Linkuri accesibilitate

Declarațiile fostului președinte Traian Băsescu referitoare la unirea R. Moldova cu România (Adevărul)


Ce îi desparte pe români de moldoveni (Dilema Veche).

Presa comentează declarații ale fostului președinte Traian Băsescu referitoare la unirea Republicii Moldova cu România. Băsescu a apreciat că unirea trebuie să aibă loc, și anume prin renunțarea la Transnistria. Faptul că se încurajează o renunţare fără pretenţii la teritoriul actualei regiuni separatiste „arată o oarecare lipsă de responsabilitate”, scrie pe blogurile Adevărul George Simion. El adaugă că fostul președinte al României a schițat și situația ideală: dacă s-ar consolida Ucraina, s-ar putea proceda la un schimb de teritorii. Acest comentator e de părere că România ar putea internaliza problema separatistă din Transnistria, chiar și ca stat membru în Uniunea Europeană. În fond, a existat precedentul Ciprului. „Conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat decât de o viitoare Românie unită: c-o fi monedă de schimb, ulterior, asta nu trebuie declarat, ci realizat de actuali şi viitori preşedinţi”, scrie comentatorul de la Adevărul.

În aceeași publicație, și tot la secțiunea bloguri, deputatul liberal pentru diaspora Ovidiu Raețki spune că ceea ce lipsește dramatic în România este un plan minuțios, care să se întindă pe ani de zile, chiar decenii, respectiv o strategie de unire cu Republica Moldova. „Vrem o Unire care să nu genereze nelinişti diplomatico-militare; vrem o Unire perpetuă, nu o tranzacţie entuziastă pentru două-trei generaţii; vrem, în sfârşit, o Unire care să se desfăşoare lin, pe baza unui calendar prestabilit şi acceptat de toţi partenerii noştri strategici”. Ovidiu Raețki recunoaște că Traian Băsescu a avut marele merit de a fi relansat tema unirii dintre România și Republica Moldova. Tot el ar fi însă vinovat „pentru găunoşenia şi lipsa de consistenţă a acestei priorităţi”. Băsescu nu a dus nici măcar o carte la Chișinău, în timp ce, arată deputatul semnatar al comentariului, Victor Ponta a avut prezența de spirit să-și însoțească declarațiile în favoarea unirii, făcute astă-toamnă în campania pentru prezidențiale, cu ceva donații pentru grădinițele din Găgăuzia. „Unirea cu Moldova se va face oricum în următorii ani. Ea trebuie lăsată însă în grija unor lideri atenţi şi responsabili, care ştiu să măsoare fiecare pas solid înainte. Traian Băsescu vrea doar să paraziteze electoral o temă”, se mai spune în acest articol din Adevărul.

Într-un articol din Dilema Veche, reluat în Adevărul, Ovidiu Nahoi vrea să lămurească ce îi desparte pe români de moldoveni. În primul rând, aspectul cultural și identitar: moldovenii sunt hrăniți intensiv cu propaganda furnizată prin posturile de televiziunile și publicațiile (inclusiv cărți) în limba rusă. Nu întâmplător, unul dintre posturile solicitate de Partidul Comuniștilor în schimbul susținerii actualului guvern a fost acela de șef al Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Ovidiu Nahoi crede apoi că România nu abordează cum trebuie problema minorităților din Republica Moldova. De pildă, se lasă îmbătată cu apă rece de un recent sondaj care spune că 52% dintre moldoveni susțin unirea cu România. Lipsește un amănunt: cercetarea nu i-a inclus nici pe locuitorii Transnistriei, nici pe ai Găgăuziei.

Despre această ultimă entitate teritorială, liderul Partidului Mișcarea Populară din România, Eugen Tomac, spune în interviul acordat la România liberă că este ”un punct geostrategic pentru Rusia”, unul care se află la numai 35 de kilometri de Galați. Ar fi cazul ca autoritățile române să fie mai preocupate de această situație.

XS
SM
MD
LG