin probabil ca un eventual plan anticriză să redreseze situaţia. Or autorităţile moldovene au avut suficient timp pentru a preveni criza economică, spune Adrian Lupuşor:

„Anul 2015 este un an de criză şi autorităţile trebuiau să se pregătească de acest şoc încă din 2014 când se cunoşteau în mare parte principalele şocuri. Se cunoştea despre restricţiile comerciale ruseşti încă din 2013, se cunoştea despre problemele din sectorul bancar încă din 2013. Presiunile asupra monedei naţionale s-au conturat de la începutul lui 2014. Problema este că autorităţile au fost preocupate de alegerile parlamentare, nu au atras suficientă atenţie acestor şocuri. S-au concentrat deja după alegeri asupra măsurilor nu de prevenire ci de atenuare, de diminuare a efectelor acestei crize. Autorităţile au activat pe post de pompier.”

Ce impact are criza din sectorul bancar asupra diminuării creşterii economice explică Adrian Lupuşor:

„Cel mai vizibil efect este reducerea volumului de credite. Noi anticipăm reducerea volumului de credite în moneda naţională cu 30 la sută. asta va afecta activitatea investiţională şi activitatea economiei, în general.”

Potrivit studiului, majoritatea sectoarelor economiei vor înregistra declin, excepţie făcând sectorul agricol care se va menţine pe o pantă pozitivă şi în acest an. Acesta nu e un motiv de bucurie însă pentru fermieri care vor îndura în continuare situaţia economică dificilă cauzată de diminuarea preţurilor la produsele agricole interzise în Rusia. Un alt risc, foarte probabil, în opinia experţilor ar fi revenirea masivă a migranţilor moldoveni din Rusia, ceea ce ar afecta atât fluxul de remitenţe, cât şi piaţa muncii accentuând şomajul.

În concluzie Expert Grup constată că fără un nou memorandum cu FMI şansele consolidării securităţii economice şi financiare sunt minime.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG