Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton și-a anunțat candidatura în alegerile prezidențiale americane din 2016


Sondajele de opinie îi dau lui Clinton șanse solide de a-i urma la conducere lui Obama.

Hillary Rodham Clinton a reintrat în politica prezidențială americană făcând duminică un mult-așteptat anunț că va candida în 2016 cu promisiunea că va fi un promotor al americanului de rând într-o țară în care crește discrepanța dintre venituri.

Associated Press observă că spre deosebire de acum opt ani, când a pierdut nominalizarea democrată în favoarea actualului președinte Barack Obama, Hillary Clinton nu s-a mai concentrat în primul ei mesaj de campanie asupra biografiei proprii. Ea nu pomenește că a fost senator sau secretar de stat, nici nu insistă asupra șansei de a deveni prima femeie-președinte din istoria Statelor Unite.

În schimb, mesajul video postat duminică la https://www.hillaryclinton.com este o „colecție” de alegători care vorbesc despre viețile, despre planurile și aspirațiile lor. „Americanii și-au croit drum de ieșire din perioada de dificultăți economice. Dar balanța este încă înclinată în favoarea celor de la vârf.” – spune Clinton, promițând să-i reprezinte la Casa Albă pe americanii de rând.

Mesajul video și noua pagină video nu conțin detalii despre crezul politic al candidatei. Dar mesajul încearcă să câștige din prima lovitură sprijinul democraților cu vederi liberale pentru care inechitatea economică a devenit o problemă esențială.

Clinton urmează acum să meargă în statele Iowa și New Hampshire, într-o încercare de a lua legătură cu alegătorii. Ea speră să evite greșelile din 2008, când a intrat în competiție ca mare favorită, dar a fost surclasată de Obama chiar în Iowa – unul din statele care votează devreme la „primare”.

Hillary Clinton a plecat la drum duminică de la casa ei din statul New York într-o călătorie de 1600 km spre Iowa, unde urmează să viziteze marți un colegiu, iar miercuri o companie de distribuție. Personalul ei de campanie a spus ieri că nu va ține primul miting electoral și primul discurs major mai devreme de luna mai.

În vârstă de 69 de ani, Clinton are o istorie publică îndelungată, care îi poate aduce avantaje și dezavantaje în campanie, scrie AP. Republicanii au venit deja cu un mesaj care încearcă să exploateze scandalurile soțului ei în cele două mandate prezidențiale din anii 1990.

Anticipând asemenea atacuri, personalul de campanie al lui Hillary spune că intenționează s-o prezinte ca pe o „luptătoare tenace”, hotărâtă să stopeze ascensiunea unui Partid Republican care încearcă să blocheze agenda președintelui Obama și controlează în prezent ambele camere ale Congresului.

Obama a spus duminică că el crede că Hillary Clinton va fi un „președinte excelent”. În calitate de secretar de stat al președintelui Obama, Clinton și-a folosit cei patru ani la Departamentul de Stat mai ales pentru a reface legăturile cu țările care criticau intervenția Statelor Unite în Irak.

Sondajele de opinie îi dau lui Clinton șanse solide de a-i urma la conducere lui Obama. Pe de altă parte însă în ultima jumătate de secol același partid politic a ocupat Casa Albă timp de trei mandate consecutive o singură dată, în timpul președinților Ronald Reagan și George H.W. Bush.

Republicanii vor încerca să contracareze excelentul CV al lui Clinton prezentând-o ca pe o persoană nedemnă de încredere. Deja au exploatat faptul că ea a folosit un email personal, nu de serviciu și un server aflat în propria casă pe când era secretar de stat. Republicanii au ridicat de asemenea obiecții privind fondurile primite de fundația familiei Clinton de la guverne străine.

Președintele Partidului Republican, Reince Priebus, a spus că a o alege pe Clinton ar însemna să-i dai lui Obama al „al treilea mandat”. Unii republicani au încercat deja să exploateze teme de politică externă, într-o vreme când administrația Obama negociază un acord nuclear cu Iranul și încearcă să normalizeze relațiile cu Cuba.

„Trebuie să depășim politica externă Obama-Clinton, care a adus daune relațiilor noastre cu aliații și i-a încurajat pe inamici”, spune fostul guvernator de Florida, Jeb Bush, într-un video lansat tot duminică. Bush, frate și fiu de fost președinte, este considerat unul din favoriții la candidatura republicană, deși încă nu a anunțat dacă va merge la alegeri.

În propriul partid, Clinton nu pare să se confrunte cu rivali de temut. Dacă obține nominalizarea, se va confrunta cu un republican ales din vreo douăzeci de aspiranți. Senatorul de Kentucky, Rand Paul, un favorit al „libertarienilor” republicani și senatorul de Texas, Ted Cruz, reprezentant al curentului ultraconservator Tea Party, deja au intrat în cursă. Luni este așteptată o confirmare din partea senatorului cubano-american Marco Rubio din Florida – care vrea să devină primul președinte hispanic al Statelor Unite.

Campania pentru alegerile din 2016 va fi probabil cea mai scumpă din istorie, costurile urmând să depășească miliardul de dolari cheltuit la alegerile precedente de fiecare din cei doi candidați nominalizați

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG