Linkuri accesibilitate

„Mi-e dor de anghinare, trufe și alte delicatese”


Criza economică în viziunea oamenilor înstăriţi din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Criza economică în viziunea oamenilor înstăriţi din Rusia.

Criza economică și embargoul produselor alimentare din Uniunea Europeană și Statele Unite, impus de președintele rus Vladimir Putin în august, au influențat mult piața și capacitatea de cumpărare a cetățenilor Rusiei, chiar și a celor mai bogați dintre ei. O relatare Current Time TV.

Piața auto din Rusia luptă zilnic pentru supraviețuire. Vitali Gorșenkov este directorul unui salon de mașini și spune că o cădere drastică în vânzări se observa deja în ianuarie și februarie.

„Și în martie am avut probleme cu vânzările. Cred că n-am ajuns încă la fund. Sper să-l atingem cât mai curând, ca să începem să ne ridicăm. Dar criza în industrie e mare. Cererea și vânzările vor scădea în jumătate, cu siguranță.”

Unele mărci de automobile au plecat sau sunt gata să iasă de pe piața rusă, cum ar fi Opel sau Chevrolet. Producătorul mondial american de autovehicule General Motors își va schimba modelul de business în Rusia. Vor opri asamblarea mașinilor la două întreprinderi din Rusia și vor „conserva” activitatea uzinei din Sankt-Petersburg.

Conducătorul sindicatului „Asociația muncitorească”, Alexei Etmanov, consideră că circa 1200 de oameni vor rămâne fără lucru.

„Întreprinderile de autovehicule din complexul nostru în Sankt-Petersburg, de exemplu Nissan și Ford, sunt inactive. Respectiv, salariile angajaților acestor întreprinderi se micșorează.”

Diferite clase sociale simt criza în mod diferit. Soțiile oligarhilor sunt și ele nevoite să anuleze comenzile pentru automobile noi. Modelul rus care a obținut titlul de Mrs. Globe în 2011 Alisa Krîlova spune că simte lipsa multor produse alimentare de lux.

„Sigur că mi-e dor, ador bucătăria italiană, cașcavalurile franțuzești. Mi-e dor de anghinare, trufe și alte delicatese. Slavă Domnului că am posibilitatea să-mi iau un bilet și să plec peste hotare pentru week-end”.

Sancțiunile pentru importul produselor alimentare introduse de Rusia în august au schimbat mult situația pe piață. Au avut de suferit chiar și cei care aparent n-ar trebui să fie afectați de lipsa produselor din Occident. Printre ei este și bucătarul-șef Vladimir Tihomirov.

„N-am fost afectați de lipsa produselor alimentare, fiindcă restaurantul „Sezonul rus” a fost creat ca un local cu mâncare rusă din produse rusești. Dar prețurile la alimente s-au ridicat”.

Deși anghinarele au dispărut de pe mesele cetățenilor ruși înstăriți, aceștia susțin politica Kremlinului și chiar propunerea președintelui Vladimir Putin de a întoarce capitalurile în țară, pentru a le securiza de sancțiuni noi. Modelul rus Alisa Krîlova ar fi gata să o facă.

„A zis-o clar: pentru nivelul de trai ați câștigat destul, vă ajunge. Restul, fiți buni, și aduceți-l în Rusia, ca să ne ridicăm țara. Are dreptate”.

Însă experții sunt mai sceptici în analiza situației economice din Rusia. Directorul unei companii de consultanță, Serghei Litvinenko, consideră că situația actuală este mai gravă decât cea din anii 2008-2009.

„Și atunci piața a înregistrat o cădere puternică, dar totuși influența factorilor externi era mai mare. Acum, există anumite probleme de structură în economie care îi împiedică creșterea.”

Guvernul rus promite să ia măsuri pentru a sprijini industriile problematice. De eficiența acestora depinde situația multor oameni și întreprinzători.

XS
SM
MD
LG