Linkuri accesibilitate

România: (anti)corupția lui Traian Băsescu


Sabina Fati analizează recentele enervări ale fostului președinte român.

Fostul președinte al României pare să-și fi abandonat crezul în lupta anticorupție, fiindcă în ultimele lui ieșiri publici critică și desfințează întregul mecanism care face posibilă curățarea mediului politic autohton. Traian Băsescu trece încet, dar sigur de partea celor nemulțumiți de funcționarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), nemulțumiți de judecătorii curajoși care au dat sentințele cele mai grele în ultimii ani, și de colaborarea care a avut loc în timpul din urmă între procurori și Serviciul Român de Informații.

Nimic din ceea ce se întâmplă nu-l mai mulțumește pe fostul șef de stat, după ce pupila sa Elena Udrea a fost arestată preventiv la finele lunii ianuarie. Nu este încă destul de clar dacă punerea ei sub acuzare este singurul motiv care-l determină pe Traian Băsescu să vorbească despre „guantanamizarea României”.

Sau dacă nu cumva se teme că Elena Udrea ar putea în cele din urmă da declarații în defavoarea sa. Mai ales că fostul ministru PDL al comunicaților Gabriel Sandu le-a spus procurorilor că banii din afacerea Microsoft și din mita derulată în acest caz au ajuns în campania prezidențială din 2009, inclusiv cu sprijinul fostului soț al Elenei Udrea.

Băsescu încearcă să acrediteze ideea că procurorii anticorupție cer reținerea celor acuzați de mită, trafic de influență sau nereguli în folosirea banilor publici, pentru a-i face să spună ceea ce vor ei.

La Guantanamo deținuții erau ținuți „până ce spuneau ce voiau să audă ofițerii CIA”, spune fostul președinte, lăsând să se înțeleagă că și în cazul Udrea s-ar putea întâmpla la fel.

Exemplul cu Guantanamo a fost dat de mai multe ori de fostul președinte, dar la ultima sa apariție televizată acuzațiile au mers mult mai departe.

Brusc, procurorii pe care îi lăudase în timpul mandatului său au devenit acum problematici. Există ofițeri acoperiți printre magistrați, susține Băsescu, iar aceștia răspund unor comenzi, fiindcă sunt șantajabili.

Nici judecătorii nu mai sunt oamenii valoroși de acum câțiva ani, ci doar niște procurori deghizați care fac dreptate aleatoriu, fiindcă, spune Traian Băsescu: „atunci când a fost criza de judecători, foarte mulți procurori s-au transformat în judecători”

Fostul șef de stat vorbește acum despre excese și abuzuri în ceea ce el numește „moda arestărilor preventive”; și face asta pătimaș. uitând că noul Cod penal, pe care altădată l-a susținut, face ca bătălia cu marea corupție să fie ușoară.

Amintește că în mandatele sale au fost arestați zece miniștri fără ca aștia să fi făcut o zi de arest preventiv, dar uită, cât de lungi au fost procesele și câte posibilități de tergiversare existau.

De frica, sau poate de dragul Elenei Udrea, Traian Băsescu își dinamitează una dintre puținele sale moșteniri politice: arhitectura sistemului anticorupție.

În ultimii zece ani acest sistem a fost clădit cu greu sub presiunea Uniunii Europene, împotriva dorințelor politicienilor, dar cu susținerea explicită a fostului președinte.

Știa Traian Băsescu cât de corupți erau prietenii săi și se făcea că nu vede? Îi încuraja și le oferea protecție sau pur și simplu nu știa nimic, fiindcă serviciile nu îl informau, iar el nu-și dădea seama de amploarea afacerilor necurate care se derulau în jurul lui?

Sunt întrebări la care, mai devreme sau mai târziu DNA va da răspunsuri și care, în cele din urmă, ar putea lămuri recentele enervări ale fostului președinte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG