Linkuri accesibilitate

Atac cibernetic rusesc împotriva administrației americane


Anchetatorii au motive să creadă că atacul ar fi avut ca origine Rusia, pirații avînd conexiuni cu regimul de la Moscova.

Pirati cibernetici rusi au penetrat luni de zile baze de date ale administratiei americane. Ce se stie despre cele intimplate? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Se pare ca pirati cibernetici rusi au patruns initial in sistemul informational al Departamentului de Stat si ulterior s-au folosit de acel acces pentru a ajunge si la computerele Casei Albe, unde – arata sursele citate – au fost accesibile doar informatii care nu sint considerate secrete de stat. Dar, chiar si asa, ceea ce s-a intimplat este serios in conditiile in care, de exemplu, piratii au avut acces la elemente ale programului de lucru al presedintelui, care nu erau facute publice.

In octombrie, autoritatile americane au detectat activitati suspecte la sistemul de computere al presedintiei, si l-au si inchis in citeva rinduri pentru a vedea ce se intimpla. In ciuda faptului ca interventia cibernetica a fost bine ascunsa, intr-o retea globala, anchetatorii au motive sa creada ca ar fi avut ca origine Rusia, piratii avind conexiuni cu regimul de la Moscova.

Ben Rhodes, care este adjunctul consilierului presedintelui american pentru securitate nationala, a spus că ceea ce a diminuat gravitatea penetrarii este faptul ca la Casa Alba exista mai multe sisteme informationale si ca informatiile – secret de stat sint protejate. La Departamentul de Stat nu se stie inca daca acesul piratilor cibernetici rusi a fost integral oprit sau continua.

Gravitatea atacului cibernetic rusesc, pe mai multe planuri a luat prin surprindere autoritatile americane, directorul pentru informatii la nivel national, James Clapper avertizind Senatul in februarie ca “Amenintarea cibernetică rusească este mult mai grava decit ne-am imaginat”.

XS
SM
MD
LG