Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis și participarea României la ceremonia militară de la Moscova la 9 mai (România liberă)


De ce premierul Ponta nu condamnă în niciun fel ieșirile jignitoare la adresa poporului român ale ambasadorului rus Oleg Malginov. (M. Macovei/ziare.com).

Mai mulți lideri europeni și cel american au refuzat invitația președintelui Vladimir Putin de a participa la ceremoniile de sărbătorire a 70 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, care vor avea loc la Moscova pe 9 mai. A făcut-o acum câteva zile și președintele moldovean, Nicolae Timofti, după ce declinaseră invitația David Cameron, Angela Merkel,președintele polonez, Bronislaw Komorowski. Președintele român Klaus Iohannis nu a luat încă o decizie. Cristian Câmpeanu critică această deliberare prelungită, într-un articol din România liberă.

Opinia lui este că România nu are nicio datorie față de Rusia, cum totuși Germania are, care și-o și onorează printr-o depunere de coroane ce se va face a doua zi, pe 10 mai, de cancelarul Angela Merkel la Moscova. Dar România? Dacă va fi avut vreo datorie, scrie Câmpeanu, a fost plătită cu vârf și îndesat cu 45 de ani de comunism. Câmpeanu explică și de ce au refuzat atâția lideri europeni invitația la ceremonia militară de la Moscova din 9 mai. În afară de președintele ceh, slovac și, probabil, de premierii Ungariei și Greciei, toată lumea a spus nu încercării Moscovei de a prezenta 9 mai ca pe o victorie a Rusiei împotriva fascismului - o retorică plină de acroșuri la problemele de scuritate actuale. Moscova vrea să impună ideea că escaladarea demonstrațiilor sale de forță împotriva NATO - la limită, chiar și invadarea unor teritorii din spațiul NATO - ar fi o continuare a luptei antifasciste.

„Orice acțiune a Bucureștiului de sprijinire a parcursului european al Chișinăului și scoatere a Moldovei din sfera de interese a Rusiei este taxată automat drept imperialism fascist românesc”, arată Câmpeanu. Așa s-ar explica reacția extrem de virulentă a ambasadorului rus la București la articolul publicat pe contributors de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan. Analiza lor revela exact conținutul de sorginte fascistă al... retoricii antifasciste a Mocovei. Argumentul la zi folosit cei doi lideri de opinie a fost organizarea la organizarea chiar în orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg a unei mari reuniuni a extremei drepte europene.

Premierul român Victor Ponta ar trebui să demisioneze de urgență, inclusiv pentru că nu a condamnat în niciun fel ieșirile jignitoare la adresa poporului român ale ambasadorului rus Oleg Malginov. Această opinie îi aparține europarlamentrului român Monica Macovei și este formulată într-un interviu acordat la ziare.com. Macovei consideră că nu e nevoie de alegeri anticipate. Cine să le organizeze, spune ea, mâna dreaptă a lui Ponta, Liviu Dragnea, care el însuși este anchetat pentru fraudarea unor alegeri?

Fostul ministru de justiție Monica Macovei intră și în dezbaterea publică a problemei arestărilor pe band rulantă solicitate de Direcția Națională Anticorupție. Nu e niciun abuz la mijloc, așa cum se insinuează. Arestul preventiv este o măsură acceptată în legislația internațională în cazul faptelor foarte grave, or corupția este o faptă foarte gravă. S-a mai spus că se abuzează de folosirea denunțătorilor în cazurile de corupție, spune reporterul ziare.com. De asemenea este o metodă acceptată în justiția demoncratică. Dar nu orice sesizare este un denunț, explică Macovei: denunțul oferă și încrengăturile de relații, îi ajută pe procurori să ajungă mai repede la probe și la confiscarea averilor ilicite acolo unde existau deja suspiciuni serioase de corupție.

XS
SM
MD
LG