Linkuri accesibilitate

Debutul campaniei electorale pentru alegerile locale din Moldova (Evenimentul zilei)


Candidatura la prezidențiale a lui Hillary Clinton și politica Statelor Unite (V. Naumescu/contributors.ro).

O știre din Evenimentul zilei anunță începutul campaniei electorale pentru alegerile locale din 14 iunie din Republica Moldova. Miza cea mare va fi primăria Chișinăului, unde stânga nu a ieșit niciodată victorioasă. Deși la nivel național partidele de stânga sunt mai bine contate în sondaje, lucrurile nu stau la fel și la Chișinău. Avansul stângii este explicat pe de o parte prin dezamăgirile produse de perioada economică dificilă, dar şi prin data scrutinului: în vară, când electoratul tânăr este plecat în vacanţă. Între cele 42 de partide politice înregistrate în Republica Moldova până pe 3 aprilie, ziua în care Parlamentul a stabilit data alegerilor locale, nu se regăsește Partidul Popular European, fondat de fostul premier Iurie Leancă - informează Evenimentul zilei, citând Agerpres.

O analiză publicată de ziare.com se ocupă de semnele de redresare a economiei rusești, în condițiile în care Federația este în continuare supusă sancțiunilor, iar prețul petrolului este foarte scăzut. Articolul explică mecanismul: ca și în 1998, când a fost criza financiară din Asia, devalorizarea abruptă a rublei a diminuat sever importurile, numai că acestea au făcut loc pe piață produselor autohtone. Cu o rublă slabă, acestea au devenit competitive inclusiv la export. Jurnaliștii de la ziare.com prezintă și un studiu de caz: o companie producătoare de oțel dintr-un oraș modest a intrat pe profit și se pregătește să-și majoreze numărul de angajați după ce a semnat un contract foarte bun cu Renault-Nissan. Concluzia articolului este una politică: Occidentul trebuie să ia aminte că economia Rusiei rezistă bine la sancțiuni. Vladimir Putin nu va pleca nicăieri, va rămâne la Kremlin, cu bună susținere din partea rușilor.

Presa din România scrie destul de mult despre anunțul făcut de fostul secretar de stat american Hillary Clinton că va candida la prezidențialele din toamna anului viitor. Pe site-ul contributors.ro, Valentin Naumescu dă un răspuns la întrebarea retorică dacă alegerile din America chiar îi interesează pe români. Da, îi interesează, și nu doar pe români, ci pe europeni în general, dar nu neapărat sub aspectul culorii politice a viitorului șef de stat de la Washington. „Ceea ce contează pentru noi, ca europeni, scrie Naumescu, este viziunea Washingtonului asupra rolului Statelor Unite în garantarea securităţii aliaţilor din Europa, viziune care decurge din consistenţa interesului pe care America îl va avea în continuare pentru Europa (în raport cu alte regiuni ale lumii, poate mai interesante şi mai ofertante economic), din calitatea relaţiei transatlantice şi, în particular, din valorizarea strategică a flancului estic al NATO, respectiv a Estului Europei, neintegrat deocamdată în spaţiul euro-atlantic”. Analistul Valentin Naumescu crede că notorietatea democratei Hillary Clinton e un atu important. În schimb, momentul politic nu-i este favorabil fostei prime doamne a Americii. Americanii par să încline către alternanță: republicanii ar avea deci cele mai bune șanse să desemneze șeful statului.

Sunt și alte păreri la București despre Hillary Clinton și candidatura sa. În gandul, de pildă, Lelia Munteanu își intitulează elocvent editorialul: Doamna de tinichea a Americii.

XS
SM
MD
LG