Linkuri accesibilitate

Chiril Gaburici: „Această asumare de răspundere este prima măsură anticriză”


Parlamentarii condamnă graba guvernului de a adopta pachetul de legi bugetare.

Pachetul de legi bugetare adoptat ieri de guvern prin asumare de răspundere în faţa Parlamentului are toate şansele să intre în vigoare în mai puţin de 72 de ore. Socialiştii nu au găsit încă un deputat care să le sprijine moţiunea de cenzură pe care o redactaseră şi intenţionau să o depună împotriva cabinetului Gaburici din cauza acestor legi pe care le-au criticat furibund.

Pentru ca să fie înregistrată, o moţiune de cenzură împotriva guvernului trebuie să adune cel puţin 26 de semnatari. Socialiştii dispun însă de doar 25 de mandate, prin urmare nu au reuşit să promoveze în Parlament un vot de neîncredere împotriva guvernului investit cu doar câteva săptămâni în urmă. În viziunea lor, totuşi, legile bugetare pe care le-a promovat guvernul cu evitarea unei proceduri normale ascund o mare şmecherie. Ele ar acoperi, prin majorări de taxe şi impozite, banii pe care statul i-ar fi dat celor trei bănci falimentare.

Liderul socialist Igor Dodon susține că: „Am pregătit zeci de amendamente la politicile bugetar-fiscale şi sute la legea bugetului. Pentru că am vrut ca societatea, din dezbaterile parlamentare, să afle ce i se pregăteşte. Gaburici cu echipa sa nu au dorit însă acest lucru. Niciodată încă în istoria Republicii Moldova legea bugetului nu au fost adoptată prin această procedură. În mod clar, există o înţelegere între Voronin, Filat şi Plahotniuc ca să fie evitate dezbaterile. Oligarhii vor să recupereze miliardele furate prin intermediul prevederilor politicii bugetare.”

Fostul premier liberal-democrat Iurie Leancă, care s-a declarat şi el extrem de nemulţumit de metoda prin care s-a adoptat pachetul de legi bugetare, nu a semnat totuşi moţiunea socialiştilor:

„Metoda aleasă de cei care se află la guvernare - PD, PLDM şi PCRM - este absolut defectuoasă. Nu este voie ca documentul după care trăieşte întregul stat timp de un an să fie decis de câţiva miniştri. Ştiu că se fac paralele cu angajarea la care am recurs noi în 2014. Dar aceste paralele nu sunt motivate. Eram atunci la încheierea mandatului, cu o majoritate nefuncţională şi cu mai multe angajamente sociale de onorat. Acum, însă, nu există nici un motiv pentru aşa o procedură. În plus, din experienţă pot să vă spun că legile adoptate astfel pot conţine multe capcane”, a spus Iurie Leancă.

Într-o analiză mai largă pe conţinutul legilor, comuniştii au vorbit despre neacoperirea cu surse de venituri a unor sume imense trecute la cheltuieli şi miza excesivă pe donaţiile din exterior. Dar nici ei nu au răspuns apelului socialiştilor de a sprijini o moţiune pentru doborârea guvernului care a elaborat actele atât de criticate.

Potrivit lui Oleg Reidman: „Este un buget desenat pe hârtie ca să placă partenerilor de dezvoltare. Totuşi, dacă am lăsa ţara fără buget şi, în consecinţă, fără guvern, asta ar prăbuşi din nou statul într-un haos profund, iar asta ar şubrezi încrederea donatorilor şi am sfârşi cu o criză fără precedent. Am reuşit deja să promovăm câteva amendamente la etapa de examinare în guvern, aşa că PCRM crede că va reuşi să îmbunătăţească lucrurile.”

Principalele motive ale deciziei invocate de premierul Chiril Gaburici în faţa parlamentarilor, astăzi, când a prezentat pachetul în legislativ, a fost nevoia unor paşi fermi care să oprească căderea economică şi fiscală şi imposibilitatea, în caz că se mai întârzie cu bugetul, de a indexa pensiile din 1 aprilie, aşa cum sunt obligate autorităţile în fiecare an.

„Această decizie nu are nicidecum intenţia de a submina imaginea Parlamentului. Tot ce ne dorim să nu tergiversăm lucrurile, să aplicăm măsurile necesare pentru ca să dinamizăm încasările la buget. Este dacă vreţi prima măsură anticriză această asumare de răspundere,” a explicat premierul.

Cele mai de impact măsuri prevăzute de pachet ar fi taxarea veniturilor provenite din străinătate, despre care opoziţia spune că ţinteşte în remitenţe, anularea unor indemnizaţii la concediere, indemnizaţii de pe urma cărora statul pierde anual sume impunătoare de bani, mărirea contribuţiei în fondul de sănătate şi mai multe sporiri de accize. Dar cum nici sindicatele, nici patronatele, nici asociaţiile mediului de afaceri nu au fost implicate în nici un fel în consultarea documentelor, foarte multe prevederi ale acestora rămân nelămurite. Acesta a şi fost scopul, cred reprezentanţii grupurilor parlamentare de opoziţie sprijinite de majoritatea observatorilor independenţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG