Linkuri accesibilitate

„Postul acesta de radio spune adevărul”


Lansare de carte Europa Liberă la Basarabeasca

Astăzi postul nostru de radio şi-a lansat carțile pe care le publicăm anual, „Jurnalul Săptămînal” și „Realitatea cu amănuntul”, la Basarabeasca. O relatare de la Valentina Ursu, cea care de zece ani de zile ingrijeşte volumul „Jurnalul saptaminal”.

Peste 700 de săptămâni au fost cuprinse în cei zece ani de la prima apariție a „Jurnalului săptămânal” și „Realitatea cu amănuntul”, culegerea tabletelor matinale semnate de Iulian Ciocan, vreo 1 600 de ediții ale acestei rubrici, editate opt ani la rând. Aceste două cărți au fost prezentate unui public numeros care s-a adunat astăzi, la Basarabeasca.

Să culegem câteva opinii, după evenimentul care s-a consumat:

„Despre Europa Liberă am auzit încă atunci când eram de vârsta copiilor. Numai că atunci noi postul acesta de radio îl ascultam cu dificultăți, cu frică și cu probleme, cu denaturarea sunetului.”

Europa Liberă: Se bruia.

- „Da. Dar de atunci și până acum postul acesta de radio spune adevărul.”

Europa Liberă: Și această lansare de cărți ce impresie v-a lăsat? Trebuia Europa Liberă să ajungă aici, la Basarabeasca?

- „Evident trebuia. Raionul Basarabeasca este un raion micuț, nu prea ne iau în seamă pe la capitală. Și ocazia aceasta, că v-ați prezentat aici, cu această lansare de carte, a fost un lucru foarte bun. Este o idee foarte frumoasă, vorba aceea: „N-a fost om să nu fi scris o poezie”. Și probabil că nu este nimeni care nu a pus mâna pe condei să scrie ceva, să își expună în scris gândurile, părerile, precum acest „Jurnal săptămânal”. Este super, eu cred. Este foarte bine.”

Europa Liberă: Două cărți, „Realitatea cu amănuntul” și „Jurnal săptămânal”, publicate și în acest an, sub egida Europei Libere, au ajuns aici, la dumneavoastră. În sudul Moldovei este ascultat acest post de radio, Europa Liberă?

- „E o sursă de informație care oleacă ne-a deschis ochii, să vedem adevărul. Avem multe posturi de radio, televiziune care la noi în Moldova cam puțin spun adevărul. Și mă bucură faptul că ne-am întâlnit cu acest post de radio.”

Europa Liberă: Ce impresie v-a lăsat această întâlnire cu jurnaliștii Biroului de la Chișinău al Europei Libere?

- „Extraordinară întâlnire. Mi-a făcut plăcere să vă cunosc, să vă văd și să vă aud. Mi-a plăcut nespus de mult cartea dumneavoastră, doamnă Valentina. Am stat noaptea până la 1.30 să citesc.”

Europa Liberă: Nu e cartea mea, cartea cu jurnale săptămânale.

- „Da. Am vrut să spun că impresiile oamenilor de bună credință care și-au dat părerea de luni până vineri. M-au frapat istorioarele scrise de domnul Iulian Ciocan. Fiecare persoană care savurează din istorioarele date își face părerea lui. M-a bucurat că elevii, eu le-am citit înainte de lansare, s-au dat cu părerea: „Doamnă Ioana, să știți că de mâine începem câte cinci-șapte minute să savurăm din cărțile acestea”. M-a bucurat că ei cunosc, știu și ascultă la 7 dimineața Europa Liberă. Generația tânără e la curent.”

Europa Liberă: Ce impresie v-a lăsat acest eveniment pe care la organizat Europa Liberă aici, la Basarabeasca?

- „Impresii foarte plăcute deoarece am cunoscut oameni noi care ne-au adus la cunoștință idei noi despre cum trebuie să ne alegem calea noastră în viață și cum să ne informăm. Cărțile „Realitatea cu amănuntul” și „Jurnal săptămânal” se vor regăsi în biblioteca mea și acest lucru mă bucură mult. Le voi propune atât părinților, cât și prietenilor care nu au fost la acest eveniment să le citească întrucât conțin informație utilă pentru noi.”

- „Cred că băieții, fetele, tineretul de aici au plecat cu Europa Liberă în inimă și în gând. Mă gândesc că va fi deschis siteul, vor fi citite cărțile. „Realitatea cu amănuntul” reprezintă niște file care trec prin noi, istorice și de prezent, care ne pun la meditații și care ne fac să tragem concluzii. Sunteți bravo! „Jurnal săptămânal”, în genere, are tentă analitică și mă gândesc că ar trebui în speță intelectualitatea noastră să-l răsfoiască pe site și direct în carte și să se pătrundă de drumul nostru european. Voi aceasta faceți, ați adus Europa acasă, când nici nu se vorbea de Europa aici. Radio Europa Liberă este un post credibil. Are foarte mult de lucru Europa Liberă și în sensul acesta deja lucrează. Vă doresc o viață lungă și vă doresc cât mai mulți radioascultători, cititori, inclusiv de la Basarabeasca, mai ales de la Basarabeasca.”

- „Suntem foarte mulțumiți de acest eveniment. Este o sărbătoare. Copiii sunt foarte mulțumiți, profesorii, cadrele didactice. Sperăm la o colaborare fructuoasă cu dumneavoastră, cu acest post, Radio Europa Liberă. De aceea vrem să vă dorim succese mari și să ne mai vedem. Vă rugăm să mai veniți la noi în ospeție la Basarabeasca.”

Toate volumele lansate în ultimii ani au ajuns în mai multe biblioteci de la Soroca, Comrat, Bălți, Cahul, Strășeni. etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG