Linkuri accesibilitate

În căutarea lui Ion Perju...


Suspiciuni că lui Papuc și Perju le-a fost creat in mod deliberat un culoar pentru a se eschiva de la executarea sentinţelor.

Poliţia spune că îl caută a treia zi pe Ion Perju, care a fost condamnat luni, la zece ani de închisoare pentru implicare în moartea tânărului Valeriu Boboc în timpul protestelor din aprilie 2009. Perju este a doua persoană condamnată în legătură cu protestele de acum șase ani care nu poate fi găsită după pronunțarea sentinței. La sfârșitul lunii ianuarie Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la doi ani de închisoare pe fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc. El a dispărut în aceeași zi în care instanța a pronunțat sentința și nu a mai fost găsit.

Inspectoratul de Poliţie al sectorului Botanica al capitalei îl caută de trei zile pe Ion Perju, condamnat de Curtea de Apel la 10 ani de puşcărie. Potrivit lui Adrian Jovmir, ofiţerul de presă al Direcţiei de Poliţiei a municipiului Chişinău, Ion Perju a fost căutat în mai multe locaţii, dar, deocamdată, fără succes. Conform procedurilor, în fază iniţială el va fi căutat în localitatea de reşedinţă, după care căutările vor fi extinse la nivel naţional sau internaţional, dacă oamenii legii vor considera de cuviinţă. Procedurile, firește, îi sunt cunoscute celui căutat cu multă râvnă.

Fostul poliţist Ion Perju a fost prezent la şedinţa de la Curtea de Apel, dar a părăsit sala înainte de a fi pronunţat verdictul. Victor Boboc, tatăl tânărului omorât în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a spus că nu a văzut poliţişti la ultima şedinţă de judecată.

De ce poliţia nu l-a încătuşat pe Ion Perju din sala de judecată, l-am întrebat pe ofiţerul de presă al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Adrian Jovmir:

„Pentru că nu a fost solicitată poliţia în instanţă. Cunoaştem că există poliţia judecătorească. De ce nu a fost poliţia judecătorească prezentă în instanţă, de-acum deci să se expune domnii magistraţi. În lipsa acestui dispozitiv al Curţii de Apel, Poliţia nu era în drept să efectueze vreo acţiune în acest sens”.

Europa Liberă: Domnul Jovmir, există riscul ca Perju s-o fi luat pe urmele domnului Papuc?

„Până la urmă poliţia întreprinde toate măsurile, toate acţiunile, ca persoana să fie localizată şi reţinută”.

Mai mulţi avocaţi s-au arătat surprinşi de faptul că Ion Perju nu a fost reţinut din sala de judecată, mai ales că exista precedentul ex-ministrului Gheorghe Papuc. Ei au relatat că au multe cazuri, când oameni simpli sunt arestaţi de poliţie imediat după pronunţarea sentinței, acuzând, într-un fel, magistraţii de duble standarde.

Valeriu Pleşca, avocatul familiei Boboc, are clienţi printre funcţionari sau medici reţinuţi cu mită de câteva sute de euro sau persoane condamnate pentru jaf, care au ajuns în custodia poliţiei imediat după pronunţarea sentinţei. Avocatul spune că există cazuri când magistraţii indică în dispozitivul sentinţei că persoana condamnată la închisoare este reţinută din sala de judecată şi cazuri când acest lucru lipseşte, urmând ca documentaţia să ajungă în câteva zile la poliţie, iar reţinerea să se facă mai târziu. Procedura mai lungă a fost aplicată în cazurile Papuc şi Perju, iar acest lucru, afirmă Valeriu Pleşca, creează suspiciuni că celor doi le-a fost creat in mod deliberat un culoar pentru a se eschiva de la executarea sentinţelor.

Avocatul lui Ion Perju, Anatolie Ceachir, a declarat pentru Europa Liberă că nu a văzut deocamdată documentele, prin urmare nu poate comenta situaţia.

Preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, spune că poliţia judiciară există doar pe hârtie. El respinge acuzaţiile că magistraţii ar favoriza anumiţi inculpaţi.

„Până a intra în camera de deliberare, nici un judecător, că aici se examinează într-un complet de trei, nu cunoştea care va fi decizia. Acolo se decide în deliberare. În deliberare toţi judecătorii intră fără telefoane mobile. Respectiv Perju, când judecătorii au ieşit să pronunţe decizia, el nu mai era în Curtea de Apel Chişinău şi nimeni nu putea să-l reţină. În cauza lui Papuc, care a fost decizie adoptată în jurul orelor 17.00, nu era niciun poliţist care să-l reţină pe Papuc. Nu putem noi înainte de a decide să invităm poliţia, da, dacă era pe loc era altă situaţie”.

Preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, spune că există foarte puţine cazuri când persoanele sunt încătuşate din sala de judecată. De obicei, el zice, escortele care-i aduc pe cei arestaţi la procese îi preiau în locurile eliberate pe cei reţinuţi în urma unor decizii de judecată. Magistratul spune că acest lucru, dar şi dispozitivele diferite pronunţate, sunt cauzate de faptul că legislaţia nu prevede expres ca încătuşarea să aibă loc în sala de judecată. Pentru a dispărea aceste discrepanţe, afirmă Ion Pleşca, ar urma să fie operate modificări legislative.

Previous Next

XS
SM
MD
LG