Linkuri accesibilitate

Prime reacții americane la anunțul acordului-cadru cu Iranul


Lausanne 2 aprilie
Lausanne 2 aprilie

Administrația Obama va trebui să convingă aliații – nu doar Israel, dar și țări arabe sunite – că nu dă mînă liberă unei hegemonii iraniene în regiune.

Care sint primele reactii la acordul nuclear la care s-a ajuns cu Iranul? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Un editorial aparut in Washington Post arata ca acordul nu indeplineste obiectivele propuse initial de administratia Obama. Facilitatile nucleare are Iranului nu vor fi inchise. Nici una dintre cele 19 mii de centrifuge nu vor fi distruse. Stocurile iraniene de uraniu vor fi reduse, dar nu neaparat trimise in afara tarii. Infrastructura nucleara a tarii va ramine intacta, chiar si partial blocata timp de zece ani. “Atunci cind acordul expira – arata editorialul – statul Islamic poate deveni instantaneu unul nuclear”.

Aceasta situatie este departe de ceea ce administratia spunea in 2012 cind declara ca va accepta doar o intelegere, care pune capat programului nuclear iranian si in urma careia Teheranul respecta rezolutiile ONU. Aceste rezolutii cer Iranului sa suspende imbogatirea uraniului, in timp ce acordul prevede continuarea imbogatirii la 5,000 de centrifuge, timp de un deceniu, iar restrictiile vor fi ridicate in 15 ani.

Alti observatori remarca faptul ca s-a ajuns doar la un acord-cadru si ca ramine de vazut care vor fi detaliile acestei intelegeri si de-acum au aparut diferente de interpretare: administratia Obama arata ca ridicarea sanctiunilor va fi una treptată, in timp ce Teheranul spune ca ridicarea va fi imediata.

Alte voci sceptice arata ca ridicarea sanctiunilor va duce la crestere economica in Iran, o tara care sprijina grupari extremiste, in regiune. Acordul porneste de la premiza ca Iranul va avea nevoie de cel putin un an pentru a produce armament nuclear, ca urmare a acestui acord, prin comparatie cu doua luni sau chiar mai putin, in prezent.

Experti cred ca, in afara de detaliile tehnice ale acordului, administratia Obama va trebui sa convinga aliati – nu doar Israel, dar si tari arabe sunite – ca nu da mina libera unei hegemonii iraniene in regiune.

Analistul Fareed Zakaria spune ca cei care analizeaza acordul trebuie sa se gindeasca – asa cum a spus si presedintele Obama – la alternative. Analistul arata ca in anii de sanctiuni, partenerul predilect al Iranului a devenit China. El crede ca continuarea sanctiunilor nu ar fi determinat Teheranul sa renunte la programul nuclear. Asta ar fi marit pericolul unui conflict, in care Statele Unite ar fi fost nevoite sa intervina, urmind a se expune unei riposte. Asta ar fi scindat coalitia internationala impotriva Iranului si sanctiunile s-ar fi prabusi. Chiar si in conditiile sanctiunilor actuale Iranul obtine zeci de miliarde de dolari din petrol, ceea ce i-ar pemite intr-un astfel de scenario sa reia programul nuclear.

XS
SM
MD
LG