Linkuri accesibilitate

Ce s-a mai schimbat în exportul de fructe, vinuri și legume moldovenești?


O analiză Expert Grup prezentată de Diana Răileanu.

Piaţa Uniunii Europene devine tot mai atractivă pentru comercianţii moldoveni, în condiţiile în care anul trecut Federaţia Rusă a redus relaţiile comerciale cu Republica Moldova. Concluzia se regăseşte în cel mai recent studiu realizat de economiştii centrului Expert-Grup. Analiza mai arată că din cauza interdiţiilor impuse în 2014, pentru prima dată în ultimii ani, Federaţia Rusă a pierdut poziţia de lider printre partenerii comerciali ai Moldovei. Cu detalii vine Diana Răileanu:

Până nu demult, Republica Moldova era un furnizor fidel de vin, fructe şi legume pentru piaţa Federaţiei Ruse. Astăzi, relaţiile comerciale cu Moscova s-au diminuat considerabil în comparaţie cu anii precedenţi, de aproape trei ori, spun economiştii centrului Expert-Grup. Motivul ar fi interdicţiile comerciale impuse Moldovei, dar şi criza economică prin care trece Federaţia Rusă şi care a diminuat cererea pe piaţa rusă, constată directorul executiv al Centrului, Adrian Lupuşor:

„Evident, sunt factori de oportunitate odată cu avansarea relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană, dar sunt şi factori de constrângere şi, probabil, factorii de constrângere au fost mult mai accentuaţi decât factorii de oportunitate şi, anume, mă refer la acele bariere - tarifare şi non-tarifare - aplicate de Federaţia Rusă împotriva unor produse moldoveneşti de origine agro-alimentară”.

Instabilitatea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă au expus riscului nu doar economia Republicii Moldova, dar şi angajaţii din domeniile afectate – agricultura şi industria alimentară. Un calcul aproximativ al economiştilor Expert Grup operează cu cifre de zeci de mii de muncitori, care au avut de suferit de pe urma diminuării exporturilor spre Federaţia Rusă.

De acest aspect, susţine economista Ana Popa, director de programe la Expert-Grup, ar trebui să ţină cont producătorii care şi în prezent îşi orientează partea leului din loturile de marfă doar spre Federaţia Rusă. De altfel, continuă Ana Popa, atunci când caută oportunităţi de diversificare a exporturilor, producătorii moldoveni nu ar trebui să neglijeze şi consumatorii din ţările CSI:

„Trebuie valorificate alte pieţe de desfacrere. În acest moment, Uniunea Europeană şi Rusia, împreună, pentru unele produse, aproape 100 % din exporturi, pentru altele mai puţin, însă avem în cadrul Comunităţii Statelor Independente state cu care avem relaţii bune: Kazahstan, Belarus, Ucraina, Georgia, unde exporturile ar putea creşte. Pe de o parte, se cunoaşte producţia moldovenească, pe de altă parte, implementarea unor standarde europene ar creşte, probabil, şi credibilitatea faţă de produsele moldoveneşti în faţa altor state, care au încredere în standardele europene”.

În 2014, producătorii moldoveni au fost siliţi să se reorienteze spre alte pieţe, iar intrarea în vigoare provizoriu a Acordului de liber Schimb cu Uniunea Europeană, le-a oferit şansa de care aceştia nu au întîrziat să profite. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în primele două luni ale acestui an Republica Moldova a exportat în Uniunea Europeană mărfuri în valoare de 210 milioane de dolari, adică peste două treimi din totalul exporturilor moldoveneşti din această perioadă. Chiar şi aşa, spun economiştii Centrului „Expert-Grup”, aceste rezultate optimiste au reuşit să compenseze doar parţial pierderile de pe urma scăderii livrărilor spre Federaţia Rusă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG