Linkuri accesibilitate

Valeriu Cosarciuc: Noi nu avem nevoie de proteste pentru proteste. Noi avem nevoie de soluţii


Imagine de arhivă: protest al fermierilor la Chișinău în mai 2014.
Imagine de arhivă: protest al fermierilor la Chișinău în mai 2014.

Valentina Ursu în dialog cu președintele Federației Naționale a Fermierilor.

Mai multe asociaţii de agricultori din R.Moldova au anunțat că vor bloca șoselele naţionale timp de o oră în 15 aprilie, în semn de protest pentru că autorităţile nu se implică în rezolvarea problemelor din acest domeniu. Vorbind miercuri la o conferință de presă, reprezentanții acestor asociații au amenințat că dacă nici după acţiunea din 15 aprilie agricultorii nu vor fi auziţi, vor recurge la acţiuni mai drastice, cum ar fi aducerea de utilaje pe străzile Chișinăului. Corespondenta Europei Libere Valentina Ursu a stat de vorbă cu Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor.

Europa Liberă: Agricultorii spun că vor să iasă la proteste. Ce îi determină pe ei să nu renunţe la proteste?

Valeriu Cosarciuc: „Noi am început discuţii cu guvernul trei luni în urmă. Am organizat proteste la 27 martie, am înaintat cerinţele noastre. Cu părere de rău, din 27 martie şi până astăzi nu e nicio mişcare.”

Europa Liberă: Care sunt revendicările agricultorilor?

Valeriu Cosarciuc: „Cele mai importante cerinţe ale noastre sunt Fondul de subvenționare a agriculturii să fie nu mai mic de 1 miliard 200 de milioane de lei. Doi, politica fiscală în ceea ce priveşte aplicarea TVA să rămână la nivelul anului 2014, adică 8% pentru produsele din fitotehnie, zootehnie ş.a.m.d. Trei, este vorba despre liberalizarea pieţei produselor petroliere, ca producătorii agricoli să poată cumpăra direct de la rafinărie, la un preţ mai mic cu trei lei decât cel care acum este promovat de către companiile care comercializează produsele petroliere. Patru, este vorba despre implementarea proiectului finanţat cu ajutorul guvernului polonez, adică creditul polonez şi dobânda să nu fie mai mare de 1%. Cinci, este vorba despre creditarea în agricultură. Am cerut să fie promovată urgent o lege privind garantarea creditului agricol, ca țăranii care merg la bancă şi nu au gaj, nu au îndeajuns garanţii să ia de la acest fond de garantare, aşa cum este în România şi în alte ţări din Uniunea Europeană. Şase, este vorba de plata în regim de urgenţă a datoriei de anul trecut. În anul 2014 s-au format în jur de 340 de milioane de lei datorie la ţărani de la Fondul de subvenţionare şi de la compensări pentru cei care au livrat mere şi struguri la procesare. Acestea sunt şase cerinţe. Am avut şedinţa consiliilor noastre administrative şi am votat încă un punct, punctul şapte la aceste cerinţe, este vorba despre rambursarea urgentă a creditelor acordate de către Banca Naţională băncilor comerciale Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, să întoarcă urgent aceşti bani la Banca Naţională. Totodată, guvernul să-şi retragă garanţia care a fost dată pentru aceste credite. Fiindcă, dacă au furat banii, să iasă din situaţie cum doresc, dar banii să fie întorşi la Banca Naţională.”

Europa Liberă: Domnule Cosarciuc, atunci când aţi discutat cu autorităţile se pare că ele au şi făcut câteva promisiuni. Încă nu e târziu să fie onorate aceste promisiuni, deoarece proiectul bugetului abia a ajuns în Parlament. Probabil că legiuitorii vor ţine cont de aceste revendicări pe care le-aţi lansat dumneavoastră.

Valeriu Cosarciuc: „Noi am votat o decizie comună a consiliilor administrative, vom merge în paralel cu aceste comunicări cu guvernarea. Prima, ne pregătim pentru data de 15 aprilie să blocăm drumurile. Doi, vom merge la Comisia economie, buget şi finanţe, la Comisia agricultură ca să discutăm cu membrii comisiei în Parlamentul Republicii Moldova. Totodată, am spus că vom solicita o întrevedere cu conducerea coaliţiei de guvernare, ca să discutăm şi cu ei, să putem înţelege de ce nu se găsesc soluţii. Noi nu ne limităm numai la proteste, că nu avem nevoie de proteste pentru proteste. Noi avem nevoie de soluţii. Avem nevoie de decizii concrete pentru acele revendicări pe care le-am înaintat.”

Europa Liberă: Şi credeţi că aceste revendicări pot fi onorate, în caz că blocaţi cu tehnica agricolă, aşa cum v-aţi propus, traseele naţionale în semn de nemulţumire faţă de dezinteresul guvernării pentru agricultură?

Valeriu Cosarciuc: „Blocarea cu tehnică agricolă este o metodă de a comunica cu guvernarea. Atunci când guvernarea nu găseşte timp, nu găseşte soluţii, înseamnă că trebuie să impunem unele decizii ale guvernării. Noi am spus foarte clar, că dacă guvernarea a investit 17 sau câte acolo miliarde de lei să garanteze pentru nişte bănci care au fost furate cu participarea celor care guvernează ţara...”

Europa Liberă: Şi dacă după 15 aprilie aceste cerinţe ale dumneavoastră nu vor fi auzite, ce mai puteţi întreprinde?

Valeriu Cosarciuc: „Dacă nu vor fi auzite cerinţele noastre înseamnă că la 1 mai am planificat un marş cu tehnica agricolă spre Chişinău. Vom veni în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi nu vom pleca până nu vom obţine deciziile respective pentru revendicările înaintate.”

Europa Liberă: Chiar nu s-a întors guvernarea cu faţa la agricultură?

Valeriu Cosarciuc: „Absolut. Nu avem nicio susţinere. Acele modificări care au fost propuse la Codul fiscal, care deteriorează, să spunem aşa, politica fiscală care a fost în 2014, acum s-a revenit parţial la 8% pentru fitotehnie, legumicultură, pomicultură, dar au rămas în continuare 20% pentru zootehnie şi cei care se ocupă cu creşterea animalelor pentru a fi vândute în masă vie sau sacrificate.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Domnule Cosarciuc, dumneavoastră aţi fost ministrul Agriculturii. Dacă aţi fi acum ministrul Agriculturii, ce le-aţi spune acestor agricultori care protestează?

Valeriu Cosarciuc: „Eu, fiind ministrul Agriculturii, mi-am asumat răspunderea de multe ori şi poate pentru acele asumări am şi fost sancţionat de unii agricultori mai barosani. Dar acum ce le-aş spune eu? Trebuie să fim solidari, fiindcă şi ministrul Agriculturii este cointeresat ca agricultorii să aibă suport din partea statului, să fie motivaţi, stimaţi şi să avem cu adevărat o înţelegere în Republica Moldova că agricultura este o prioritate. Ea a fost introdusă ca prioritate în Strategia de dezvoltare 2020 cu mari eforturi depuse inclusiv de noi, asociaţiile producătorilor agricoli. Şi noi acum cu adevărat dorim să susţinem şi poziţia Ministerului Agriculturii ca să putem avea în Republica Moldova o agricultură modernă, o agricultură europeană. Noi, agricultorii, reprezentanţi ai agricultorilor, suntem cei care promovăm integrarea europeană, fiindcă ştim că odată cu integrarea în Uniunea Europeană vom avea parte de ordine în ţară, de lichidarea corupţiei ş.a.m.d. De aceea noi suntem cointeresaţi în această integrare europeană cu adevărat, poate mai interesaţi decât toţi cei care astăzi numai ne promit că doresc integrare europeană.”

XS
SM
MD
LG