Linkuri accesibilitate

„Toată lumea este de acord că nu există alternativă la respectarea armistițiului de la Minsk”


Miniștri de externe din așa-numitul grup Normandie la întîlnirea de la Berlin
Miniștri de externe din așa-numitul grup Normandie la întîlnirea de la Berlin

La Berlin s-au decis câteva măsuri concrete pentru a se asigura respectarea relativă a acordului de încetare a focului.

Miniștrii de externe din Rusia, Ucraina, Franța și Germania s-au întâlnit pentru a cincea oară luni seară, la Berlin. Dar pentru prima dată au dat o declarație comună de presă legată de criza din estul Ucraine, declarație în care se cere retragerea armamentului greu.

La Berlin s-au întâlnit ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier, cel francez Laurent Fabius, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean Pavlo Klimkin.

„Cum poate ați observat”, s-a adresat Steinmeier jurnaliștilor „a fost o discuție lungă”, care a scos din nou în evidență disensiunile profunde dintre Rusia și Ucraina.

Important este că la Berlin s-au decis câteva măsuri concrete pentru a asigura respectarea relativă a acordului de încetare a focului. Relativă, pentru că lupte izolate au continuat fără pauză din februarie, când a fost negociat al doilea armistițiu de la Minsk. Ultimele confruntări au fost consemnate consemnate chiar luni, în ziua discuțiilor de la Berlin.

Acum s-a decis continuarea retragerii armamentului greu în spatele liniei de demarcație dintre pozițiile ucrainene și cele ale rebelilor pro-ruși. Vor fi incluse însă și armele cu un calibru de sub 100 mm, vehicule blindate și tancuri.

Alte puncte negociate la Berlin: încetarea totală a focului, întărirea misiunii observatorilor OSCE din estul Ucrainei, încheierea schimbului de prizonieri și crearea grupurilor de lucru care să înceapă negocierile pentru găsirea unei soluții politice.

„Toți sunt de acord că nu există alternativă la respectarea armistițiului de la Minsk”, a mai declarat luni seară ministrul de externe german Frank Walter Steinmeier. Motiv pentru care a insistat că trebuie să înceapă și procesul politic de negocieri, în primul rând pentru a permite organizarea de alegeri locale în regiunile din estul Ucrainei, controlate de separatiști.

Discuțiile vor continua astăzi și mâne, tot în Germania, dar în absența ministrului de externe rus: se vor desfășura în marginea reuniunii de la Lübeck a miniștrilor de externe G7, grup din care Rusia a fost suspendată pentru moment din cauza anexării abuzive a peninsulei Crimeea.

Din aprilie 2014, în conflictul dintre rebelii susținuți de ruși și trupele guvernamentale din estul Ucrainei au fost ucise peste 6000 de persoane.

Un acord de încetare a focului mediat în luna februarie de liderii german și francez în capitala Republicii Belarus, la Minsk, a redus violențele, dar au fost înregistrate în mod regulat încălcări ale armistițiului. Înțelegerea prevede încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

Responsabilitatea pentru respectarea amistițiului revine observatorilor trimiși de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG