Linkuri accesibilitate

Convorbiri la Berlin menite să evalueze cum se respectă armistițiul din estul Ucrainei


Punct de control ucrainean îna apropiere de Sciastie, regiunea Luhansk, 12 aprilie 2015.
Punct de control ucrainean îna apropiere de Sciastie, regiunea Luhansk, 12 aprilie 2015.

NATO: Rusia trimite în continuare trupe și armament separatiștilor din Ucraina.

.

La convorbiri participă ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier, cel francez Laurent Fabius, cel rus Serghei Lavrov, și cel ucrainean Pavlo Klimkin.

Conflictul dintre rebelii susținuți de ruși și trupele guvernamentale din estul Ucrainei a ucis peste 6000 de persoane din aprilie 2014 încoace.

Un acord de încetare a focului mediat în luna februarie de liderii german și francez în capitala Republicii Belarus, la Minsk, a redus violențele, dar au fost înregistrate în mod regulat încălcări ale armistițiului. Înțelegerea prevede încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

Responsabilitatea pentru respectarea amistițiului revine observatorilor trimiși de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Înainte de convorbirile de la Berlin, ministrul german de externe Steinmeier a cerut Moscovei și Kievului să aplice următoarea fază a armistițiului de la Minsk.

Într-un interviu pentru ziarul german „Die Welt”, șeful diplomației germane a spus că e vorba de pregătirea alegerilor locale în zonele ocupate de separatiști, dar și de acces pentru operațiuni umanitare și de reconstrucție în estul Ucrainei. Steinmeier a mai spus că observatorii OSCE au făcut progrese, dar că asta nu este destul.

Evaluarea ministrului german de externe a fost susținută recent de șeful diplomației franceze Laurent Fabius, care a afirmat în 9 aprilie că un „oarecare progres” s-a înregistrat pe teren, în ciuda încălcării încetării focului.

Cu toate acestea, o oficialitate NATO a declarat în 12 aprilie unui alt ziar german, „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, că Rusia trimite în continuare trupe și armament separatiștilor din Ucraina, violînd acordul de la Minsk:

În 10 aprilie, armata ucraineană i-a acuzat pe rebeli că își intensifică atacurile, mai ales în zona aeroportului din orașul Donețk, controlat de separatiști. Armata ucraineană a mai spus că rebelii folosesc armament greu, care ar fi trebuit să foe deja retras de pe linia frontului

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG