Linkuri accesibilitate

R. Moldova rămâne încremenită în corupție, sărăcie și impostură (V. Gârneț/Ziarul Național)


Condamnații fugari, în dosarul 7 aprilie 2009 și „coridorul” lor (Jurnal de Chișinău).

Editorialistul Vasile Gârneț scrie în Ziarul Național că deși e încurajată și somată de creditori, Republica Moldova rămâne încremenită în corupție, sărăcie și impostură. Integrarea europeană alături de comuniștii lui Voronin, observă autorul, este un proiect sublim, dar care lipsește cu desăvârșire. Și pentru ca să nu-și facă iluzii nici cei mai creduli, continuă Vasile Gârneț, bătrânul general flutură din când în când lista cu miniștrii indezirabili, pe care îi vrea eliminați din Guvern. O rușine națională, este calificativul pe care îl dă editorialistul justiției, scriind „am avut și noi doi condamnați – Papuc și Perju –, cât de cât comparabili cu „clienții” DNA-ului românesc, dar s-au evaporat, nimeni nu-i găsește”.

Despre condamnații fugari, în dosarul 7 aprilie 2009 amintește și Svetlana Corobceanu într-un material publicat în Jurnal de Chișinău. Jurnalista scrie că după şase ani de la proteste, asistăm la un nou fenomen – „coridorul” prin care sunt lăsaţi să dea bir cu fugiţii poliţiştii torţionari. Autoarea se referă la generalul Gheorghe Papuc, condamnat la 4 ani de închisoare pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și la fostul polițist Ion Perju, acuzat de provocarea unor vătămări grave și condamnat recent la 10 ani de detenție. Ambii au fost lăsați să plece din sala de judecată și se eschivează de la ispășirea pedepsei. Svetlana Corobceanu mai scrie că potrivit legii, Poliţia Judiciară este cea care trebuie să-i reţină pe condamnaţi chiar în sala de judecată şi să-i escorteze în locurile de ispăşire a pedepsei. Doar că legea există numai pe hârtie, scrie jurnalista.

Jurnaliştii de la portalul Mold-street.com scriu că proiectul Legii bugetului de stat prevede că Fondul de Subvenţionare în agricultură, pentru 2015 va fi de 610 milioane de lei, dintre care 110 milioane sunt bani veniţi prin proiectul EMPARD. Deşi suma este mai mare ca cea din 2014, în realitate fermierii vor primi mai puţine resurse, scriu autorii, şi asta pentru că peste 2000 de gospodării agricole nu şi-au primit subvenţiile de anul trecut, acestea urmând să fie achitate în acest an, suma fiind de circa 230 de milioane de lei. Jurnaliştii amintesc faptul că agricultorii au cerut însă ca fondul subvenţiilor să fie majorat, cel puţin până la 1, 2 miliarde de lei.

Nicolai Paholniţki scrie pe portalul „NewsMaker” că în regiunea transnistreană şi-a stopat activitatea cel mai mare producător de textile – fabrica de la Tiraspol „Tirotex”, din cauza lipsei de rentabilitate. În articol este citat directorul general al întreprinderii, Andrei Mejinski, care spune că a fost nevoit să stopeze funcţionarea fabricii, urmând ca de la 1 iulie să fie reduşi toţi angajaţii, peste trei mii de oameni. Autorul precizează că „stoparea activităţii întreprinderii este cauzată de falimentul intervenit după căderea livrărilor spre Rusia de două ori şi spre Ucraina, în proporţie de 80 la sută”. Jurnalistul mai scrie că guvernul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene a decis să nu mai continue „sprijinul de stat” pentru întreprindere după încheierea anului curent.

Reinstaurarea cenzurii sub paravanul luptei cu propaganda. Dispare presa liberă?” - se întreabă jurnaliştii de la publicaţia „Timpul”. Aceştia scriu că toate acțiunile actualei puteri „proeuropene” trezesc tot mai multe nedumeriri. Autorii se referă la noua iniţiativă legislativă, prin care deputaţi ai PLDM şi PDM au propus operarea unor amendamente conceptuale la Codul audiovizualului şi în Legea cu privire la libertatea de exprimare. Jurnaliştii notează în material modalitatea stranie în care aceasta iniţiativă a fost lansată, proiectul fiind promovat în regim de urgenţă, fără a fi avizat sau dezbătut de către specialişti din domeniul media.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG