Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


De vorbă cu jurnaliştii Vitalie Călugăreanu şi Ion Preaşcă.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu împărtăşeşte opinia experţilor media şi a breslei jurnaliştilor de la Chişinău care spun că pretinsa iniţiativă de protejare a spaţiului informaţional al Republicii Moldova este, de fapt, o tentativă a politicienilor de a se apăra de critici, limitând libertatea de exprimare a presei. Vitalie Călugăreanu susţine , de asemenea, că prin acest proiect s-a urmărit testarea loialităţii deputaţilor din coaliţia de guvernare:

„Prin această iniţiativă legislativă cineva a testat vigilenţa societăţii civile şi a jurnaliştilor pentru a şti cum să-şi implementeze de acum încolo planurile meschine, asta pe de o parte. Pe de altă parte, liderul PLDM şi finanţatorul Partidului Democrat cred că au testat devotamentul deputaţilor celor două fracţiuni şi în sensul acesta am văzut că majoritatea deputaţilor din cele două grupuri parlamentare sunt gata să plece capul şi să accepte orice enormitate impusă de şefii lor de partide. E o dovadă clară că se încearcă intimidarea şi reducerea la tăcere a puţinelor instituţii de presă care încă reuşesc să aducă adevărul la cunoştinţă.”

Jurnalistul este de părere că iniţiativa legislativă nu mai are şanse să fie examinată în parlament în formula iniţială. Mai mulţi observatori au atras atenţia că orice proiect de modificare a legislaţiei care reglementează domeniul audiovizualului trebuie să înceapă cu dezbateri publice, care au lipsit în acest caz.

Aceeaşi restanţă este semnalată de jurnalistul Ion Preaşcă şi în cazul proiectelor legii bugetului şi a politicii bugetar fiscale, care au fost publicate abia acum două zile şi avizate astăzi de cabinetul de miniştri:

„Faptul că s-au ţinut atâta timp cumva tăinuite aceste documente arată că autorităţile, guvernul nu era sigur că acest document, chiar dacă este aprobat de guvern, va putea trece şi de votul parlamentului. Rezultă că până la urmă undeva s-a ajuns la un consens între coaliţia de la guvernare şi partidul care-i susţine, adică cu Partidul Comuniştilor. Pentru că doar de acolo poate să vină susţinerea pentru a vota acest buget. Puţin probabil ca socialiştii să susţină acest buget, dar mă tem că nici liberalii nu vor susţine acest document.”

În opinia lui Ion Preaşcă, lipsa dezbaterilor publice a legii bugetului este una din cauzele nemulţumirilor ce vor urma, spune el:

„Sindicatele sunt nemulţumite şi ameninţă cu proteste, sunt agricultorii. Este evident că sunt foarte mulţi nemulţumiţi, dar este şi o situaţie reală, nu există întotdeauna posibilităţi, de exemplu majorări de salarii, cum cer sindicatele. În situaţia economică reală este dificil acest lucru, dar în cea mai mare parte, pentru situaţia care s-a creat sunt vinovaţi cei de la guvernare. Ei puteau să discute, dialog să fie, fiindcă nu a fost acest dialog care este prevăzut în conformitate cu legislaţia. Toate aceste lucruri trebuiau discutate în cadrul dialogului dintre guvern, organizaţii patronale, sindicale, organizaţii ale diferitor industrii, sectoare economice, ONG-uri.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG