Linkuri accesibilitate

Judecătorii au amînat confirmarea arestului preventiv cerut de CNA pentru directorii din sistemul medical


Cele 21 de persoane implicate în dosar sunt suspectate pentru presupusa trucare a circa 20 de licitaţii și prejudiciu adus statului de circa trei milioane de lei.

Centrul Naţional Anticorupţie a făcut cunoscute astăzi mai multe detalii privind dosarul de corupţie ce vizează achiziţiile publice în sistemul medical. Centrul a cerut arestarea mai multor persoane reţinute, dar judecătoriile au amânat astăzi examinarea solicitărilor.

Judecătorii urmau să decidă astăzi măsuri de arest cerute de procurori în cazul a cinci persoane din cele 16 reţinute ieri. Este vorba de directorii Institutului de cardiologie şi Spitalului de urgenţă, un responsabil de la centrul Republican de Diagnostică Medicală, directorul proiectului de restructurare a sistemului de sănătate precum şi şeful adjunct al Agenţiei de achiziţii publice. Procurorii au cerut arest de 30 de zile pentru cei cinci.

Judecătorii au amânat examinarea solicitării procurorilor, inclusiv pentru că cel puţin doi din cei cinci care urmau să se prezinte azi în instanţă au cerut îngrijire medicală şi au fost spitalizaţi.

Tot în spital se află alte trei persoane din cei reţinuţi ieri, a spus procurorul anticorupţie Dorin Compan: „Codul de procedură penală prevede că în cazul în care persoana în privinţa căreia se examinează demersul de arest, este în imposibilitate de a se prezenta în instanţă trebuie să fie prezentate documentele confirmative respective. La moment nu dispunem de astfel de documente. Aceste circumstanţe impun amânarea şedinţei.”

Mâine, judecătorii ar urma să examineze şi solicitarea procurorilor de a aplica măsuri de arest ex-ministrului Andrei Usatâi şi responsabilului de la Agenţia medicamentului, Victor Donea.

Cele 21 de persoane bănuite în dosar, dintre care 16 reţinute, sunt suspectate pentru presupusa trucare a circa 20 de licitaţii, prin care s-au făcut achiziţii de utilaj medical în valoare de 200 de milioane de lei. Prejudiciul adus statului ar fi de aproape trei milioane de lei, potrivit anchetatorilor.

CNA a anunţat că în urma celor 69 de perchiziţii făcute ieri la oficiile şi domiciliile managerilor şi responsabililor din sistemul medical au fost găsite şi sustrase aproximativ 2,2 milioane de lei, peste 50 de mii de euro, aproape 10 mii de dolari, dar şi alte sume de bani în valute străine. CNA a spus că va verifica şi declaraţiile de avere ale celor reţinuţi.

Printre reţinuţi se numără şi şeful companiei ce se presupune că ar fi fost favorizată să câştige licitaţiile. Potrivit „Ziarului Naţional” acesta a câștigat în ultimul un an și jumătate peste o sută de licitații pentru asigurarea instituțiilor medicale din ţară cu utilaje și echipamente medicale. Cel mai valoros contract, de peste zece milioane de lei, este cu Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

Această operaţiune a CNA pare a fi cea mai spectaculoasă de până acum. E prima dată când sunt verificaţi şi reţinuţi un număr mare de responsabili din sistemul medical, între care şi fostul ministru al sănătăţii Andrei Usatîi. Cu toate acestea, mai mulţi experţi cred că e doar o mimare a luptei cu corupţia la nivel înalt.

Este şi opinia expertului de la Centrul de politici şi analize în sănătate Ghenadie Ţurcanu: „Pentru că atâta timp s-a discutat despre transparenţa licitaţiilor, despre necesitatea de a modifica, de a îmbunătăţi legislaţia la capitolul transparenţa finanţelor publice, achiziţiilor publice. Guvernul şi Parlamentul nu au făcut nimic în acest sens. Şi CNA, ca autoritate publică centrală, trebuie să vină şi ea cu propuneri de a îmbunătăţi legislaţia. Or CNA are două domenii prioritare – prevenirea corupţiei şi depistarea corupţiei. Dacă ar fi fost întreprinse lucrurile acestea nu se ajungea poate la încălcări. Dar statul singur nu poate să asigure, trebuie implicată şi societatea civilă, dar societăţii civile i se închid toate uşile ca să nu se vadă ce se face. Ceea ce mă pune şi pe mine în gardă că asta de fapt e o mimare. Că s-a găsit ţapul ispăşitor în sănătate, care sunt profesori, oameni notorii în lumea medicală. Nu zic că nu s-ar fi comis careva încălcări. Dar acum iată sunt învinuiți pe anume fapte de achiziţii care nu sunt funcţii din medicină. Acest caz încă o dată arată cât de necesară este reforma în sănătate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG