Linkuri accesibilitate

Listele cu votanți și manipularea alegerilor


Jos Wienen: „Recomandăm adăugarea unei fotografii în dreptul fiecărei persoane aflate pe listele electorale”.

Numărul din ce în ce mai mare de plângeri înregistrate la alegeri reclamând existența pe liste a unor persoane „fantomă”, adică necunoscute comunităților respective, a determinat Congresul Puterilor Locale și Regionale de pe lângă Consiliul Europei să adopte un nou set de recomandări cu privire la acuratețea listelor de votare, transparență și evitarea fraudelor electorale.

Moldova este una dintre țările unde „se înregistrează un management electoral ineficient și unde procesul electoral este caracterizat printr-o lipsa a integrității și transparenței”, se spune într-un raport întocmit de politicianul olandez Jos Wienen. Documentul adoptat săptămâna trecută la Strasbourg recomandă, între altele, atașarea fotografiilor la numele existente pe liste precum și centralizarea fișelor cu votanți.

Într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă raportorul arată că deși pare o problemă minoră, acuratețea listelor cu alegători are consecințe directe asupra rezultatului alegerilor și subminează încrederea cetățenilor în democrație.

În direct de la Strasbourg: cu Jos Wienen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:44 0:00

Europa Liberă: Dle Wienen, precizați în raportul Dvs. că problemele cu votanții care există în listele electorale, deși locuiesc în fapt în altă parte- în altă țară, de regulă- sunt de multă vreme notate de misiunile de observare a alegerilor. Aceste categorii de votanți ridică problema eficienței managementului electoral, al transparenței și obiectivului suprem, anume, combaterea fraudei electorale, astfel ca rezultatul alegerilor să fie exact acela exprimat de alegătorii eligibili în cabinele de vot. În ce măsură aceste liste electorale au viciat rezultatul alegerilor?

Jos Wienen: „În primul rând, raportul meu se referă la alegerile locale, la municipalități. Nu putem vorbi la modul general, despre o situație de ansamblu, pentru că numărul acestor unități administrative este foarte mare. Însă vedem că în unele situații se folosesc în cadrul alegerilor liste de votanți, iar localnicii spun: „Există pe aceste liste o serie de nume despre care nimeni nu știe nimic. Nu știm cine sunt acești omeni. Aceste persoane vin doar în ziua votului și votează. Credem că această situație este de natură să manipuleze rezultatul alegerilor. Nu cunoaștem magnitudinea acestei manipulări, dacă este de mică sau de mari dimensiuni, ce efect a avut asupra rezultatului alegerilor și de aceea solicităm autorităților să fie mai atente cu privire la acuratețea acestor liste. Persoanele care se află pe aceste liste trebuie să fie persoane care au trăit sau trăiesc acolo și care au dreptul legal să participe la alegeri.”

Europa Liberă: Recomandați in raport auditarea acestor liste. Unde ar trebui să aibă loc aceste audituri? În țările unde aceste persoane există pe liste, sau acolo unde ele trăiesc de fapt? Sau în ambele locuri?

Jos Wienen: „Există câteva exemple de bună practică în anumite țări care încearcă să rezolve aceste probleme. Georgia, de pildă. Am monitorizat alegerile acolo anul trecut și ce au făcut ei acolo a fost să adauge fotografii în dreptul fiecărei persoane aflate pe listă. Ca atare, orice locuitor dintr-o localitate poate vedea nu doar numele, ci si cum arată o persoană. Chiar dacă o persoană nu mai locuiește într-un anumit moment, în momentul votării, de exemplu, acolo, consătenii trebuie să o cunoască dacă e localnic. Există așadar exemple de bună practică si le vom folosi in cadrul auditărilor. Ceea ce incercăm este să reîntărim în oameni încrederea în ideea că procesul electoral este unul corect, că cei care votează sunt oameni ai locului si nu cine știe cine. Nu vom putea investiga toate secțiile de votare din toate localitatile, dar ideea este ca chiar localnicii sa poată face aceste verificări. Iar fotografiile pot fi foarte utile. Nimeni nu poate aparea in ziua votării și spune „Eu sunt persoana X”. Nu, va trebui ca datele dar si figura, potrivit fotografiei, să se potrivească întru totul cu persoana respectivă.”

Europa Liberă: Spuneți în raport că, de fapt, legislație referitoare la aceste liste există, însă nu este implementată. Și ce poate fi făcut în acest caz?

Jos Wienen: „Ceea ce spunem noi este că autoritățile ar trebui să acorde o atenție sporită acestor lucruri. Mulți spun: „Este o problemă minoră. Administrativă”. Dar nu este așa. Această problemă „minoră” subminează întregul proces democratic și încrederea oamenilor în acest proces. De aceea atragem atenția responsabililor din administrația publică locală și regională că au obligația să pună capăt acestor abuzuri și să se asigure că toți cei care se află pe o listă electorală au dreptul legal de a fi acolo. Am cerut Congresului (Puterilor Locale si Regionale a Consiliului Europei) să solicite încă o dată responsabililor locali si regionali să acționeze in spiritul și litera legislaţiei care există deja pentru această speță.”

Europa Liberă: Ați menționat Armenia, Bosnia-Herzegovina și Republica Moldova între țările unde Congresul a observat un management electoral ineficient, lipsa integrității și transparenței procesului electoral. Ce ne puteți spune despre fraudă și manipulare?

Jos Wienen: „Nu putem fi siguri că există fraudă și manipulare. Noi ceea ce observăm este nemulţumirea și îngrijorările oamenilor care locuiesc acolo. Unii ne raportează astfel de fapte. Unii ne spun că nu au încredere în acele liste. Atunci noi întrebăm autoritățile cum au intocmit listele și cum pot dovedi că oamenii de pe ele există și în realitate. De multe ori răspunsurile sunt neclare, ceea ce nu este un lucru bun. Autoritățile nu au un control asupra acestor liste, ceea ce înseamnă că fraudele sunt posibile. Unii localnici ne spun că sunt siguri că alegerile sunt fraudate. Noi nu avem însă această certitudine.

Europa Liberă: Problema listelor cu votanți care locuiesc de facto în străinătate a devenit extrem de relevantă pentru o serie de țări. Este Moldova între aceste state?

Jos Wienen: „Da, este. Rapoartele noastre au evidențiat în repetate rânduri acest lucru și suntem îngrijoraţi de această situație. Le cerem autorităților moldovene ca listele să fie mai exacte, precise, pentru ca fraudele sa nu mai fie posibile. Și Moldova și alte ţări ar trebui sa ia cât mai in serios acest proces de întocmire a listelor electorale din care să rezulte și dacă o persoană este îndreptățită sa ia parte la alegeri. Însă aceasta nu este neapărat o chestiune de avut in vedere doar de către tările din estul Europei, ci si de orice tara unde se dorește ca alegerile să fie corecte si iar rezultatele acestora relevante și nu manipulate. De aceea recomandăm un sistem centralizat de administrare a listelor cu votanți.”

XS
SM
MD
LG