Linkuri accesibilitate

Statele Unite pe calea normalizării relațiilor cu Havana


Președintele Cubei, Raul Castro (c.) și cel american Barack Obama (dr.) La deschiderea Summitului Americilor în Panama
Președintele Cubei, Raul Castro (c.) și cel american Barack Obama (dr.) La deschiderea Summitului Americilor în Panama

Oficialități americane spun că normalizarea relațiilor cu Havana, inclusiv ridicarea sancțiunilor ar putea lua cîțiva ani.

Ce intreprinde presedintele Statelor Unite, Barack Obama dupa intilnirea sa istorica cu presedintele Cubei, Raul Castro? O relatare de la corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Barack Obama a decis sa ridice desemnarea aplicata pina acum Cubei de stat care sprijina terorismul international. Odata cu aceasta masura dispare principalul obstacol in calea reluarii relatiilor diplomatice.

Aceasta decizie, care era anticipata de mai mult timp a fost comunicata Congresului. Forul legislativ are la dispozitie 45 de zile pentru a analiza situatia, dar nu poate anula decizia lui Obama decit printr-un act legislativ, ceea ce pare improbabil.

In conferinta de presa de simbata, Barack Obama a spus ca majoritatea americanilor aproba deschiderea sa catre Cuba. Statul comunist a fost desemnat prima data ca sponsor al terorismului international in 1982, la apogeul razboiului rece, atunci cind sprijinea activ gherile maoiste in America Latina.

„Emisfera noastra si lumea in general arata foarte diferit fata de acum 33 de ani” – a spus secretarul de stat John Kerry. In ciuda faptului ca violenta, coruptia si traficul cu droguri ramin probleme majore, toate tarile din America Latina – cu exceptia Cubei – au regimuri alese democratic, in timp ce gruparile extremiste de stinga, care ajusesera sa devasteze regiunea au disparut sau si-au diminuat considerabil impactul.

Fara Cuba, lista mai cuprinde trei tari: Iran, Sudan si Siria. Ministerul de Externe de la Havana si-a exprimat satisfactia fata de decizia lui Obama de a scoate Cuba de pe o lista pe care, in viziunea Havanei, nu ar fi trebuit sa se afle niciodata.

O sursa a administratiei americane a spus ca John Kerry este nerabdator sa se deplaseze in Cuba pentru a deschide o ambasada, atunci cind conditiile o vor permite. Dar oficialitati americane spun ca normalizarea relatiilor cu Havana, inclusiv ridicarea sanctiunilor ar putea lua citiva ani. Ceea ce presedintele poate sa faca insa este sa restabileasca relatiile diplomatice, intrerupte de peste o jumatate de secol.

XS
SM
MD
LG